Witam sznownych kolegów ja z takim małym problemem ma kolesia ma ten sam silnik co umnie 1,6 AEE no i jak go zapal rano to klekocą popychacze i tak cyka jak zegarek dopuki sie nie zagrzeje ale to rozumiem wlejemy gęszczy olej i minie ale najwiekszy problem że autko bierze olej 0,5 litra na 1500 km i co to moze byc mam przypuszczenia że się zapiekły gumki i trzeba wymienić je ale czekam na jakies doswiadczenia. Silnik ma przejechane 110 tyś na oleju 5w40 może czas przejść na gęstrzy olej. ciekawe ja mam 101 tyś i zastanawiam czy też mnie to czeka ubytki oleju.
[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Witam.
Moja poprzednia oktawka AEE brała latem 0,5l oleju (10W50) na tankowanie czyli <500km . Okazało się że pękł pierścień na tłoku czy jakoś tak sie to nazywa i było z tym troche roboty.Objawy były takie że cykały zawory nawet jak sie już nagrzał.
Pozdrawiam
A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
------------------------------------------------- Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
stwierdził to mechanior znajomy jak rozkręcił silnik w drobny maczek.było to jakiś czas temu i coś koło 2tyś wyszło,no i troche tam przyszło wymienić rzeczy.Mój silnik to wogóle jakiś niewypał był jak umarł to miał chyba z 70tyś km,a umierał tak z 15 tyś i ASO mu w tym pomogło. :evil:
A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
------------------------------------------------- Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
1,6 AEE no i jak go zapal rano to klekocą popychacze i tak cyka jak zegarek dopuki sie nie zagrzeje ale to rozumiem wlejemy gęszczy olej i minie
rozczaruje cie ale jesli zaczelo juz tykac to nie przestanie choc bys nie wiem jaki olej wlal , popychacze (wszystkie lub ktorys z nich) sie rozszczelnil i tylko wymiana moze pomoc
dobra strona medalu jest to ze to nie jest powazna usterka( CHYBA 80% SILNIKOW vw ma taki bajer :| )
co do brania oleju to czy np nie zmieniales z minerala na syntetyk??
ewentualnie czy masz inny kolor dymka( z rury)
ahasprawdz czy nie amsz wyciekow kolo glowic u miski olejowej
pzdr
Nie ma wycieków nigdzie , ne dymi z rury wydechowej a olej ubywa, mówili mi że to może byc zapieszczone gumki i pod cisneniem jakoś je wymieniają no niewiem, następny mówił że przpływomierz gdzieś w przpustnicy jest zjebany wygląda niby jak igiełka ale ja go nie widziałem jak czyściłem kiedyś u siebie przepustnice bo spadał z obrotów na biegu jałowym. ilu mechaników tyle teorii.
Acha może ktoś z was chce program ETKA 6 mam dzieła zajefajnie
[ Dodano: Wto 14 Mar, 06 08:19 ]
gadałem z nim mówił że po wymianie oleju zaczeło się tak dziać ale nimy z syntetyka na syntetyk no chyba że ktoś go w h... zrobił i tyle chyba najlepiej będzie jak wymieni na mineral i zobaczy co się dzieje.
jak autko nie ma jeszcze duzych przebiegow(>200-300 kkm)
to nie zalewaj go mineralem bo tylko zniszczysz silnik :idea:
mineralny nadaje sie do starych silnikow lub do mocno wyeksploatowanych
:!:
autko ma ok 120 tys i mysle że i szklanki i cały silnik byłby cichszy ale racja może semisyntetyk. hej kolego chester121 ty grasz na ogame bo ja tak a tak przy okazji chce kupić naklejke na smochud OCP jakiś namiar wysle szmalec i zapłace tylko 2 sztuki prosz
A może moto doktorem go potrktowac jak to starzy mechanicy robią hihi
Komentarz