Zamieszczone przez ariusz
BXE OII vs. OIIFL , czyli...
Zwiń
X
-
BXE OII vs. OIIFL , czyli...
Może już gdzieś było, ale jakoś na to nie trafiłem...
Takie małe spostrzeżenie od kolesia z firmy, który do tej pory ( 3 lata ) jeździł OII BXE a od wczoraj też BXE ale w OII FL.
To, że "wydaje mu się", ze auto lepiej się "zbiera", szczególnie przy wyższych prędkościach i wogóle lepiej jeździ składam na karb tego, że poprzednia miała 165 tyś przebiegu, ale...
... zastrzelił mnie dziś pytaniem w rodzaju: Czemu w OII BXE czerwone pole zaczynało się przy 4,5 tyś rpm a w OII FL zaczyna się przy 5 tyś rpm :shock: ?
Ja u siebie mam na pewno do 4,5 tyś rpm; to co, koleś nie dowidzi, czy faktycznie jest dołożone do 5,0 tyś rpm?
Konstrukcja silnika chyba się nie zmieniła, to skąd ta zmiana? Ktoś coś wie?Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
-
-
nie ma czym martwic poniewaz do 5 tys i tak nie dokręcicie :wink:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zwracam honor mojemu koledze, faktycznie jest do 5000 rpm.
Zajrzałem na obudowę paska rozrządu i jest BXEExxxxxx ( x to jakieś cyfry, możliwe że numer silnika ). Czyżby jakiś lift silnika BXE -> BXEE.
Kolega zarzeka się, że jest zajebista różnica w zbieraniu się w okolicach 100 km/h, więc może coś w tym jest...
Dla niedowiarków
Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
-
możliwe że tak przeskalowali to od któregoś miesiąca albo coś takiego - tak samo jak niektórzy mają podpowiadacz zmiany biegów a niektórzy nie... więc może w tym samym momencie tak rozszerzyli zakres...restauracja Zajazd Ostoja --> www.zajazdostoja.pl
wesela, przyjęcia, bankiety, prezentacje... miejsce gdzie gotowanie staje się pasją....
Komentarz
-
-
No dobra, ale podpowiadacz to tylko pierdułka elektroniczna, a zmiana górnej granicy rpm sugerowała by zmiany w charakterystyce silnika. Niestety nie miałem czasu żeby się nim przejechać, ale jak wrócę z urlopu to już powinien być na tyle "dotarty" że pociągnę go do czerwonego i zobaczymy czy słabnie przy ok. 4,5 k ( tak jak stary BXE ) czy jednak wyżej. A jak mi "puści" to może nawet podjądę do Rogala na hamownie i zobaczymy jak to wygląda...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Komentarz
-
Komentarz