kowaltom99, a jaka masz pochwal sie i powiedz jak sie zintegrowała z autem
[O1] ASR czy wylacza sie calkowicie.
Zwiń
X
-
Gość
[O1] ASR czy wylacza sie calkowicie.
W moim aucie na desce jest przycisk do wylaczania ESP, rozumiem ze ASR tez deaktywuje. Ale nasunely mi sie watpliwosci, gdy po zakupie auta probowalem te uklady to gdy wylaczylem system na asfalcie kola piszczaly i ASR nie wchodzil do akcji (jako ASR rozumuje system zapobiegajacy utracie przyczepnosci kol napedzanych podczas ruszania), ale wczoraj na podmoklej blotnistej lace mimo wylaczenia tych ukladow gdy kola zaczynaly "buksowac" mimo ze kontrolka swiecila sie caly czas wyraznie bylo slychac jakby ASR dzialal.
Czy to mogl byc jakis inny system o ktorym nic nie wiem, czy to ASR na bardzo sliskiej nawierzchni moze sie zalaczac sam mimo ze wylaczylem przyciskiem na desce???
-
Gość
A moze w O1 jest troche inaczej?! Chociaz ma sens to co piszesz bo na mokrym ostro ruszajac jakby muli auto, czyli faktycznie jakby sterowal dawka podanego paliwa.
W przypadku tej konkretnej sytuacji na lace, wlasnie wyczytalem w wikipedi
"ESP – (ang. Electronic Stability Program elektroniczny program stabilizacji) – układ elektroniczny stabilizujący tor jazdy samochodu podczas pokonywania zakrętu przejmujący kontrolę nad połączonymi układami ABS i ASR..."
Moze ESP wykrywalo nieznaczne uslizgi samochodu, bo laka nie rowna i to ESP wchodzilo do akcji. Ale czy to ESP moze wydawac takie dzwieki, cos w brzmieniu jak starszy typy ABS. Ale w takim wypadku oznaczalo by to ze:
1- ESP wcale sie nie wylacza calkowicie
2- jezeli ASR nie wydaje zadnych dzwiekow to przy ostrym ruszeniu poza nim do akcji musialo by tez wlaczac sie ESP.
Pokrecone moze ktos zrozumie o co mi chodzi :roll:
Komentarz
-
Gość
EDS czyli blokada mechanizmu roznicowego?! Cholera to jakie jeszcze uklady w moga byc w mojej skodzie (elegance)
Moze to faktycznie to. Przegladam forum i czytam ze niektorzy maja problem z eds, ciekawe jak sprawa bedzie w zimie wygladala.
Poczytam jeszcze sobie na forum i w necie.
Poczytalem w wikipedii znow i chyba to bedzie to, bylo czuc zapach z hamulcow dokladnie jak tam napisano. Dzieki wielkie, leci "pomogl"
po krotkiej lekturze.....systemy ktore zastosowala skoda; abs, asr, esp i msr.
Komentarz
Komentarz