[O2] Odryglowywanie sie drzwi gdy na dworze jest upał
Co może powodować ryglowanie i odryglowywanie się :shock: drzwi po ruszeniu kiedy na dworze jest upal i auto postoi w słońcu? W DOT ustawione mam , że powyżej 20km zamyka drzwi i to działa a potem jak auto postawie na słoneczku i po kilku godzinach ruszam to zarygluje drzwi przy 20km a po chwili zaczyna sie zabawa : odryglowywuja sie same i zaryglowywuja i to kilkakrotnie przez ok 15 min jazdy. Jak na dworzu jest zimniej to takie rzeczy nie maja miejsca. Spotkał sie juz ktos z takim tematem ? Proszę o info. Dzieki i pozdrawiam.
Miałem podobny problem. W docie ustawione ryglowanie przy 20 km/h. Wszystko działało poprawnie, aż ryglowanie zaczeło wariować, ryglował sie a po zwolnieniu poniżej 20 zamki sie otwierały. Potrafiły sie otworzyć po dłuższej jeżdzie i zatrzymaniu na światłach. Nie jestem w stanie powiedzieć co dokładnie zostało wymienione (gwarancja, ASO) ale poinformowali mnie, że był walnięty przekaźnik co powodowało podobno dodatkowo sytuacje, że radio się nie wyłączało po wyjęciu kluczyka. Po tym wszystko wróciło do normy.
Jak będziecie przypadkiem w ASO, to jest teraz jakaś akcja serwisowa właśnie dotycząca sterownika drzwi pasażera. Być może ma to związek z Waszym problemem. Spiszę jutro z wlepy, którą mi dokleili w bagażniku numer akcji.
ostatnio tez zauważyłem jakieś dziwne rzeczy np wyciągam kluczyk, a drzwi dalej zamknięte, albo zamykają się zaraz po odpaleniu silnika :diabelski_usmiech
ale to było może ze dwa razy i dawno o tym już o zapomniałem
Chciałbym odswieżyc temat, bo mam ten sam objaw co kolega z pierwszego postu. Może ktoś już wie, co jest powodem takiego samozamykania/otwierania drzwi?
koledzy obstawiał bym na winę zimnych lutów w danym zamku, najlepiej i najprościej jest go zlokalizować zamykają się w aucie od środka przyciskiem safe, wówczas dane drzwi same się nam otworzą i to w zamku tych drzwi należałoby poprawić punkty lutu wtyczki z płytka zamka,można również podłączyć kompa i odczytać zanotowane błędy w module komfortu, również nas naprowadzą na daną usterką.ok
ROBAL_26, nie bardzo rozumiem twoja idee. Gdy zamkne drzwi z guzika wówczas i tak otwieraja sie wszystkie, a nie tylko jedne. Jezeli chodzi o czytanie błędów to moduł komfortu nic nie zgłasza (podpinałem VCDS'a)
Zelu00, mogą być 2 przyczyny , albo popękane przewody w przejściach między słupkiem a drzwiami lub wspomniane przeze mnie zimne luty w zamkach , trzeba najpierw sprawdzić jedno a potem drugie aby być pewnym.ok
pozdro
OK, ale to oznacza przelutowanie wszystkich zamkow, bo nie jestem w stanie bez rozbierania dojsc ktory to zamek. Probowalem zrozumiec Twoja sugestie z przyciskiem Safe.
Komentarz