filtry...jakie polecacie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartek_pulawy
    Ambiente
    • 2010
    • 122

kowal 2002, czy na tym placu są inne firmy? Na pewno klient któryś z ich firm. Może brał fakturę lub zamówienie składał?
  • strazakp
    Elegance
    • 2008
    • 819
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Chcę kupić kpl. filtrów (olejowy, paliwa, powietrza, kabinowy). Jakiej firmy polecacie?
    strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
    Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

• carfan
      Drive
      • 2008
      • 41
      • Opel

mann albo knecht
      Jest Vectra C Caravan 1,9 CDTI
      Był VW Sharan 1,8T AJH
      Była Octavia 2 Liftback 1,9 TDI BXE
      Była Octavia 1 Combi 1,9 TDI ASV

Komentarz

• strazakp
        Elegance
        • 2008
        • 819
        • Octavia II (1Z3)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

a Bosch?
        strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
        Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

• wicher12
          Ambiente
          • 2008
          • 193

tylko MANN

Komentarz

• Kszok_uk
            Ambiente
            • 2009
            • 102

a ja z kolei polecalbym MEHR'a... Ostatnio kupilem caly komplecik filtrow na Ebay'u za smieszne pieniadze moim zdaniem... :roll: Byla tez opcja wybrania filtra kabinowego z aktywnym weglem i to tylko pare groszy drozej ale sie oplaca... :wink: Bardzo sobie chwale ten zakup = dobrze zainwestowane pieniazki...
            - moja Octa :diabelski_usmiech

Komentarz

• mg1976
              Drive
              • 2007
              • 74

Zamieszczone przez wicher12
              tylko MANN
              Chyba kolega odrobinę przesadził z tą ostrożnością 8) Od kilkunastu lat biorę te z "zachodnich", które mi się akurat nawiną pod rękę - zwykle Knecht, Mann+Hummel, Bosch, trafiał się i włoski Clean, i amerykancki Purolator i sam już nie pamiętam co jeszcze - i nigdy się na niczym nie przewiozłem. Ale jakby mnie los zmusił, żeby wrzucić Filtrona, to też bym się pewnie długo nie zastanawiał. No może tylko przy wyrobach PZL Sędziszów i ordynarnej chińszczyźnie bym zwątpił.

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Wszystko jest produkowane z prawie tych samych materialow, czesto w tych samych fabrykach, tylko zmienia sie loga. To tak jak klocki hamulcowe na ktorych jest napis Ferodo, a obok naklejka np Lucas :lol:

Jak sie je zmienia odpowiednio czesto to nic sie nie dzieje, a jak ktos chce przejezdzic cale zycie na jednym komplecie to kazdy sie rozpadnie
                Spritmonitor.de

Komentarz

• Kabraxis
                  Ambiente
                  • 2009
                  • 106

Zamieszczone przez mg1976
                  Zamieszczone przez wicher12
                  tylko MANN
                  Chyba kolega odrobinę przesadził z tą ostrożnością 8) Od kilkunastu lat biorę te z "zachodnich", które mi się akurat nawiną pod rękę - zwykle Knecht, Mann+Hummel, Bosch, trafiał się i włoski Clean, i amerykancki Purolator i sam już nie pamiętam co jeszcze - i nigdy się na niczym nie przewiozłem. Ale jakby mnie los zmusił, żeby wrzucić Filtrona, to też bym się pewnie długo nie zastanawiał. No może tylko przy wyrobach PZL Sędziszów i ordynarnej chińszczyźnie bym zwątpił.
                  Tylko, ze wlasnie gdzies wyczytalem , ze np filtry olejowe Filtrona puszszaja olej na uszczelce. Wiec pewnosci nie ma

Komentarz

• luks
                    Ambiente
                    • 2009
                    • 240

Zamieszczone przez Kszok_uk
                    a ja z kolei polecalbym MEHR'a... Ostatnio kupilem caly komplecik filtrow na Ebay'u za smieszne pieniadze moim zdaniem... :roll: Byla tez opcja wybrania filtra kabinowego z aktywnym weglem i to tylko pare groszy drozej ale sie oplaca... :wink: Bardzo sobie chwale ten zakup = dobrze zainwestowane pieniazki...
                    ten mehr?
                    'Pars Mehr Auto Parts Co.,Ltd established by a few of most qualified managers of Iranian Auto parts after sales services Co.`s in 2001 .'
                    skoda
                    fuckyeah!

Komentarz

• mg1976
                      Drive
                      • 2007
                      • 74

Zamieszczone przez Kabraxis
                      Tylko, ze wlasnie gdzies wyczytalem , ze np filtry olejowe Filtrona puszszaja olej na uszczelce. Wiec pewnosci nie ma
                      O, ciekawostka, a może kolega źródło podać ? Moim zdaniem w odniesieniu do Filtrona to tylko jakaś bajka, bo to naprawdę poważna fabryka z chyba największym udziałem sprzedaży na naszym rynku. O takim numerze słyszałem tylko raz i to dawno - sąsiad własnoręcznie wymieniał olej w swoim Golfie i, jak się później sam przyznał, filtr skręcił "na sucho".

Komentarz

• madden
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 106

Mi jeszcze żaden Filtron nie puścił oleju, a kilkanaście już ich miałem (w kilku samochodach w rodzinie). Natomiast czytałem kiedyś w którymś Auto Świecie Poradniku test filtrów oleju, polegający na tym, iż redaktorzy rozcinali puszki w celu sprawdzenia zawartości - pod uwagę brali długość wyciągniętej taśmy filtrującej i materiał z jakiej był zrobiony. Wygrały wtedy właśnie filtry "zachodnie" czyli Mann, Knecht Bosch i firma której nazwy nie pamiętam. Filtron był gdzieś po środku/w drugiej połowie , a najgorsze pod tym względem okazały się (zgodnie z oczekiwaniami zresztą) filtry tańsze w tym JC Premium Intercarsu. Nie wiem na ile taki test jest wiarygodny, ale ja u siebie zamontowałem filtry paliwa, powietrza i oleju Knechta, a przeciwpyłkowy z węglem Filtrona. Różnica w cenach (po zniżkach w Intercarsie) nie była jakaś porażająca, a przynajmniej mam spokojne sumienie.
                        Spalanie:

Komentarz

• carfan
                          Drive
                          • 2008
                          • 41
                          • Opel

Kiedyś w dawnych czasach miałem f powietrza filtron. Był to taki duży okrągły filtr z metalową wkładką. Po pewnym czasie metalowa wkładka zaczęła się oddzielać od reszty filtra i zaczął się rozwalać no i trzeba było go w krótkim czasie wymienić. A tak ze 3 lata temu f paliwa (TDI) oczywiście znów filtron nie dał się odpowietrzyć i znów trzeba było kupować inny. Także nigdyyyy więcej filtron !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Poza tym różnice w cenach pomiędzy dobrymi filtrami a filtronem nie są aż takie ogromne.
                          Jest Vectra C Caravan 1,9 CDTI
                          Był VW Sharan 1,8T AJH
                          Była Octavia 2 Liftback 1,9 TDI BXE
                          Była Octavia 1 Combi 1,9 TDI ASV

Komentarz

• ruwado
                            RS
                            • 2009
                            • 14890
                            • Octavia IV (NX3)

Wg. mnie wszystkie markowe (Mann, Filtron, Bosch itp.) - tylko nie chińszczyzna nieznanych producentów. Jak zmieniasz wg. zaleceń, to każdy markowy da radę.
                            pozdrawiam - Darek

Komentarz

Pracuję...