Dluzsza trasa a dolewka oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Ołti
    Classic
    • 2010
    • 29

witam kolegów dziś rano idę do samochodu odpalam i nic kręci a nie odpala ma octavke 1.6 AEE 75 KM gaz jaki może byc powód
  • mmdk
    Drive
    • 2009
    • 70

Witam!
    Zrobilem juz 13 tys km i za 2 tys czas na wymiane oleju a czeka mnie dluzsza trasa- 1500 km. Co jakis czas sprawdzam poziom oleju i choc to dziwne nie musze robic zadnych dolewek- olej na poczatku byl w okolicach maksimum a po jednej dluzszej trasie- 2x po 1500 km przy predkosciach ok 150 km/h- poziom opadl do polowy wskaznika i tak jest do tej pory. Pytanie jest takie: czy lepiej przed dluzsza trasa dolac zawczasu troszke oleju tak aby byla w pozycji maksymalnej czy lepiej nie kombinowac i zostawic tak jak jest czyli w polowie bagnetu i jak to wyglada przy codziennej eksploatacji:lepiej w pozycji maksymalnej czy w polowie?

Komentarz

• loru
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 4286
      • Octavia II (1Z3)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez mmdk
      lepiej przed dluzsza trasa dolac zawczasu troszke oleju tak aby byla w pozycji maksymalnej

w trasie zawsze weźmie oliwy więc warto uzupełnić przed podróżą .
      O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• mg1976
        Drive
        • 2007
        • 74

Ja bym nie dolewał - jeżeli wymiana tuż-tuż, a przez 13 tys. km stan spadł do połowy, to mało prawdopodobne, że drugą połowę zeżre przez następne 2 tys. km. A swoją drogą, to 1-litrowy flakon oliwy wożony w bagażniku chyba załatwia sprawę ? Jak jest blisko minimum, to się dolewa i jedzie dalej.

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez mg1976
          to mało prawdopodobne, że drugą połowę zeżre przez następne 2 tys. km
          jeżeli na co dzień nie lata po trasie to IMO bardzo prawdopodobne...

zresztą z tego co autor pisze, to na 3kkm wciągnął mu prawie 0,5L więc tym bardziej prawdopodobne.

Zamieszczone przez mmdk
          jak to wyglada przy codziennej eksploatacji:lepiej w pozycji maksymalnej czy w polowie?
          są różne szkoły
          IMO im więcej tym lepiej, zwłaszcza przy takiej pogodzie i szybkiej jeździe :idea:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

kolego, buteleczke 1litrową do bagaznika i mozesz grzac ile wejdzie w połowie trasy sprawdzisz sobie jak z poziomem i problem z głowy
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• soszek81
              L&K
              • 2010
              • 1245

Zamieszczone przez szkoda
              zresztą z tego co autor pisze, to na 3kkm wciągnął mu prawie 0,5L więc tym bardziej prawdopodobne.
              szkoda - nie na 3 a na 13k km

Jak pisze piramida - kup profilaktycznie 1l oleju i wieź ze sobą. Jak nie spadnie to nie dolewaj, jak zje - dolej i wracaj. Jeśli nie wykorzystasz to będziesz miał na późniejsze dolewki.

I wcale to nie takie dziwne że nie musiałeś dolewać - w swoim ALH zrobiło mi się min oleju po jakichś 12k km. Dolałem 0,5l i do wymiany przy 15k nie trzeba było więcej dolewać, a reszta leży w bagażniku i czeka.
              Styl jazdy różny - od PSJ do nas nie dogoniat. Głównie dłuższe (200km i więcej jednorazowo) trasy.
              Była O1 kombi ALH++ 150/340
              Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200

Komentarz

• Jac_ek
                RS
                • 2009
                • 1733

Zamieszczone przez loru
                w trasie zawsze weźmie oliwy więc warto uzupełnić przed podróżą .
                ciekawe - ja mam w jednym samochodzie nastukane ponad 210kkm i NIGDY nie dolewałem oleju
                - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

jacek, a ja we wszystkich jakie miałem dotychczas dolewałem a w tym nie jakies cuda :shock: :P
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• loru
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4286
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Jac_ek
                    ciekawe - ja mam w jednym samochodzie nastukane ponad 210kkm i NIGDY nie dolewałem oleju
                    mowa tu o PD/VP a one biorą olej szczególnie w trasie, swoją drogą też mam autko które ma nalatane 105 tys km i też nie bierze oleju ale jest to 1.6 16v a jeżeli bierze to nie zauważalnie.
                    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

Pracuję...