jak to jest w przypadku auta używanego, bo już się pogubiłem ops:
-kupuje
-mam 30 dni na zarejestrowanie i przez 30 dni mogę jeździć na ubezpieczeniu sprzedającego (o ile go nie zabrał)
i co się dzieje kiedy np. po 20 dniach rejestruję i ubezpieczam -> poprzedni właściciel dostaje niewykorzystaną część OC?
bo AC jak rozumiem z automatu zwracają mu po sprzedaży?
czy sprzedający chodzi za tymi zwrotami, czy kupujący?
help
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
I rzecz jezeli bedziesz ubezpieczał auto w innej firmie niż jest ubezpieczone to Ty jako nowy nabywca musisz wypowiedziec ubezpieczenie. I w tym przypadku reszte zwracaja byłemu włascicielowi. jezeli w tej samej firmie zrobisz to tylko przelicza.....a były własciciel dostaje "guzik".
Możesz jezdzic na ubezpieczeniu osoby od której kupiłeś auto do konca chyba że napisaliscie oswiadczenie że rezygnujesz z jego ubezpieczenia. Było to opisywane nie raz na forum
ubezpieczenie przechodzi na kupującego mozna jezdzic na nim 30 dni od zakupu jak nie napiszesz ,,rezygnacji,,to ubezpieczalnia sama przedłuża polise (tylko OC).wiec trzeba uwazac i pamietac kiedy wypowiedziec OC zeby 2 razy nie płacic,
po zakupie 14 dni na urząd skarbowy i
kolejne 14 dni na wydział komunikacji
dawaj jakiegos linka, żebym miał punkt po punkcie, chyba, że już skumałem, uwaga mówię:
-kupuję
-sprzedający idzie z umową sprzedaży do ubezpieczyciela po zwrot AC (ma na to jakiś czas?)
-ja spokojnie jeżdżę na jego OC albo do końca, albo mam 30 dni na zmianę ubezpieczyciela, wtedy ja wypowiadam stare ubezpieczenie OC, kasa trafia do sprzedającego
-w międzyczasie w ciągu 14 dni opłacam 2% podatek
-w jakimś 20 dniu od zakupu przerejestrowuję auto na siebie (bo taka będzie akurat sytuacja) i teraz właśnie wykonuję ruchy ubezpieczeniowe -> albo przepisuję stare OC na siebie, albo wypowiadam i zawieram nowe (kolejność istotna?)
chyba tyle :?: :roll:
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
1 tak
2 tak - (to już jego zmartwienie)
3 tak
4 tak
5 tak kolejność nieistotna ale po wypowiedzeniu umowy musisz ją jeszcze mieć przy sobie jak nie masz nowej - chroni ona do 30 dni po zakupie auta no chyba że wcześniej masz wykupioną nową to tej nie musisz mieć przy sobie
Czy przypadkiem sprzedajacy nie ma mozliwosci wypowiedzenia umowy na OC w momencie sprzedazy auta? - wtedy
kupujacemu:
- pozostaje 30 dni na zawarcie nowej umowy
- odchodzi obowiazek wypowiedzenia umowy
sprzedajacy:
- dostaje zwrot kasy proporcjonalnie do niewykorzystanego okresu ubezpieczenia
Czy przypadkiem sprzedajacy nie ma mozliwosci wypowiedzenia umowy na OC w momencie sprzedazy auta? - wtedy
kupujacemu:
- pozostaje 30 dni na zawarcie nowej umowy
- odchodzi obowiazek wypowiedzenia umowy
sprzedajacy:
- dostaje zwrot kasy proporcjonalnie do niewykorzystanego okresu ubezpieczenia
Wraz ze sprzedażą samochodu OC przechodzi na nowego właścicela i tylko on może OC wypowiedzieć w ciągu 30 dni od daty zakupu.
Poprzedni właściciel nie może już wypowiedzieć OC, gdyż jest to w gestii nowego.
W interesie poprzedniego właściciela jest poinformowanie Tow. Ubezp. o sprzedaży (notabene ustawa nakłada na niego taki obowiązek).
Eeee, jedna uwaga do OC: jeśli sprzedajacy miał większe zniżki niż kupujący, to kupujący musi dopłacić różnicę w składce tak, aby była wyliczona do jego zniżek. Obrazowo: jeśli sprzedajacy miał 60% zniżek, a kupujący tylko 20%, to kupujacy musi dopłacić ubezpieczycielowi 40% wartości składki za okres ubezpieczenia do wykorzystania przez kupujacęgo...
jezeli w tej samej firmie zrobisz to tylko przelicza.....a były własciciel dostaje "guzik".
I tu sie z toba nie zgadzam, przerabialam ostatnio ten temat, jezeli nowy nabywca zrezygnuje z dotychczasowego ubezpieczenia w tej samej firmie, to sprzedajacy dostanie zwrot skladki za niewykozystany okres
jeśli sprzedajacy miał 60% zniżek, a kupujący tylko 20%, to kupujacy musi dopłacić ubezpieczycielowi 40% wartości składki za okres ubezpieczenia do wykorzystania przez kupujacęgo
niezawsze tak jest....ale owszem przy rekalkulacji składki bierze się pod uwagę zniżki nowego właściciela
A jeżeli po zakupie auta nie rozwiążę umowy OC z dotychczasowym ubezpieczycielem w ciągu 30 dni od zakupu to czy mam możliwość wypowiedzenia jej przed upływem okresu na jaki została zawarta?
Agamek12, ale ,pomijając szczególne przypadki, wypowiedzenie OC nie zakończy tego ubezpieczenia szybciej niż upływa jego "ważność".
chyba, że znowu czegoś nie rozumiem ops:
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
proponuje iść do danego ubezpieczyciela gdzie jest polisa auta i się dowiedziec co i jak,ubezpieczalnie walczą o klientów i co ubezpieczalnia to inne promocje i warunki.
pamietaj że AC nigdy nie przechodzi na kupującego,przynajmniej w PZU.
szkoda:kombinuj kombinuj
Agamek12, ale ,pomijając szczególne przypadki, wypowiedzenie OC nie zakończy tego ubezpieczenia szybciej niż upływa jego "ważność".
chyba, że znowu czegoś nie rozumiem ops:
Jeśli kupisz auto 30 czerwca, a ubezpieczenie auta, które kupujesz, kończy się 30 listopada, to o ile go nie wypowiesz, możesz korzystać z tego ubezpieczenia do 30 listopada. I o ile nie wypowiesz go do 30 listopada, to automatycznie się ono przedłuży na kolejny okres. I takie ubezpieczenie możesz wypowiedzieć TYLKO Ty, a z całą pewnością nie poprzedni właściciel auta. Ale jeśli wypowiesz je np. 1 lipca, to ubezpieczyciel ma jakiś tam czas wypowiedzenia (chyba), więc to ubezpieczenie nie kończy się z pewnością już w dniu wypowiedzenia, tylko po iluś tam sniach. I teraz ZONK: jeśli to Ty wypowiesz ubezpieczenie OC nie nie Ty, tylko poprzedni właściciel dostanie zwrot składki za niewykorzystany okres ubezpieczenia... I równie ważne jest też to, że jeśli porzedni właściciel miał większe niż Ty zniżki, to musisz dopłacić wartość polist do wartości Twoich zniżek (co już wcześniej napisałem)...
Aha, nie jestem profesjonalistą w ubezpieczeniach - opieram się na wiedzy posiadłej przy kupnie samochodów wraz z OC... Dlatego mogę czasem (choć nie wydaje mi się) mijać się z prawdą...
Jeśli kupisz auto 30 czerwca, a ubezpieczenie auta, które kupujesz, kończy się 30 listopada, to o ile go nie wypowiesz, możesz korzystać z tego ubezpieczenia do 30 listopada. I o ile nie wypowiesz go do 30 listopada, to automatycznie się ono przedłuży na kolejny okres.
to wg. mojej nowo nabytej wiedzy, jeśli nie wypowiesz OC, to przedłuża się ono na 12 miesięcy ale po upłynięciu 30 dni od daty kupna samochodu.
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz