Też zaczynam doceniać zalety garażu :szeroki_usmiech Ziomal, będziesz kablami od Octy palił :P
Szyba tylna!
Zwiń
X
-
Szyba tylna!
Witam! Niestety zauważyłem w naszej nowej octavii II FL HATCHBACK,że szyba tylna ma wadę! Auto kupiliśmy 31 grudnia 2009 roku! Po niedalej jak tygodniu użytkowania auta zauważyłem w lusterku wstecznym(tym w kabinie rzecz jasna-żeby nie było niejasności) że występuje zniekształcenie w obrazie...najlepiej było to widoczne jadąc autostradą na prostym i płaskim odcinku...patrząc na linię ciągłą kranćową ewidentnie widać zniekształcenie! Zniekształcenie widać także bardzo dokładnie obserwując auta jadące za nami w trochu większej odległosci(+- 100...może 150 metrów). Patrząc w slusterko wsteczne widzimi np. jakiegoś mercedesa-myślimy płaski..szybki..pewnie te ze sportowych serii bodajrze SL...ruszamy nieco głową w górę i co? widzimy że to chyba jednak jakis bus. Może nie jest to najlepsze porównanie ale tak to wygląda..mówiąc prościej w jednej pozycji głowy widzimy auta jakby spłaszczone,a wdrugiej(głowa nieco uniesiona) auta jakby rozciągnięte w swojej wysokości. Jest to ewidentnie jakieś zdeformowanie szyby tylnej. Chciałbym aby wypowiedzieli się wszyscy(jeśli nie to chociaż większa część) forumowiczów posiadających Skodę Octavię II FL. Jestem ciekaw czy zauważyliście coś takiego w swoich skodzinkach. Niestety mnie to bardzo irytowało(i irytuje zresztą nadal) i postanowiłem to zgłosić i ubiegać się o wymianę szyby tylnej. Szyba została wymieniona wczoraj-auto odebrałem dziś rano około godziny 9,00. Jadąc do domu przyjrzałem się dokładniej jak to wygląda w nowej szybie i stwierdzam jednoznacznie że wada widoczna jest nadal! Nie jest to dokładnie w tym samym miejscu co w poprzedniej szybie,ale deformowanie obrazu jest definitywnie nadal widoczne. Po przyjechaniu do domu przejrzałem się na spokojnie dokładniej jak poskładali panowie wszystkie elementy klapy tylniej i niestety widać ewidentnie że szyba jest wklejona krzywo...zauważyłem też że prawdopodobnie przy demontażu starej szyby porysowali nieco karoserię ayta i w rogu klapy(tuż przy rogu szyby). NIE WIEM CO Z TYM TERAZ ROBIĆ! DEFINITYWNIE MI SIĘ TO NIE PODOBA...zarówno wadliwa szyba jak i fakt krzywego jej wklejenia oraz rys na karoserii! Dlatego bardzo proszę drodzy forumowicze o podpowiedzi i sugestie co zrobić z tym fantem. Chciałbym też wiedzieć czy jest więcej osób widzących zniekształcenie w szybie tylnej. Dzięki temu będę miał pogląd na to czy TAK POPROSTU jest czy zaliczam się do przypadków nielicznych! Mam nadzieję na liczne zainteresowanie tematem! O2FL HATCHBACK z wycieraczką tylnej szyby.OIIFL ELEGANCE Hatchback 2.0TDI DSG
-
-
Ja co prawda ma wersje przed FL ale żadnych znieksztalceń nie mam... zresztą pierwszy raz słyszę żeby ktoś miał szybę która zniekształca. Kiedyś zdażało się to w dużych fiatach .
Zresztą skoro źle zrobili wymianę w ASO no to trzeba reklamować.... trochę szkoda że kolega nie obejżał dokładnie efektów ich pracy bezpośrednio w ASO. Nie chciał bym kolegi martwić ale teraz to już pewnie będą się zaczynały schody przy kolejnej wizycie w ASO, ale oczywiście życzę koledze wygranej w walce o swoje
Pozdro
Komentarz
-
-
A toś mnie pocieszył maxpaynemm... Żeby nikt nie pomyślał że mam jakieś zwidy albo coś to pewien NAPRAWDĘ bardzo miły pan z serwisu w Opolu potwierdził to...DEFINITYWNIE. Podmieniał nawet lusterka żeby wykluczyć ewentualnie wadliwe lusterko-ale efekt był nadal ten sam! Niestety nie dało rady tego załatwić od ręki u nich,więc dałem to zrobić w serwisie Verdaat Veldhoven w Holandii..no i porobili. Cuż...tak czy inaczej PROSZĘ WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW posiadających O2 FL HATCHBACK aby sprawdzili swoej szyby i dali znać jak to jest u nich! Ja mam wrażenie że jest to jednak GRUBSZA sprawa...coś to znaczy jeśli jest nowa szyba a zniekształcenia nadal są widoczne!OIIFL ELEGANCE Hatchback 2.0TDI DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mausPo przyjechaniu do domu przejrzałem się na spokojnie dokładniej jak poskładali panowie wszystkie elementy klapy tylniej i niestety widać ewidentnie że szyba jest wklejona krzywo...zauważyłem też że prawdopodobnie przy demontażu starej szyby porysowali nieco karoserię ayta i w rogu
jak najdalej :?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mauswięc dałem to zrobić w serwisie Verdaat Veldhoven w Holandii..no i porobili
Obawiam się że szkoda, może miec rację :/
Komentarz
-
-
najgorsze, że po wymianie szyby niestety "lubią" pękać, a tutaj skoro jest krzywo wklejona to zwieksza się takie prawdopodobieństwo :?
dopilnuj wszystkich wpisów gwarancyjnych z tym związanych :?
też mam w zasadzie do wymiany przednią bo jest już tragicznie zmasakrowana przez kamienie, ale dokąd jeszcze widzę to się przed tym bronię rekami i nogami...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zniekształcenie wywołane jest przez aberrację sferyczną czyli minimalna zmianę grubości szyby co powoduje powstanie jakby soczewki. Z tego co wiem to większość Octavii to ma w wiekszym lub mniejszym stopniu wyżej lub niżej. Na przednich szybach nigdy sie z tym nie spotkałem, pewnie są wyższe normy jezeli chodzi o zniekształcenia.
Jeżeli chodzi o wklejenie to nalezy to reklamować od razu. Za chwilę powiedzą tobie że to powstało podczas eksploatacji i to twoja wina.
Komentarz
-
-
No to pięknie...SZKODA..nie obwiniaj sie czasem,że za pózno odpisałeś. Jest to definitywnie moja wina..i tylko moja wina! Ja powinienem najpierw zapytać o to na forum a pózniej ewentualnie z tym coś robić....chyba sie zaras rozpłacze. Wpisów do książki nie wykonali żadnych...wogóle to nie wiedziałem że takie coś musi być zrobione. Jest to nasze pierwsze zupełnie nowe auto i stąd nasza(moja) niewiedza na temat procedór na gwarancji! Co do serwisu to jest to jak najbardziej serwis autoryzowany skody. Byłem najpierw w mniejszym trochu serwisie też skody w innej miejscowości,ale stamtąd odesłali mnie do większego dealera-serwisanta jakim jest Verdaat w Veldhoven,bo stwierdzili że nie mają czasu...generalnie sie wykręcili. Więc udałem się do Veldhoven! Tam bez większych kłopotów zamówili nową szybę i umówiłem się na wymianę! NO I POROBILI...PORAŻKA!
JAKKOLWIEK jest to bardzo interesująca sprawa...bo będąc w 3 serwisach żaden z nich nie spotkał się z taką przypadłoscią!!! Dziwi mnie to bardzo...skoro jest to normalne w skodach to według mnie powinne być jakieś sygnały ze strony użytkowników w serwisach i powinni jakąś orientacje mieć w tym temacie! A tu nic!
redziak...dzięki...to wszystko co napisałeś ma sens i wszystko może się zgadzać...na przednie szyby będą wyższe normy co do zniekształceń które mogą wpłynąć znacząco na bezpieczeństwo w ruchu...zgadzam sie z tobą w 100%....
W związku z całą tą sytuacją mam propozycję do moderatorów...SZKODA...może warto by było zamieścić na forum pewnego rodzaju ostrzeżenie dla wszystkich użytkowników,żeby nie wymieniali tych szyb jeśli znajdą takie "wady" jak ja w swoich autach! Zaoszczędzi to wielu właścicielom zajefajnych octavianów niepotrzebnego stresu i nerwów! CRY CRY CRY....OIIFL ELEGANCE Hatchback 2.0TDI DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mausW związku z całą tą sytuacją mam propozycję do moderatorów...SZKODA...może warto by było zamieścić na forum pewnego rodzaju ostrzeżenie dla wszystkich użytkowników,żeby nie wymieniali tych szyb jeśli znajdą takie "wady" jak ja w swoich autach! Zaoszczędzi to wielu właścicielom zajefajnych octavianów niepotrzebnego stresu i nerwów! CRY CRY CRY....
Kolego skoro to tzw ASO to reklamować kolejny raz! Nie odpuszczać im jak zwalili robote to niech poprawiają albo zaproponyuja rozwiązanie satysfakcjonujące kolegę :P
Komentarz
-
-
Auto zostało kupione w Polsce....w Opolu! Co do nowej szyby i dalszych widocznych objawów zniekształceń to pewnie będzie tak jak napisał kolega redziak:...szyby tylne maja pewnie nieco niższe normy i niestety będzie to prawdopodobnie w każdej szybie-w mniejszym bądz większym stopniu ale będzie.OIIFL ELEGANCE Hatchback 2.0TDI DSG
Komentarz
-
-
Najlepiej jest to zauważyć na autach znajdujących się w dość dużej odlegości za nami. Np.100..150 metrów. Jak możesz to wskocz na jakąś autostrade i wyprzedz jakąś ciężarówkę i trzymaj od niej odległość +- 150 metrów...patrz w lusterko i ruszaj głową w górę i w dół. A jeśli naprawdę nie zauważasz niczego takiego,to jest to dla mnie jeszcze jeden powód do wymagania wstawienia szyby nie zniekształcającej! Nie podoba mi sie to i wkurza mnie to...Nie wiem jak reszta forumowiczów ale nie mogę już patrzeć w te lusterko wsteczne i zastanawiać się z powodu zniekształceń jakie auto jedzie za mną....BUS?...czy jakieś PLASKATE i szybkie...czy stoi za mną znak okrągły(O) czy jajowaty(0)?
Wczoraj tak się jeszcze zastanawiałem kiedy i czy wogóle będę mieć prawo rządać wymiany całej tylnej klapy? Bo jak dla mnie to w sytuacji gdy np. szyba (może już nawet 3) nadal będzie zniekształcać to będzie wystarczający argument do wymiany kompletnej klapy...albo? Jak myślicie? Da rade wywalczyć wymianę calej klapy? Nie podoba mi się to...uszkodzili przy pierwszym razie lakier na słópku tylnym(jak?-nie mam pojęcia) i w rogu klapy pod szybą..i to przy pierszej wymianie. To jak będzie wyglądać nasze auto np. po takich trzech wymianach??? Jak dam radę to wstawię zdjęcia jak to wygląda po wymianie i przed.OIIFL ELEGANCE Hatchback 2.0TDI DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodanajgorsze, że po wymianie szyby niestety "lubią" pękać
Zamieszczone przez szkodateż mam w zasadzie do wymiany przednią bo jest już tragicznie zmasakrowana przez kamienie, ale dokąd jeszcze widzę to się przed tym bronię rekami i nogami...pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Nie to żebym sie chwalił(bo żaden to powód do tego),ale jezdziłem kiedyś vectrą przez ponad 3 lata po zachodzie (Belgia,Holandia,Niemcy) i nie miałem z tym problemu. Wsumie nikt nawet chyba na to nie zwracał uwagi...a odprysk i pajączek był może nawet większy od monety 2 PLN. W każdym razie zawsze idzie się dogadać...nie jest to przecież przestępstwo surowo karane...myślę że w takim przypadku skończyłoby się to na upomnieniu.OIIFL ELEGANCE Hatchback 2.0TDI DSG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadopowaga??? zawsze ktoś mnie dobije
z rozmowy z nim wywnioskowałem, że bronią się przed gwarancją rękami i nogami, bo nie robiliby nic innego jak tylko wymiany gwarancyjne po tej pierwszej wymianie :lol:
na pewno aż tak tragicznie nie jest, ale też na pewno trwałość już nie ta.
Zamieszczone przez ruwadoco radzisz
Zamieszczone przez mausNie to żebym sie chwalił(bo żaden to powód do tego),ale jezdziłem kiedyś vectrą przez ponad 3 lata po zachodzie (Belgia,Holandia,Niemcy) i nie miałem z tym problemu. Wsumie nikt nawet chyba na to nie zwracał uwagi...a odprysk i pajączek był może nawet większy od monety 2 PLN. W każdym razie zawsze idzie się dogadać...nie jest to przecież przestępstwo surowo karane...myślę że w takim przypadku skończyłoby się to na upomnieniu.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoA ja jak mam na przedniej odprysk i gwiazdkę wielkości 2 zł, to co radzisz?? przed wyjazdem za granice. Wymieniać, czy ryzykować szprechanie np. z austryjackim policmajstrem???
Znajomy niedawno miał podobny problem, naprawił i jest zadowolony (a koszt mniejszy).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoA ja jak mam na przedniej odprysk i gwiazdkę wielkości 2 zł, to co radzisz?? przed wyjazdem za granice. Wymieniać, czy ryzykować szprechanie np. z austryjackim policmajstrem???
Co do pękania szyb po wymianie, to nie jest to oczywiście regułą. Poza tym chyba na wymienioną szybę dają jakąś gwarancję?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maxpaynemmNo tak ale generalnie to chyba nikt oprócz kolegi nie zaobserwował takiej wady... przynajmniej chyba nikt sie z tym na forum nie ujawniał. Kolega kupił auto w PL czy w Holandii, może to te u nich mają jakąś wadę?? Ale dziwne że nowa szyba też to ma
Maus, jeżeli bardzo to tobie przeszkadza to reklamuj to do skutku. Generalnie serwis jest na przegranej pozycji bo raz przyznał tobie rację,że jest wada i teraz muszą brnąć tą ścieżką (wiem bo pracuję w ASO). Co innego gdyby powiedzieli na początku że ten typ tak ma i pokazali tobie na innym modelu.
Sprawa dotycząca spieprzonego montażu to już sprawa indywidualna warsztatu w którym to wymieniali a nie Skody jako gwaranta. Ciśnij ich o naprawę, a że szyba jest jednorazowego użytku tzn jak wytną to nie mogą jej powtórnie wkleic to może trafi ci się szyba bez zniekształceń.
A jak zupełnie stracisz koncepcję to strzel młotkiem w szybę, powiedz w serwisie że sama pękła i prosisz o wym na gwarancji. Nie dojda do tego co spowodowało pękniecie.
Komentarz
-
-
Koledzy redziak i baca 10..WIELKIE DZIĘKI za zainteresowanie tematem! Przyznam się że spać nie mogłem w ostatnim tygodniu po nocach myśląc co odpowiadać cepom z serwisu jak będą stawiać opór...a stawiać go będą napewno. UUFFF...napewno dziś będę już mógł spać spokojniej.Jutro śmigamy do papudroko-serwisu w którym wymieniali szybe...zobaczymy jak pójdzie!
A propos spotów to też chciałbym się przyłączyć. Będzie to może niełatwe bo na codzień mieszkam w Belgii(Arendonk) ale np.między 24 lipca a 8 sierpnia będę w "faterlandzie" więc jeśli jest w planie jakieś spotkanko w tym okresie w okolicy Strzelec Opolskich,Opola,Gliwic Bytomia...Wrocławia....Zielonej Góry,Gorzowa Wielkoposkiego,Poznania...gdziekolwiek...TO JA SIE PISZE...BROWAR DLA TYCH KTÓRZY WRAZ Z baca10 SPRAWDZALI dla mnie szyby-dla redziaka też... :wink: Jutro śmigamy do papudroko-serwisu w którym wymieniali szybe...zobaczymy jak pójdzie!
Psojawił się kolejny ból głowy-dziś przy przebiegu +- 9450 km komputer wywalił CHECK OIL LEVEL--o odpowiedzi,podpowiedzi i wszelaką pomoc proszę w nowym temacie.OIIFL ELEGANCE Hatchback 2.0TDI DSG
Komentarz
-
-
Tsjaaa..Póki co to z szybą stoimi w miejscu! Panowie z serwisa stwierdzili że muszą zapytać generalnego importera...I TERAZ nagle dopiero zaczęli się zastanawiać czy czasem tak może ma być?...że może tak jest we wszystkich???...Masakra....a jak im pokazałem że szyba jest wklejona to kombinowali coś że może klapa jest cała kszywo wstawiona... :lol: ...smiech na sali...KPINA...Ale póki co to czekamy na telefon z odpowiedzią...NIE ODPUSZCZE!!!Porażka...żeby niemalże prosić się o coś co się tak naprawdę należy....OIIFL ELEGANCE Hatchback 2.0TDI DSG
Komentarz
-
Komentarz