octavia tdi 110 - bulgotanie i lekki dym w zbiorniku wody

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jesion
    Classic
    • 2011
    • 14

Zamieszczone przez granacik
    Może lipne paliwo. Dodatkowo zalałem pierwszy raz PB98 żeby zobaczyć czy lepiej "idzie" i wtedy spadł śnieg :evil:
    Czy ja wiem? Paliwo jak paliwo, chyba tylko raz wlałem 98. Lepiej będzie iść jak zrobisz program, jeśli potrzebujesz lepszego iścia.

Wszystko chyba zależy od średniej prędkości - miałeś powyżej 15 kmh? Dla porównania - z miesiąc temu 10 km przez centrum ok 9.30 rano, średnia koło 14 litrów. W korku, średnia prędkość chyba z 13 kmh (ućwierknąć można, bo to głównie stanie). I jakoś zaraz po tym jechałem w to samo miejsce Alfą 159 z 200 konnym silnikiem, podobne warunki choć chyba trochę wolniej się jechało - średnia 21 litrów. Przy czym ta Alfa wcale mi się nie wydawała dynamiczniejsza, a wtedy jeszcze nie było mrozów. Więc może tak ma być?

Powiedz ile jechałeś te 8 km, jeśli koło godziny, to bym powiedział, że średnie spalanie jest w normie, bo to są prędkości dobrze wytrenowanego piechura raczej.

[ Dodano: Czw 02 Gru, 10 23:09 ]
    Zamieszczone przez Mihau
    granacik, sprawdź spalanie na całym baku albo nawet wypal dwa i sam zobacz, bo takie obserwacje na odcinku 15km to wróżbiarstwo i nie ma sensu. IMO cała prawda wyjdzie przy tankowaniu :szeroki_usmiech
    E, nie wróżbiarstwo, tylko odczyt z komputera. Aż tak bardzo się nie myli raczej. Przynajmniej mój jest dość dokładny przekłamuje maks o 0,3 litra, zwykle na niekorzyść, ale też nie zawsze.
  • dariuszw999
    Classic
    • 2010
    • 1

Witam
    Silnik pracuje i slychac bulgotanie . odkrecam korek od zbiornika wody i lekki dym jak z papierosa.Okolo 15 min. na wolnych obrotach temperaturamniej niz 70 C.
    Powiedzcie prosze co to moze byc ?

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Temperatura caly czas jest 70 - to by oznaczalo pad termostatu.

A dymek, to roznie, bo przy 70'C to juz moze byc para wodna z roznicy temperatur plyn/otoczenie
      Spritmonitor.de

Komentarz

• oizo
        Rider
        • 2010
        • 394
        • Octavia I combi (1U5)
        • AZJ 2.0 MPI 115 KM

A dymek pachnie spalinami? może uszczelka pod głowicą
        Moja furka
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• keraj998
          Rider
          • 2008
          • 359
          • Volkswagen

jeżeli bulgocze to napewno jest uszczelka pod głowicą, szykuj się na wydatki
          "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• laurin
            Rider
            • 2009
            • 727

tez bym na to obstawiał

Komentarz

Pracuję...