Mam 6 octavie kupiłem ją rok temu. Już 2 razy jeżdziłem na reklamacje lakieru (wychodzi rdza) , pierwszy raz klapa pod szybą i na krawędziach. Uznali bez problemu zrobili porządnie nawet szybę wycieli. Teraz znowu oddałem na lakier (reklamacja) rdza pod klamką prawy przód małe bąble na słupkach (szt.2) wychodzi rdza spod rygli w tylnich drzwiach. I znowu uznali bez problemu. Modłinska w warszawie auto wimar
Klimatyzacja czy zepsuta??
Zwiń
X
-
Klimatyzacja czy zepsuta??
Od tygodnia zobserwowały dziwny dźwięk po uruchomieniu samochodu. Po włączeniu silnika i klimy z okolicy schowka wydobywa się hałas podobny do (dmuchania w pustą butelkę). Samochód ma przejechane 55 tys km filtr przeciwpyłkowy wymieniam co 10 tyś. Fakt może nie używam tak często klimy powiedzmy 1x na tydzień, może się coś zdupcyło tyle się mówi że powiina chodzić nawet w zime. A może po prostu wydaje mi się , :roll: a hałas już był wcześniej. Jak jest u was?? Klima grzeje i chłodzi ok bo sprawdzałem, żadnego smrodu nie ma, ale ten dźwięk :evil:
-
-
Wasyl, odgłos, który tak celnie opisałeś pojawia się u mnie po dłuższym nieużywaniu klimy ( w 2 samochodach z klimą ręczną), tyle , że trwa to 15-20 sekund i potem zanika. Przyzwyczaiłem się do tego jako rzeczy normalnej.
Czy u Ciebie też zanika, czy trwa na stałe ?
Poza tym jeden z tych samochodów to Passat z 94 r. i klimę miał załączaną w zimie tylko wtedy, gdy czujnik temperatury na to pozwalał, czyli prawie nigdy. Klima jest sprawna cały czas (mam na myśli sprężarkę bo o jej smarowanie głównie tu przecież chodzi).
Nie potrafię co prawda udowodnić, czy sprężarka zużyła się mniej, czy bardziej niż gdyby była załączana co tydzień zimą :wink:Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI
Komentarz
-
-
wiec jedź do speców od klimki i Ci doradzą co i jak, zawsze mogą zrobić przegląd + czyszczenie ale to troszku kaski idzie."Życie jest bezwzględne, nie lituje się nad nikim"
Pokój jego duszy - Kris 27-09-2003
Pionek znów gra.......
Rodzinne Combiaczki AHF i BKD by ALI oraz E 30
www.dynosoft.pl
Komentarz
-
-
Odgrzeję może ktoś odpowie. U mnie (samochód ma troszkę ponad miesiąc) taki dźwięk pojawia się gdy samochód jest zimny. Wczoraj odpaliłem samochód na parkingu i kilka razy cyklicznie taki dźwięk (jak ktoś napisał - dźwięk jak grania na butelce) się pojawił. Potem kilka razy podczas jazdy. Szczerze nie mogę sobie przypomnieć ale chyba miałem zamknięty obieg wtedy włączony. Po kilometrze zaparkowałem na 15 minut i jak wygrzebałem się z marketu to dalej jeździłem już bez tego dźwięku. Z całego wątku nie mogę wywnioskować czy to jest coś normalnego czy nie. Aha mam climatica nie climatronic. Oczywiście nie dam sobie ręki uciąć, że to dźwięk klimy bo rzeczywiście nie sprawdziłem czy po wyłaczeniu klimy dźwięku nie ma.
Komentarz
-
-
Też mam podobnie. U mnie dzieje się tak, jak temperatura spada kilka stopni poniżej zera a klimatronic w automacie uruchamia wentylator na niskich obrotach(u mnie obieg wewnętrzny zamknięty). Jak na panelu klimatronika podniosę obroty, to słychać szum powietrza a dzwięk zanika. W zeszłym roku podobnie miałem i tylko w zimie. Tego lata wyciągnąłem wentylatorek dmuchawy nasmarowałem, no ale jak był większy mróz to go i tak słyszę. Może TTTM.
Komentarz
-
Komentarz