Trzeszczenie rygielków drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kris2003
    Classic
    • 2005
    • 17

być może podjade, jak będę w okolicy :diabelski_usmiech
    Kris
  • KLOCek
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 411

Przy każdej wizycie w ASO zwracam uwagą, że coś w drzwiach trzeszczy. Oczywiście zawsze odpowiedź: jest okej, już nic nie będzie trzeszczało.

Po tym jak jeżdziłem w bagażniku (po Krakowskiej=najgłośniejsza groga w Polsce), żeby zdiagnowować, co trzeszczy w kalpie (okazało się, że pręcik między centralnym zamekiem a zamkiem) przyszedł czas na drzwi.

I doszedłem nie rozkręcając drzwi. W wibrację wpada albo rygielek (ten co wystaje w drzwiach) albo jego jakieś przedłużenie. W momencie gdy zaczyna trzeszczeć należy otworzyć ryglowanie drzwi albo po prostu przytrzymać rygielek.

Miał ktoś u siebie coś takiego ? Jakaś wskazówka na wyleczenie Czeszki ? Już żał mi du_ _ ściska jak widzę tych mechaników z ASO co się podobno znają na Skodach....

Komentarz

• Rendi
      Drive
      • 2024
      • 65
      • Octavia II (1Z3)
      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

ja mam to samo, kilka dni temu udało mi się zlokalizować to tez w drzwiach na początki myślałem ze to gdzieś w mechanizmie pasów na tylnej kanapie, u mnie jest to w tylnych prawym drzwiach, narazie nie byłem w aso więc nie miałem okazji tego zgłaszać, ale jak piszesz jest to bardzo denerwujące
      Byłe...:
      Skoda S100L, rok produkcji: 1974
      Skoda 120L, rok produkcji: 1988
      Skoda Felicia, rok produkcji: 1995
      Skoda Fabia I, rok produkcji: 2000
      Skoda Octavia 1U, rok produkcji: 2005

Jest
      Octavia 2, rok produkcji 2010

Komentarz

• nico21
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 2640
        • Volkswagen

moze wystarczy zdjac tapicerkie drzwi oblukac dokładnie ten rygielek i jego mechanizm i tam cos dokrecic, dopiac :!: :?:
        DACAR.team

Komentarz

• HP
          Drive
          • 2005
          • 52

Miałem podobny problem kiedyś w drzwiach od kierowcy. Przy przejeżdżaniu przez nierównosći i i przy gwałtownym hamowaniu dochodziły "trzaski" :shock: . Pomogło smarowanie rygla smarem (nie WD). Zresztą podobno w ASO maja na przeglądach taki punkt "smarowanie zamkow". Kiedyś pytałem dlaczego smaruja tak czesto i właśnie powiedzieli, że niesmarowane "trzeszczą" trąc o to uchwyt, na którym się rygluje (też warto położyć trochę smaru w tym miejscu) . U mnie pomogło .
          było 172/338 by MT a jest 241/310 i 4x4 :-)

Komentarz

• KLOCek
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 411

HP, yyy... zamki i to można by się domyślać machanizm zamka tam gdzie jest rzyczywiście zamek, a nie rygielek.

Rendi, u Ciebie w jednych, a u mnie w 3!!!. Czy zamki po osiągnięciu 25km.h same Ci się ryglują ?

Komentarz

• markiel63
              Classic
              • 2006
              • 6

Witam .
              Miałem ten sam problem. Rozwiązałem go kupując w autoryzowanym sklepie VW silikon w sprayu o numerze katalogowym D 007 000 A2. Jest to silikon penetrujący, który wchodzi w szczeliny i tam zastyga, przy czym likwiduje nadmierne luzy a przy tym smaruje również. Proszę spróbować myślę że pomoże. Najpierw wymyj zamki benzyną ekstrakcyjną. Ten silikon dobrze robi też na zawiasy. Pozdrawiam.

Komentarz

• Bonus
                Ambiente
                • 2005
                • 249

Rygielek trzeszczy bo poluzowały się śróby na zawiasach (obluzowują się na "polskich drogach"), ja dokręciełem i ostatnio skrzypi jak im się zachce - bardzo rzadko.

Komentarz

• maciek1
                  Ambiente
                  • 2006
                  • 155

Znalazlem dokument ktory potwierdza to co pisze markiel63

Pozdrawiam,
                  Maciek
                  Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF

Komentarz

Też to mam.Jedno smarowanie pomaga na kilka miesięcy.

Komentarz

• bastek016
                      Ambiente
                      • 2005
                      • 163

miałem to samo zamek uderzał o rygiel w dzwiach i się ........ okleiłem rygiel tasmą izolacyjną i jest gites

Komentarz

• paf
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 3140

aa to nie jestem wyjątkiem mnie świszczy czasami "świerszcz" koło lewego ucha
                        będę molestował ASO tym bardziej że się zbliża przegląd

Komentarz

• Bonus
                          Ambiente
                          • 2005
                          • 249

to skrzypią zawiasy a nie rygielki (sprawdzałem skrzypi nawet przy otwartych drzwiach) wszystko przez wadliwą konstrukcje - zaczepy ryglów są pod kątem 45 stopni a powinny być poziomo tak jak w przednich drzwiach (przednie skrzypią mi tylko jak są otwarte), a górny zawias jest na jedną śrube do tego zapewne bez kleju (bo z klejem by sie nie odkręciły)

Komentarz

• RomanS
                            Elegance
                            • 2004
                            • 804

Zamieszczone przez Bonus
                            wszystko przez wadliwą konstrukcje - zaczepy ryglów są pod kątem 45 stopni a powinny być poziomo tak jak w przednich drzwiach (przednie skrzypią mi tylko jak są otwarte), a górny zawias jest na jedną śrube do tego zapewne bez kleju (bo z klejem by sie nie odkręciły)
                            Bonus, fakt, że miałem dziś dzień pełen adrenaliny, ale może ... napisz to jakoś inaczej :shock: bo trudno skumać, co to zaczepy a co rygle ....

Jak doszedłeś do takich wniosków ? Jaki klej ? I dlaczego u mnie nic się nie odkręca i nie trzeszczy ?
                            Fakt, że zdarzało mi się regulować i ustawienie drzwi i zamków ( tych części montowanych na słupkach), ale to było po zakupie auta od poprzedniego właściciela 4 lata temu (bo lubię aby drzwi się zamykały delikatnie ale skutecznie). Później była 1 lub 2 poprawki.
                            Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Dezet
                              Ambiente
                              • 2005
                              • 136

A u mnie nie trzeszczy ale jakby lekko dzwoniło. Jest to słyszalne tylko jak stoję na wolnych obrotach albo ruszam. Dźwięk umiejscawiam gdzieś z przodu, z okolicy przedniego słupka pasażera albo z deski blisko drzwi. Najpierw myślałem, że to dzwoni szyba w prowadnicy, ale nawet mocne dociskanie szyby do uszczelki nie eliminuje tego odgłosu. Sam nie wiem co to może być. Miał tak ktoś? :evil:
                              Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• RomanS
                                Elegance
                                • 2004
                                • 804

Dezet, szukanie takich rzeczy jest czasami paskudną robotą. Kiedyś spędzałem w aucie całe dnie (praca jako rep) i pojawianie się każdego nowego dźwięku zauważałem. Jestem na to strasznie wyczulony (lub może "uczulony"), więc zgłaszałem to serwisom, (auto służbowy VW TDI). Nigdy jednak nic nie zrobiono. Trochę rozumiem ich tłumaczenie, że musieliby rozebrać np. całą deskę rozdzielczą, ponownie złożyć i sprawdzić. Niezapłacona robota.

Myślę, że nie możesz oczekiwać sensownej porady na podstawie opisu. Każdy z nas mógł mieć coś innego.

Załatw sobie kierowcę, niech on prowadzi auto a Ty "biegaj" po nim, macaj, dotykaj, naciskaj, słuchaj i ...wyciągaj wnioski :wink:
                                Zdaję sobie sprawę, że taka porada niewiele Ci daje ale IMO innej nie ma :wink:
                                Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• Dezet
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 136

Piszesz rozsądnie, już to próbowałem. Teraz testuję słuch każdego pasażera
                                  Pozdrawiam, Dezet

Komentarz

• Bonus
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 249

Zamieszczone przez RomanS
                                    Bonus, fakt, że miałem dziś dzień pełen adrenaliny, ale może ... napisz to jakoś inaczej bo trudno skumać, co to zaczepy a co rygle ....
                                    chodzi właściwie o rygiel/zaczep na progu/nadkolu (różnie to zwą, nie wiem jak to się fachowo nazywa) oraz zapadke/zatrzask w zamku w drzwiach, zaczep nie jest zamontowany poziomo na nadkolu co nie zapobiega ewentualnemu ruszaniu się drzwi w płaszczyźnie pionowej
                                    Jaki klej ?
                                    klej do śrub/gwintów który zapobiega ich odkręczaniu
                                    I dlaczego u mnie nic się nie odkręca i nie trzeszczy ?
                                    w przypadku skody to kwestja szczęścia :-) (jak z pękającymi szybami z przodu)
                                    - możliwe że jeździłeś po równiejszych drogach
                                    - gdzie indziej zmontowali twoje auto

Komentarz

• KLOCek
                                      Rider
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 411

A ja Wam powiem, że nie miałem bardziej nieudanego zakupu niż Octavia. Już mi się po prostu nie chce pisać o tym, gdyż za bardzo mnie to irytuje!!!! (i między innymi w tym miejscu bym sobie trochę poprzeklinał)
                                      Drżenie rygielka usunąłem poprzez wyjęcie taki plasticzku to prowadzi rygielek i podgiełem go.
                                      Ale jak sam zamek skrzypi, to już nie mam na niego siły. Piszczy przy zamykaniu jak stara kur@#. A nadodatek, jak podjadę do ASO i przy okazji o tym wspomnę, to nie zapiszczy. Zrobiłem więc film kamerą jak piszczy i i tak nic nie zrobili. Mam już ich kur@# dość.

Ale to nie jedyny problem z octavią, jeżeli chodzi o piszczenie i drżenie. Najbardziej wkur@#a mnie chromowe zakończenie hamulca ręcznego które już raz było wymnieniane. teraz czekam na wymiane kompletnej dźwigni ręcznego, bo wymiana 4 mc-e temu nie dała praktycznie żadnych rezultatów (po jakimś miesiącu dalej wpadał w wibracje).

Ale to i tak małe piwo, bo to się dało zlokalizować, a występują jeszcze inne stuczki i piszczenia, których nie można wyeliminować, gdyż nie mogę ich namierzyć.

Jakiś czas temu climatronik pukał sobie gdzieś pod schowkiem pasażera.
                                      Po długiej walce z kierownikiem serwisu GALL-ICM we Wrocławiu nastawili mi klapy nawiewów. po 3 dniach ciszy dlaej stuka, chociaż mocniej.

Przy okazji czekam jeszcze na wymianę kierownicy, malowanie tylej klapy...

A o piszczącym i ruszającym się fotelu nie wspomnę. gdyż mi się nie chce

Reasumując: Wiem, że dla wielu Octavia jest zajebista, i dla mnie z początku też taka była, ale to bardzo mocno niedopracowane Audi. Z czegoś ta cena musi wynikać w końcu. Wiem, też z tego, że Pepiki maoą tańszą ogólną siłe produkcji, ale z jakości też wynika. Średnio spędzam w aucie 3-4h dzinnie i mam co do niego większe wymagania, niż tylko jeżdził. Pewnie kolejnym autem będzie awensizka gdyż przypuszczam, że na LC nie będzie mnie jeszcze stać.

Proszę o nie komentowanie moich subiektywnych odczuć o Skodzie, gdyż to tylko wywoła niepotrzebną irytacje.

Dziękuję za przeczytanie,
                                      KLOCek

Komentarz

Zamieszczone przez KLOCek
                                        Proszę o nie komentowanie moich subiektywnych odczuć o Skodzie, gdyż to tylko wywoła niepotrzebną irytacje.
                                        masz racje, przemilczmy to.

Komentarz

• djczas
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 9612

A o piszczącym i ruszającym się fotelu nie wspomnę. gdyż mi się nie chce
                                          na to jest sposób mnie sexu za kierownicą :szeroki_usmiech bo auto nie do tego służy :wink:

Jak lubisz nażekać to jak najbardziej kup nową toyote bedziesz bardzo zadowolonyy i polubisz ich serwisy :szeroki_usmiech

Komentarz

• Bonus
                                            Ambiente
                                            • 2005
                                            • 249

po lekturze postu KLOCka jestem ciekaw jak trzymają sie octavie które jeździly w niemczech lub francji lub innym kraju w którym drogi są równe, pewnie po zjechaniu z takich dróg na "polskie" nie skrzypi przez jakiś czas nic
                                            może jest ktoś kto ma sprowadząną octavie z niemiec

mam co do niego większe wymagania, niż tylko jeżdził.
                                            no właśnie przy takiej ilości godzin spędzonych za kółkiem skrzypienie może drażnić =
                                            gorsza koncentracja = opóźnienie reakcji

Zamieszczone przez djczas
                                            masz racje, przemilczmy to.
                                            trudne tematy trzeba poruszać a nie je przemiczać :-)

Komentarz

Zamieszczone przez Bonus
                                              rudne tematy trzeba poruszać a nie je przemiczać
                                              tak, ale tematy na które nie mamy wpływu są troszkę bezsensu, poza tym mozemy pogadać o zawróceniu Wisły kijem i tak dalej.
                                              jest jaka jest i tyle, kochamy je za to że sa i jakie sa
                                              out

Komentarz

• maciek1
                                                Ambiente
                                                • 2006
                                                • 155

Ja mam z Austrii i tez troche stuka. Wczoraj w VW kupilem D 007 000 A2, psiknalem drzwi i jak narazie jest cisza....

[ Dodano: Czw 05 Paź, 06 16:12 ]
                                                Dalej stuka, pewnie kotwica jest nie dokrecona ... zreszta jak nia ruszam to sie trzesie ... nie ma niestery odpowiedniego klucza zeby dokrecic ..
                                                Octavia 1.9 TDI 99' SLX COMBI 110KM AHF

Komentarz

• KLOCek
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 411

Zamieszczone przez andrewpyt
                                                  Czasami dzwoni chromowana końcówka ręcznego jak wpada w rezonans
                                                  Mi wymieniali samą końcówkę i nic nie pomagało. Teraz wymienili cały ręczny- mniejmy nadzieję, że pomoże na dłużej

Komentarz

Pracuję...