panowie a gdzie w białym dostane cewki do mego w dobrej cenie auta szt. 4.?. Na allegro sztuka ok. 150 zl
Kombi vs Sedan - dla rodziny 2+2
Zwiń
X
-
Kombi vs Sedan - dla rodziny 2+2
Witajcie, marzy mi się Octavia I kombi, ale ponieważ podaż tych aut we Wrocławiu nie jest duża, rozważam jako alternatywę Octavia I sedan.
Jak uważacie, czy sedan jest OK dla rodziny rodzice + dwójka małych dzieci, do użytku głównie weekendowego i wakacyjnego?
Czy da się zapakować duży wózek do bagażnika?
Czy na dachu sedana da się zrobić relingi pod stojak na rowery?
Mam wrażenie, że widoczność do tyłu jest gorsza w sedanie niż kombi. Złudzenie czy nie?
Dziś zaglądałem do bagażnika jednej kombi na ulicy (dobrze, że nikt nie wezwał policji ;-)) - koło zapasowe było na wierzchu. Tam nie ma oddzielnej wnęki w bagażniku na koło? (Sorry za głupie pytania.)
Dzięki z góry za rady :-). Jak dotąd z pojazdów to miałem wrotki i rower. Jestem - delikatnie mówiąc - mało zorientowany w świecie czterokołowców.
-
-
Dla mnie była by OK ale nie wiem ile przestrzeni potrzebujesz.
Da się zapakować wózek do bagażnika.
Oczywiście że da się zrobić relingi.
Chyba rzeczywiście widoczność jest trochę gorsza.
Koło zapasowe powinno być we wnęce pod podłogą chyba że akurat ktoś je wrzucił po wymianie albo we wnęce była butla z LPG.
Pozdrav
M.Skoda Octavia Tour 1.6 BFQ+LPG
Komentarz
-
-
Jesli chodzi o sedana (a raczej liftbacka) to w Octavi bagaznik powinien byc w zupelnosci wystarczajacy. Tak dla przykladu do liftbacka mozna wlozyc cztery kola (bez zdejmowania polki) i zostaje jeszcze troche miejsca gdzie mozna cos upchac po rogach.
Combi na pewno bedzie wieksze, za to na plus liftbacka moze przemawiac to ze bagaznik otworzysz zawsze, nawet wtedy gdy podjedziesz tylem do sciany. Pozatym liftback ma troche wieksza sztywnosc karoseri co powinno objawiac sie mniejszym skrzypieniem.
Komentarz
-
-
Ja się przesiadłem z kombi na sedana (żona mnie zmusiła, bo nie chciała już jeździć karawanem). I moje wrażenia są takie, że:
1. kombi jest ładniejsze,
2. w kombi jest zdecydowanie lepsza widoczność do tyłu
3. WAŻNE: w sedanie prowadzenie pasów bezpieczeństwa jest o wiele lepsze niż w kombi: w foteliku MaxiCosi 16+ pasy poruszają się bezproblemowo, w kombi blokowały się wskutek oporów spowodowanych zbyt wysokim punktem mocowania do słupka względem miejsca prowadzenia w foteliku
4. w sedanie i kombi nie ma problemu z przewożeniem wózka (ja mam teraz X-landera gondolę) - ale wożę oddzielnie gondolę i zdejmuję kółka przednie
5. w kombi w bagazniku jest więcej miejsca na pierduły - ma zamykane schowki w bocznych ścianach kufra, w sedanie jest tylko siatka po prawej stronie.
I to tyle...
Komentarz
-
-
Ja też zdecydowanie wolę kombi, miałem OI liftbacka i było ok, ja jestem sam więc mi wystarczało, teraz mam OII kombi i jakoś sobie nie wyobrażam żebym jeździł liftbackiem
Spokojnie założysz poprzeczki na dach żeby założyć rowery, bagażnik jest duży ale w kombi jest większy, pakowniejszy.
Wiadomo że o gustach się nie rozmawia ale kombi bardziej mi się podoba
Powodzenia w zakupie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez aszWitajcie, marzy mi się Octavia I kombi, ale ponieważ podaż tych aut we Wrocławiu nie jest duża, rozważam jako alternatywę Octavia I sedan.
Jeśli chodzi o przewożenie bagaży na dachu, kombi z relingami jest nie do pobicia, ale w sedanie też się da.Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
do kombi na miekko wchodzi duzy wozek dzieciecy (gondola) i jeszcze sporo miejsca zostaje. wozilem rowniez 8 opon (zimowki dla 2 samochodow) i weszly bez napinania sie i upychania, przewiozlem rowniez 4 metrowa markize (kaprys Szanownej Malzonki) i nawet za duzo nei wystawala z tylu....
podobno roznica w objetosci przestrzeni bagazowej combi vs liftback to tylko 40 litrow,
ale kombi bedzie zawsze nieco pakowniejszekazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...
Komentarz
-
-
Prawda jest taka, że przewaga przestrzeni bagażowej kombi jest zauważalna jedynie podczas długich wakacyjnych wyjazdów, gdy trzeba zapakować się nieco wyżej, niż do wysokości rolety/półki - wtedy kombi wygrywa. Choć ja (nie to, żebym się chwalił) jeżdząc dwa razy na 2 tygodnie do Łeby w "konfiguracji" 2+1 i zabierając między innymi wanienkę, fotelik do karmienia oraz 3 10-paki piwa, byłem w stanie po upchnięciu wszystkiego zamknąć roletę i nie kłaść nic na niej...
Kufer do wysokości rolety/półki właściwie niczym się nie różni. A w sedanie zawsze można na czas wyjazdu wstawić trumnę na dach...
Komentarz
-
-
asz,
ja ma O2 liftback-a i spokojnie się mieścimy ja, żona syn i bliźniaki, wózek dla bliźniaków do bagażnika wchodzi bez żadnego kombinowania i zdejmowania kółek a i z boku można jeszcze trochę rzeczy poodkładać, fakt na wakacje dokupiłem bagażnik na dach ale w combi pewnie nie wiele więcej bym zmieścił i też bym musiał dokupić, więc moja opinia jak Ci pasuje wizualnie liftback to go bierz.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
zalezy jak duzo i czesto zapelniasz bagaznik
w moim przypadku [2+2] wymienilem toledo [sedan] na O2 kombi, ze wzgledu wlasnie na bagaznik [ten pierwszy ma bagaznik porownywalny do O sedan]
na wypady weekendowe i wakacyjne zaladowany bywam pod sufit, dodatkowo zdarza mi sie wozic duzogabarytowe przedmioty - wszystko zalezy od Twoich realnych potrzeb
Komentarz
-
-
Wielkość bagażnika mierzona jest do rolety lub półki więc jeśli by policzyć do dachu to kombi ma zdecydowanie więcej do zaoferowania w litrach niż liftback . Tylko kombi :szeroki_usmiech.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
Mam drugie kombi po długiej przerwie. W międzyczasie ćwiczyłem hatchbaki i sedana. Zdecydowanie uważam kombi za najlepsze rozwiązanie. Nawet jeśli w pełni wykorzystuję jego możliwości parę razy w roku, to cenię sobie komfort nie przejmowania się co zrobić w sytuacji potrzeby przewiezienia gabarytów. Mogę to zrobić w każdej chwili i tyle razy ile tylko zechcę :lol: Natomiast kupno auta jest wystarczająco poważnym przedsięwzięciem aby czasami warto było pofatygować się choćby 150 km dla dokonania satysfakcjonującego wyboru. Lenistwo często się mści. :diabelski_usmiech Życzę powodzeniaw realizacji zamierzeń.
Komentarz
-
-
Wszystko zależy gdzie jeździsz i na ile jesteś wstanie sie ograniczyć z bagazem. przez 8 lat nam jako rodzinie 2+2 (rodzice i ja z siostrą) na wyjazdy starczała Fabia w chatchbacku to nie zart i nawet wyjazdy 900 km w jedna stronie nie były problemem. Od zeszłego roku ojciec kupił sobie cos wiekszego Vectre C w liftbacku i rodzinka pusciła wodze fantacji siostra zdecydowała sie ze musi nagle brać znacznie wiećej rzeczy ciotka zaczęła z nami jeździć i mijsce jednej małe Fabi teraz zajmuje Vectra w liftbacku wypakowana po dach a na pokłądnie 4 osoby a ja jade swoją Fabią jako swoista bagażówka. Wiec jak rodzina nie jest skłonna do zaciskania pasa to moze jednak lepiej kombi chyba lepiej jeździć autem które wygląda jak karawan niż co wyjazd brać 2 auta bo do jednego nie da sie zapakować. Wiec jak na mój gust tylko kombi, moze warto wyjechać kawałek za miasto a kupić auto z którego cała rodzina bedzie zadowolona.
Komentarz
-
-
Nie wiem jak jest w Okcie kombi z tą roletą (nie interesowałem się Skodą kombi), ale w Toyocie kaseta rolety zawierała także wyciąganą pionowo do góry siatkę, oddzielającą przestrzeń bagażową od przedziału pasażerskiego. Bardzo pomysłowe rozwiązanie na ładowanie bagażnika po sam dach.Morgoth
Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
G.B.Show
Komentarz
-
-
Ja kupiłem kombi z prostej przyczyny, taka się trafiła w zadowalającym stanie oraz poprostu mi się podoba :wink: Gdy kupowałem nie patrzyłem tak na przestrzeń bagażową bo wiedziałem że jej nie wykorzystam ale jednak już kilka razy była zapakowana prawie po dach... Najbardziej cieszyłem się z kombi gdy miałem do przewiezienia szafke, liftbackiem nie byłoby szans a do kombi weszła bez najmniejszych problemów :wink: Jeśli byłbym na Twoim miejscu szukałbym kombi, jest poprostu pakowaniejsza i wydaje mi się że dla rodziny wręcz idealna :wink: Pozdrawiam i życze owocnych poszukiwań :wink:Pozdrawiam
Mercedes W124 300CE: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=asc&start=150
Mercedes W210 290 Turbodiesel
Renault Laguna II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...r=asc&start=25
Komentarz
-
-
u mnie jest 2 + 2 i liftbag zawsze wystarczał, na dach nie musiałem nic wkładać nawet jak woziłem spacerówkę, wanienkę, nocnik i zestaw pieluch oraz pozostałe graty na 2 tygodnie.
zmywarka 60 też wchodzi spokojnie
kombi polecałbym raczej w perspektywie budowy domu systemem gospodarczymmiało być 101, było 120, jest 150+ i życie jest piękne
THE MAN WHO KNOWS (NOTHING)
Komentarz
-
-
W kombi lepiej się wsiada do tyłu, ma więcej miejsca na głowę i w perspektywie jednak rosnącej rodziny, napewno będzie bardziej funkcjonalne przy zakupach nowego większego łóżka, komody, szafy itp... Za w sumie niewielką dopłatą zyskuje się znacznie więcej przestrzeni plus relingi w standardzie które naprawdę mogą sporo pomieścić ;-)- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
Komentarz