[O2] FL zestaw naprawczy, a koło zapasowe

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lesiu34
    Ambiente
    • 2010
    • 159
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Tak się składa, że na miesiąc grudzień znowu mam pięć kartek na kwotę 11,70zł jedna. Poprzednim razem było spore zamieszanie, więc teraz chciałbym coś ustalić. Otóż mamy kartki na kwotę 58,5zł. Jeden kebab w roladzie średniej wielkości kosztuje 9zł, więc dokładamy się po złotówce i kupujemy jednorazowo siedem rolad. Picie lub inne dania we własnym zakresie. Miejsce to oczywiście Szisza Kebab (sprawdzę dziś, czy nadal są kartki akceptowane). Uzbiera się te siedem osób? :P
  • Mihau
    RS
    • 2009
    • 7460
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Mam pytanko.
    Mam teraz zestaw naprawczy i chce kupić 16" stalówkę z oponą żeby mieć święty spokój i mam takie pytanie. Czy w O2 i O2 FL jak ma się koło zapasowe to ma się tez taki jakiś styropian jak przy zestawie naprawczym czy poprostu koło jest wrzucone w ta dziure i czy pełno-wymiarowy zapas mi wejdzie?

Dzięki za odpowiedzi.
    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• shado
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 5315
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Mihau
        RS
        • 2009
        • 7460
        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

shado, przepatrzyłem ten temat przed napisaniem mojego i jakoś nie wydedukowałem .
        Czyli poprostu zestaw naprawczy out i wrzucam koło i wszystko jest ok?

Komentarz

• aniam111
          Rider
          • 2009
          • 436

Wydaje mi się że będziesz potrzebował jeszcze owego styropianowego korytka. Na pewno jest ono jak kupuje się pełne koło zapasowe. Wątpię, żeby było takie samo przy zestawie naprawczym. Ale niech wypowie się ktoś kto ma zestaw naprawczy.
          AniaM
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
          O2 FL 2009 Combi Ambiente 1,8TSI (160KM)

Komentarz

• Mihau
            RS
            • 2009
            • 7460
            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

aniam111, a Ty co masz w schowku? :roll:

Komentarz

• METALLICA
              Drive
              • 2009
              • 78

Dostałem zestaw naprawczy bez koła zapasowego ale miałem styropian. W nim był zaczep do holowania jakiś haczyk i wytargowany zestaw bezpieczników i żarówek jest też tam miejsce na lewarek i klucz do kół no i koło zapasowe szkoda że wcześniej nie pisałeś odstąpił bym a całkiem niedawno wywaliłem ten styropian zajmował miejsce bez sensu w garażu był trochę duży.
              OCTAVIA 2 FL MINT 1.6 MPI + GAZ Landi Renzo
              CITIGO 1.0 MPI + GAZ Landi Renzo

PIŁEŚ NIE JEDŹ - JECHAŁEŚ NIE DZWOŃ

Komentarz

• Mihau
                RS
                • 2009
                • 7460
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

znaczy styropian to ja mam i resztę tego zestawu naprawczego ale chce wrzucić koło zapasowe i się pytam czy przy kole zapasowym też jest jakiś styropian :roll:

Komentarz

• aniam111
                  Rider
                  • 2009
                  • 436

Przy kole zapasowym jest styropian ze "śrubą" mocującą koło i linką żeby było stabilnie oraz lewarek i klucz się tam mieści. Przynajmniej u mnie tak jest.

[ Dodano: Pon 21 Cze, 10 21:27 ]
                  Ale dla pełnej jasności nie jest to taki styropian gdzie mieści się całe koło
                  AniaM

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

aha takie buty. to trzeba będzie jakoś stuningować to moje koło

Komentarz

• aniam111
                      Rider
                      • 2009
                      • 436

wiesz co ja nie wiem jaki jest styropian w zestawie naprawczym może to jakoś pasuje ale chyba może być problem z przymocowaniem koła bo pewnie brakuje mocowania ze śrubą przykręcającą felgę żeby się nie przesuwała.
                      AniaM

Komentarz

• Mihau
                        RS
                        • 2009
                        • 7460
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

zobaczę jutro u kogoś na spocie. może coś się wymyśli, bo szykuje się większa traska i wole mieć pełen koło niż gel.

Komentarz

• martinex
                          Drive
                          • 2009
                          • 87

Koło jest wrzucane w "dziurę".

Tzn. jest tak:

Koło - mocowane śrubą do podłogi bagażnika - we wnękę koła wkładany jest mały styropian i w nim mocowane gadżety jak lewarek + klucz itp.

Jak się nie ma koła zapasowego to ma się duży styropian do którego nie da się włożyć zapasówki - w tym dużym wkładzie są wnęki na narzędzia.

W każdym razie te dwa elementy to dwie różne rzeczy.

A wkład ten mniejszy jest w zestawie do naprawy koła jaki można kupić w ASO za około 160zł i w skład tego kompletu wchodzi ww. styropian (mały) + lewarek + klucz + pasek mocujący + śruba do koła.

Komentarz

• Mihau
                            RS
                            • 2009
                            • 7460
                            • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

martinex, o i o taka odpowiedź mi chodziło
                            plusik dla Ciebie

Komentarz

• dudek_t
                              L&K
                              • 2008
                              • 1421

Michau, a Ty musisz na zapas mieć koło 16 cali? Chętnie bym się pozbył swojego zapasu bo mam butlę i w związku z tym nigdy go nie wożę. A taki zestaw by mi się przydał

Komentarz

• Mihau
                                RS
                                • 2009
                                • 7460
                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

dudek_t, PW poszło

Komentarz

• esensja
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 18

no właśnie jak jest z tym kołem? przyzwyczajony do wożenia w starych autach a teraz sprzedawca przekonywał mnie, że teraz sie kół nie wozi bo: a) masz asistance i jeśli coś nie tak to Ci przyjeżdżają i wymieniają na miejscu b)zestaw naprawczy jest ok i w razie czego pomoże dojechać gdzieś gdzie dasz rade koło zrobić? Jakie macie doświadczenia z tym kołem - lepiej dokupić czy nie trzeba?

Komentarz

• przemo9
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 228
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

kwestia decyzji i doświadczenia własnego :roll:
                                    dotychczas kapcia łapałem średnio około 1 x na dwa lata... niby jest assistance , ale po odbiorze auta z zestawem naprawczym zacząłem szukać koła bo często można szybko zmienić koło i jechać dalej, czasami uszkodzenie opony jest zbyt duże jak na możliwości zestawu naprawczego.... trzeba tylko mieć możliwość odkręcenia koła- czyli oprócz koła , lewarka trzeba mieć też dobry klucz oraz wiedzę umiejętności i siłę (albo masę własną ) do kręcenia kluczem :P
                                    teraz mam wrzucony jako zapas koło zimowe, w kole torbę z kluczami (m.in.nasadkowy z przedłużką i kawałkiem rurki) oraz zestaw naprawczy a duży styropian leży sobie w piwnicy i czeka nie wiadomo na co 8)
                                    O II fl kombi elegance

Komentarz

• tomek
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1078

Ja nie wierzę w zestawy naprawcze, choć nigdy nie używałem. Osobiście mam następujący zestaw w samochodzie:
                                      koło zapasowe,
                                      dobry klucz krzyżakowy (te oryginalne w kształcie "J" obmiejalą śruby i ciężko odkręcić mocniej dokręconą śrubę)
                                      piankę w sprayu, na okoliczność, jakby mnie jednak śruby pokonały lub był "pod krawatem"
                                      O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• golibroda
                                        Rider
                                        • 2009
                                        • 530

Zdecydowanie koło, szybko wymieniasz i jedziesz dalej a wierzyć w cuda assistance czy zestawu maprawczego to czas, nerwy i brak pewności.
                                        Pozdrawiam
                                        Piotr

Komentarz

• Morgoth
                                          L&K
                                          • 2010
                                          • 1116

Zamieszczone przez esensja
                                          sprzedawca przekonywał mnie, że teraz sie kół nie wozi bo: a) masz asistance i jeśli coś nie tak to Ci przyjeżdżają i wymieniają na miejscu
                                          Chciałbym to zobaczyć
                                          - co gdy padnie komórka na jakimś polu/górach?
                                          - co gdy nie ma zasięgu w środku lasu, w nocy i w deszczu? Z rodziną?
                                          - ile czasu mas assistance? Kilka lat? Opłaca się to wykupować do kilkuletniego auta?

Zamieszczone przez esensja
                                          b)zestaw naprawczy jest ok i w razie czego pomoże dojechać gdzieś gdzie dasz rade koło zrobić?
                                          Zestaw naprawczy jest OK w Niemczech, a nie w naszych warunkach (dziury, rzadkie serwisy ogumienia), do tego zestaw nie sprawdza się gdy całkowicie rozwalisz oponę.

Dopłata za koło nie jest zbyt wielka, a śpisz spokojnie(j). Jak dobrze pogadasz to koło dostaniesz w cenie :lol:
                                          Morgoth

Rozsądni ludzie dostosowują się do świata, nierozsądni nieugięcie starają się dostosować świat do siebie.
                                          G.B.Show

Komentarz

• golibroda
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 530

Dopłata do koła 180 zet, masz koło, klucz, lewarek.

Oczywiście zamawiane przy kupnie.
                                            Pozdrawiam
                                            Piotr

Komentarz

• METALLICA
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 78

:szeroki_usmiech Ja osobiście przy zakupie wynegocjowałem komplet 4 szt opon zimowych na felgach stalowych, teraz jedną wożę na zapasie. Jeżeli chodzi o lewarek i klucz kupiłem identyczne http://www.allegro.pl/item1097226572...z_komplet.html za taką samą cenę. Fajne w tym styropianie jest to że jest tam miejsce na pudełko zestawu zapasowych żarówek i bezpieczników. Idealnie wchodzi styropian z narzędziami w koło. Koło zaś wożę w takim pokrowcu http://www.allegro.pl/item1090747827...ar_codura.html pokrowiec jest jak na tą cenę bardzo dobry. Wszystko sprawdza się na medal mogę polecić.
                                              A z zestawu naprawczego to jak dla mnie przydatny jest tylko kompresor fajna rzecz samemu dopompować opony nie mówiąc już o kołach w rowerze :diabelski_usmiech
                                              OCTAVIA 2 FL MINT 1.6 MPI + GAZ Landi Renzo
                                              CITIGO 1.0 MPI + GAZ Landi Renzo

PIŁEŚ NIE JEDŹ - JECHAŁEŚ NIE DZWOŃ

Komentarz

• Marx
                                                Elegance
                                                • 2009
                                                • 865

jak dziala assistance jak nie mam kola zapasowego? bo planuje wyjazd wakacyjny, a z racji posiadania gazu i checi zapelnienia bagaznika walizkami a nie kolem zapasowym chcialbym kolo zostawic w domu.
                                                Rozumiem ze na assistance trzeba bedzie poczekac nawet pare godzin, ale czy wiaze sie to z utrata znizek jak przy szkodzie?
                                                Mialem nadzieje ze bede mogl zamontowac dojazdowke w pionie na tyle tylnich siedzen ale ponoc sie nie miesci

Komentarz

• baca10
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 6225

Zamieszczone przez Marx
                                                  jak dziala assistance jak nie mam kola zapasowego? bo planuje wyjazd wakacyjny, a z racji posiadania gazu i checi zapelnienia bagaznika walizkami a nie kolem zapasowym chcialbym kolo zostawic w domu.
                                                  Rozumiem ze na assistance trzeba bedzie poczekac nawet pare godzin, ale czy wiaze sie to z utrata znizek jak przy szkodzie?
                                                  Mialem nadzieje ze bede mogl zamontowac dojazdowke w pionie na tyle tylnich siedzen ale ponoc sie nie miesci
                                                  Znizek nie tracisz, ja czekalam 1,2 godz.

Komentarz

Pracuję...