Problem ze spryskiwaczami

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Matti
    Classic
    • 2010
    • 12

W miarę dokładnie dla chcących zamontować spryskiwacze refletorów, problem jest opisany tu:

Od razu mówię, że najlepszym rozwiązaniem pod względem funkcjonalnym/ergonomicznym będzie zainstalowanie dodatkowego przycisku do spryskiwaczy reflektorów. Nie warto naśladować rozwiązań fabrycznych, gdzie spryskiwacze reflektorów są uruchamiane po dłuższym przytrzymaniu dżwigni spryskiwacza przedniej szyby.
    Ogólnie, spryskiwacze reflektorów przydają się w czasie jazdy w nocy w deszczową pogodę, gdy samochody jadące z przeciwka chlapią błotem. Wtedy wymycie reflektorów daje efekt. Inna korzyść, to spryskanie, i wytarcie szmatką na postoju, bo nie trzeba czyścić reflektorów na sucho.
  • sgasiorowski
    Drive
    • 2009
    • 49

Witam

Kiedy auto było nowe, to spryskiwacze lały płyn pięknie na przednią szybę, teraz nie dość, że strasznie płyn rozpryskują, to całkiem spora część strumienia strumienia leci ponad szybą i na boki auta. Czasami stojąc na światłach aż głupio włączać spryskiwacz, bo można przechodniów popryskać płynem. Tak na oko, to dysze są czyste, plastik podszybia na którym spryskiwacze są umocowane jest zamocowany jak należy. Może dysze się przytkały, może układ się zapowietrzył i dlatego tak beznadziejnie działają ? Sam nie wiem, może któryś z kolegów mógłby poradzić ?

Pozdrawiam
    Sławek

Komentarz

• baca10
      RS
      • 2009
      • 6225

sgasiorowski, To, ze dysze sa czyste nie oznacza, ze sa czesciowo zapchane, ja na twoim miejscu wyczyscila bym dysze i wyregulowala

Komentarz

• sgasiorowski
        Drive
        • 2009
        • 49

Rozumiem, ale jak to wyczyścić, tudzież wyregulować ? Same dysze są niezdejmowalne, to znaczy można je zdjąć razem z tym plastikiem od podszybia z tym, że nie jest to trywialne, sam się z tym nieźle namęczyłem podczas wymiany filtra kabinowego, nie chcę bez potrzeby tego demontować. Przepraszam może wydają się moje pytania głupkowate, ale sam nieco zdurniałem, bo wszystko niby wygląda dobrze, tylko zamiast tylko na szybę, to spryskiwacz pryska płynem nad autem i na boki.

Pozdrawiam
        Sławek

Komentarz

• baca10
          RS
          • 2009
          • 6225

Zamieszczone przez sgasiorowski
          Przepraszam może wydają się moje pytania głupkowate, ale sam nieco zdurniałem, bo wszystko niby wygląda dobrze, tylko zamiast tylko na szybę, to spryskiwacz pryska płynem nad autem i na boki.

Pozdrawiam
          Sławek
          Mi ten problem rozwiazalo ASO, wiec da sie to wyregulowac
          Serwisant mowil mi, ze wszystko zalezy od kata nachylenia dyszy

Komentarz

• daro64
            Drive
            • 2007
            • 75

baca10, kolega ma Oct.1 tam dysze się nie reguluje, co innego w Twoim przypadku Oct.2 ma regulacje góra dół :P
            sgasiorowski, pomyśl o nowych końcówkach spryskiwacza cena około 18zł szt, dysze bez problemu zdejmujesz z plastikowego podszybia
            pozdrawiam

Komentarz

• baca10
              RS
              • 2009
              • 6225

Zamieszczone przez daro64
              baca10, kolega ma Oct.1 tam dysze się nie reguluje, co innego w Twoim przypadku Oct.2 ma regulacje góra dół :P
              pozdrawiam
              Teraz juz wiem :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...