drobna sprawa, ale zbliza mi sie przeglad (pierwszy) i przerzucalem ksiazke serwisowa, w ktorej stoi ze wymiana filtra powietrza jest co 90kkm, pierdykneli sie tam, czy rzeczywiscie tak by chcieli?
IMHO strasznie dlugo.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
63.000 km na zegarach i wymieniałem 2 razy filtr , powiem Wam że od razu lepiej samochód ciągnie dla mnie , owszem można też sprężarką przedmuchać ale na długo nie starczy a nic nie jest wieczne :diabelski_usmiech
Nic sie nie pomylili :twisted: Teraz dazy sie do tego, zeby klient zaoszczedzil na wymianach czesci eksploatacyjnych na przegladach. Stad filtr ma chora cena i wymienia sie co co kilka lat, olej ma starczac na 50kkm i jego cena tez jest chora itd. Moja opinia jest taka, ze filtr powietrza zmieniac, w zaleznosci od tego ile sie jezdzi raz w roku lub co 30kkm, tak samo z przeciwpylkowym. Oleju przy kazdnej zmianie oleju(niektorzy nie wymieniaja :twisted: ), a paliwa tez najlepiej raz w roku, a okres 60kkm skrocic do 30kkm. Nieraz moze nie starczyc na 50km :evil:
Maicroft, sorki z OT , mówisz że okres ważności poduch to 10 lat , co potem ? Słyszałem że są jakieś firmy które zajmują się sprawdzaniem takich rzeczy.
Ziomal, Nie wnikalem, ale popatrz na Mercedesy z wczesnych lat 80, gdzie sa poduchy, jak auto nie bylo bite i je ciagle ma to w czasie wypadku otwieraja sie bez problemu.
Polska to nie Chiny czy Japonia gdzie autem jezdzi sie max 5 lat i pod prase :twisted:
Jest mi ciezko sobie wyobrazic jak wyglada filtr powietrza po 90kkm... :shock:
Jak jest np. suche lato (jak chocby ostatnie), to nawet po 10kkm w filtrze rosna drzewa, mieszkaja owady, a piasku jest wiecej niz na plazy w Kołobrzegu.
Po 90kkm to chyba syfu byloby wiecej niz w rzadko oczyszczanym worku w odkurzaczu. Obawialbym sie juz nie tyle o to, ze przez taki filtr niewiele powietrza sie przedostaje tylko o to czy nie ulegnie on mechanicznemu uszkodzeniu i jakas jego czesc nie wpadnie w wirnik sprezarki... :twisted:
Ale jesli producent wie lepiej, to nie smiem tego poddawac w watpliwosc. Jest napisane co 90kkm, to wymieniac co 90kkm.
Komentarz