Paliwa i zużycie.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

Problemem jest to, ze sonda na wolnych i po przegazowaniu pracuje, ale jak pojezdze i podepne kompa to pokazuje blad sondy lambda..... cos tam max costam.... Wymieniam sonde w poniedzialek i dam znac jak sie to skonczy. Do tego to dziwne poszarpywanie jakby zalewało ja benzyna na wolnych, a w trasie jak depne to zmula troche zanim przepali mieszanke. Zobaczymy jak bedzie po wymianie s. lambda. pozdro i dzieki za odp.

Komentarz

zastanawiam się czy u mnie cos sie nie dzieje do tej pory palil mi 8,2- 8,5 po mieście, a teraz po zmianie opon na letnie 10,5 to minimum. rozmiar opon zimowych i letnich jest identyczny. VAG nic nie wykazuje, ale coś musi byc przyczyna tak raptownej zmiany w spalaniu / a nie jest to moja na noga na pedale gazu/

Komentarz

• chester121
        L&K
        • 2005
        • 1053

hmm to dziwne bo opony letnie maja miejsze opory toczenia niz zimowki
        wiec skoro masz taki sam rozmiar opon (zima lato) to spalanie powinno zmalec
        moze zaatnkowales jakies gorsze paliwo i auto potrzebuje wiekszych dawek aby utrzymac moc
        zatankuj na shellu Vpower racing i sprawdz czy nic sie nie zmieni

ewentualnie sprawdz hamulcee czy po zimie gdzeis sie nie zablokowoaly i teraz ci auto hamuje

pzdr

[ Dodano: Czw 20 Kwi, 06 13:31 ]
        aero, aha jaki masz silniczek???

Komentarz

• bartolini1978
          Elegance
          • 2006
          • 755

mój dezelek przed cip.. na trasie pali ok 6 a w miescie ok 7 po cip.. na trasie ok 5 przy spokojnej jezdzie a jak ładuje to ok 8 litra. Kom przy przysrieszaniu na Max na 1 pok 55l :shock: a na 2 38l :shock:

Komentarz

W koncu nie wymienilem sondy, bo pracuje wręcz wzorcowo, co potwierdziło badanie diagnoskopem. Jutro jade do innego majstr, co mówił, ze usunie moją usterkę (poszarpywanie, lekko odczuwalny brak mocy po zmianie biegu i duże spalanie) za 80 zeta. Podobno jest dobry, zobaczymy czy okaże się to prawdą. Może ktos mial podobne objawy i podpowie co gdzie szukac. Przewody, swiece wymienione, czujnik temp. wymieniony, komp. zadnych bledow nie pokazuje, paliwo V-power i dalej to samo :-(

Komentarz

• schamann
              Ambiente
              • 2006
              • 105

Mam taki sam silnik 240tys przejechane i do tego zagazowana .Spalanie wedlug kompa to srednio 9l /100km minimalne na trasie z kompletem 7,2 l/100km , maksymalne 11-12 l/100km w miescie przy normalniej jezdzie 9,2 l gazu myslalem ze to duzo ale po przeczytaniu postow mysle ze calkiem przyzwoicie jak na ten przebieg
              Były Właściciel OI 1.6 AEE 75KM ,1998r teraz Laguna 3 2.0 dci 150KM

Komentarz

• Irek999
                Classic
                • 2005
                • 27

Mam ten sam silniki co mr_sebeck 1.6 75km AEE i w mieście to nie sprawdzałem ile mi pali ale na trasie śląsk - Szczecin 6,1l/100km była to benzyna z Shella V-Power

Komentarz

• orzel720
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2004
                  • 2267
                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Martinez77
                  nie wiecie jakie są objawy uszkodzonej sondy bo jak na razie oprócz wyższego spalania nic mnie nie zaniepokoiło.
                  może to coś wyjasni:

pozdr
                  Orzel

[ Dodano: Nie 07 Maj, 06 19:26 ]
                  Zamieszczone przez mr_sebeck
                  Jeżdzę swoją Skódką na paliwie Suprema 98. Silniczek jest prosty 1.6 75KM i powiem szczerze, że daje to tyle co zasilanie zegarka elektronicznego z akumulatora od jelcza - też działa ;-) Ale powiem szczerze, że tankując 50 litrów płacę około 6 złotych wiecej niż zwykłą Pb95 (przy całej sumie to jest nic) ale wydaje mi się (podkreślam - WYDAJE), że mniejsze jest zuzycie jednostkowe. Chociaż ostatnio coś mi sie sypie w silniku i po mieście potrafi spalić nawet średnio 11 - 12 litrów a na trasie około 8 litrów (jeżdżę typowo - bez szaleństw ale też nie okupuję poboczy). Proszę o info, czy przy obecnych temperaturach takie spalanie jest normalne bo latem miałem mniej. Z wiadomych względów najfajniej będzie jak odpowiedzi udzielą osoby posiadające podobne auto.

Pozdr.
                  Hey
                  Mam ten silnik w mojej F1.6 i jak mi padła sonda to paliła benzynki ok 13 na trasie a LPG ok. 22l/100km ! Po wymianie sondy lamba jak reka odjął.
                  tu jest opis o sondzie lambda ze strony NTK (NGK)

pozdr
                  Orzeł

Komentarz

• marnik79
                    Drive
                    • 2006
                    • 76

Doświadczenia z 1,6 AEE osobiście nie mam, ale moj ojciec powozi takim od 3 lat i osiągi ma zadziwiajace nawet mnie. I nie powiedzcie tylko tylko ze zmyslam, ale czasem jezdzi do mnie z Elblaga do Lublina i wtedy Octavka pali mu 5,2!!! Zwyklej 95Pb. A jedzie tak ok 6,5 godz. na dystansie 460 km. Po miescie i jezdzie wiejskiej pali 6,5 max. Ostatnio chwalil mi sie ze osiagnal rekord-4,9l/100km.
                    Jezdzi owszem powoli i spokojnie, ale uwazam ze spalanie rzedu 10l/100 km to absolutna awaria silnika. Albo moze trzeba by sie udac na nauke jazdy...
                    Teraz Laguna II 2,0 dci 150KM ...
                    Octavia II kombi 1,9 TDI również w stajni w rodzinie

Komentarz

Mój rekord 5,8 l/100km na dystansie 380 km. Przejazd z Bielska przez Kraków i Sandomierz. Prędkość max 100 km/h ale zwykle mniej bo przepisy. Rozpędzanie z górki, pod górkę bez gazu. W sumie się samochód toczył się a nie jechał. ALe takie spalanie benzyny robi wrażeniew silniku 2.0. Natomiast kumpel trasę Stalowa Wola - Poznań OI dieselkiem w podobnym stylu jazdy miał 3,8 l/ 100 km.

Komentarz

• chester121
                        L&K
                        • 2005
                        • 1053

Zamieszczone przez marnik79
                        4,9l/100km
                        kurcze to moze ma diesla?? hehe
                        a tak bez jaj to tylko pogratolowac twojemu ojcu

ostatnio w TopGear, koles jechal audi A8 TDi bi turbo
                        i ostanie metry nie mogl wyjsc z podziwu cytuje "czy fachowcy z Audi wiedza ze stworzyli silnik pracujacy na powietrze"
                        4.0litrowy diesel saplil mu ok 7l( moze troche mniej nie pamietam))
                        ale jak na 4.0l i 2 sprezarki i mase auta (adi A8) to wedlug mnie spalanie ktorym mozna sie pochwalic!!!!

sorki za OT

Komentarz

• schamann
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 105

Ja zrobilem ostatnio 420 km w 5h12min spalil srednio 7.6 ben/100km wedlug wskazan komputera i 9,3 gazu /100km w rzeczywisctosci .Najnizsze srednie spalanie jakie widzialem na komputerze kiedykolwiek gdy jestem uzytkownikiem auta to 6.9 litra na 100km takze 4.9 to dla mnie jakis rekord nieosiagalny.
                          Ile wam pali pod gorke u mnie pod konkretna gorke ze stala predkoscia np 70km/h najmniej to jakies 9,2litra/100km wedlug kompa mniej sie nie da chyba ze sie zwalnia
                          No nic postaram sie zejsc jak najnizej ale silnikjuz po 250 tys km i slychac w nim zaworki takze moze sie nie udac
                          Pytanie czy przy braku katalizatora spalanie wzrasta ,bo u mnie pewno zaduzo z niego juz nie zostalo

Komentarz

• marnik79
                            Drive
                            • 2006
                            • 76

Auto ojca ma 30 kkm przejechane, a jak pisałem średnio komp pokazuje 6,5l/100km.
                            Ostatnio zmieniłem mu olej z półsyntetyka (tu sie kłania ASO Skoda - taki mu wlali na przeglądzie) na Castrol magn 5W-40 i to po tym tak mu sie pojechalo- ale nie bójcie sie to była jakaś trasa rzędu 100 km i nie pojawi sie więcej!!! A jeżeli to zaraz o tym napisze.
                            (A jeździ naprawde spokojnie.)
                            A z tego co pamiętam jak sie wrzuci 5 i na liczniku 70 km/h to komp pokazuje na prostej jakies 5litrów, wiec nie jest to takie nierealne. (pod górke nie pamietam...)
                            Teraz Laguna II 2,0 dci 150KM ...
                            Octavia II kombi 1,9 TDI również w stajni w rodzinie

Komentarz

Zamieszczone przez chester121
                              ostatnio w TopGear, koles jechal audi A8 TDi bi turbo
                              i ostanie metry nie mogl wyjsc z podziwu cytuje ""
                              4.0litrowy diesel saplil mu ok 7l( moze troche mniej nie pamietam))
                              ale jak na 4.0l i 2 sprezarki i mase auta (adi A8) to wedlug mnie spalanie ktorym mozna sie pochwalic!!!!
                              sorki za OT
                              Z tego co pamiętam ten test był jakieś pół roku temu, A8 spaliło 10l, jechał bez radia i ogrzewania, żeby mniej paliło :lol:
                              Najlepsze, że komputer pokazywał zerowy stan baku, kontrolka również, a ujechał jeszcze 50km w korku, wówczas powiedział "czy fachowcy z Audi wiedza ze stworzyli silnik pracujacy na powietrze".
                              PS.Super autko...!

Poprzednią Octavie miałem 1.6 102KM kombi, na trasie przy bardzo spokojnej jeździe lub w nocy paliła 5,5 - 6l PB95
                              w mieście ok.9.

Silnik całkiem przyjemny i elastyczny, ładnie wchodził na obroty i był bardzo trwały, nic mi się w nim nie działo,
                              chociaż rakieta to nie była, mimo zbliżonych papierowych danych odnośnie osiągów 1.9TDI 101KM jest o wiele dynamiczniejszy,
                              no i ciężko w 1.6 małym nakładem podnieść w tym silniku moc.

POZDR.!

Komentarz

• Maicroft
                                Moderator
                                S_OCP MemberModeratorr
                                • 2004
                                • 25757
                                • Audi

Ja nie wiem czym sie zachwycac, ze jak pisze 0 to jedzie dalej. Juz nie raz tak mialem i nie bylo zadnych problemow, albo ze pozostalo do konca 10km i pokazywalo sie tak przez 40km.
                                Spritmonitor.de

Komentarz

• rezon
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 1894
                                  • Volvo
                                  • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez arteles
                                  Mój rekord 5,8 l/100km na dystansie 380 km
                                  Jestem pełen uznania dla cierpliwości i siły woli, kilka razy próbowałem tak jechać nigdy dłużej niż 50km nie udało mnie się zachować takiej poprawności.

Komentarz

• Porter
                                    Ambiente
                                    • 2006
                                    • 144

MAICROFT - zgadzam się w pełni. a propos doprowadza mnie to do szału, że komputer mnie ściga i zaczynam się pocić, a tak naprawdę to mogę jeździć i jeździć.
                                    co do zużycia, sam mam inny silniczek, ale niskie spalanie, októrym piszecie nie jest mi obce. w mieście [a żyje w całkowicie zakorkowanym zagrzebiu] pierwsze 15km mam 12l/100, ale po dłuższej jeździe zejdzie do 9,5-10. czasem tak jeżdżę [z żoną i dzieckiem], że i 8 wyjdzie. na trasie do Polski, po autostradzie 7-7,5 - autostrada 170-180km/h. normalnie nie mam więcej jak 6,5. to się nie zdarza. natomiast rekordy robiłem, bo serwisie i oczysczeniu przepustnicy - na trasie Kielce-Lublin 4,8! w powrotnej drodze o 0,1 więcej. nie mogłem uwierzyć. ale motorek szybko się przystosował, bo długo tak nie pojeździłem...
                                    Every man dies. Not every man really lives.
                                    1.6i 74kW [101KM] AKL, '01, KOMBI, AMBIENTE

Komentarz

• Laszlo
                                      Classic
                                      • 2005
                                      • 30

OII 2.0 TDI combi - trzy osoby plus bagaże, 4100 km przez 6 dni głównie po autostradach, często około 160 km/h, średnia z całych 4100km to 6.0 litra/100km, średnia prędkość 96km/h z całości podróży.

Zauważyłem, że na Niemiecko/Austriacko/Włoskim paliwie moja Skoda pali około 0.3 - 0.4 litra mniej.... zdziwiłem się, bo zawsze leję Utimate czy w kraju czy za granicą... jak widać różnica w ropie na jakości jest taka sama jak jakości proszków do prania... lepsza dla starounijnych....

Komentarz

• dynia
                                        Ambiente
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 134

Re: Paliwa i zużycie.

Zamieszczone przez mr_sebeck
                                        Jeżdzę swoją Skódką na paliwie Suprema 98. Silniczek jest prosty 1.6 75KM i powiem szczerze, że daje to tyle co zasilanie zegarka elektronicznego z akumulatora od jelcza - też działa ;-) Ale powiem szczerze, że tankując 50 litrów płacę około 6 złotych wiecej niż zwykłą Pb95 (przy całej sumie to jest nic) ale wydaje mi się (podkreślam - WYDAJE), że mniejsze jest zuzycie jednostkowe. Chociaż ostatnio coś mi sie sypie w silniku i po mieście potrafi spalić nawet średnio 11 - 12 litrów a na trasie około 8 litrów (jeżdżę typowo - bez szaleństw ale też nie okupuję poboczy). Proszę o info, czy przy obecnych temperaturach takie spalanie jest normalne bo latem miałem mniej. Z wiadomych względów najfajniej będzie jak odpowiedzi udzielą osoby posiadające podobne auto.

Pozdr.
                                        Moja pali srednio 9,5-10l LPG/100km
                                        Kupujac Polskie produkty w polskich sklepach likwidujesz polskie bezrobocie .... Nie mow ze made in Poland to beee bo to tez twoja robota ..

Komentarz

• bastek016
                                          Ambiente
                                          • 2005
                                          • 163

witm ja dzisiaj jechałem długa trase od tarnowa na lotnisko w balicach i spowrotem trasa całkiem całkiem ruch sredni przy dynamicznej jedzdzie wyprzedzanie z 5 na 3 autostrada predkosc od 120 do 180 zatankowałem samochod za 50 zł zrobiłem 168 km paliwo po 4.34zł niemam kompa policzyłem spaliłem 6.8..... na tym paliwie zrobie jeszcze z 20 km więc :] coś mi :] wasze spalania za dość duze :]

Komentarz

Bastek016 a jaki silnik??
                                            PS.Nie wiedziałem, że w wieku 16lat można już śmigać na długich trasach :lol:
                                            chyba, że to był gokart czy cuś...

lmao

Komentarz

• djczas
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 9612

bastek016, a dobrze policzyłeś ile jechałeś ile stałęś bo trasa numer 4 jest zakorkowana (marizka OCP nam sie chyba szykuje)

Komentarz

• bastek016
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 163

kto to jest ten marizka :/ policzyłem z tych danych które podałem nieliczyłem czasu postoju 4 niejest taka fatalna juz kawałek za brzeskiem jest nowa droga i mozna spokojnie jechac na5 :]

Komentarz

Zamieszczone przez Dynia...
                                                  Bastek016 a jaki silnik??
                                                  PS.Nie wiedziałem, że w wieku 16lat można już śmigać na długich trasach
                                                  chyba, że to był gokart czy cuś...
                                                  Na komputerze można, nawet wcześniej Automapę trzeba skompilować z Colinem i w drogę.

Artur

Komentarz

• schamann
                                                    Ambiente
                                                    • 2006
                                                    • 105

skoro wlales za 50 zl nie osiagnoles pelnego baku to jak policzyles ?W taki sposob mozna obliczyc spalanie tankujac po sam korek ,przejechac odcinek i znow zatankowac po sam korek i wtedy liczyc dopiero spalanie.

Komentarz

Pracuję...