wymiana szyby przedniej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bartek_pulawy
    Ambiente
    • 2010
    • 122

wymiana szyby przedniej

jako ze nie znalazłem tematu , który jest mi potrzebny a nie chce zakładać nowego to odświeze tego kotleta i zapytam jakie świece polecacie do 01 1.8t rs ??

[ Dodano: Wto 04 Sty, 11 20:08 ]
    dobra już znalazłem ze cos takiego ma iśc NGK PFR6Q potwierdzcie tylko czy tak czy cos sie zmieniło
  • strazakp
    Elegance
    • 2008
    • 819
    • Octavia II (1Z3)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

wymiana szyby przedniej

Moja O1 ma już prawie 9 lat (w moich rękach od dwóch lat). Myślę o wymianie przedniej szyby gdyż jest już trochę "zmęczona". Jak się jedzie pod słońce to widać mnóstwo cienkich zarysować i kropek (pewnie po małych kamykach).
    Tak myślałem by zmienić szybę na nową ku polepszeniu komfortu jazdy co wpływa też na bezpieczeństwo. Jedyne co mnie powstrzymuje przed wymianą to myśl o sprzedaży auta za ok 2 lata i problemie jaki może się pojawić. Otóż potencjalni kupujący będą pewnie mówili że auto jak nie ma oryginalnej szyby to był bity lub coś w tym stylu.
    Co o tym myślicie?
    strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
    Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

• Jeżyk
      Rider
      • 2009
      • 691

Jak Ci to nie daje spokoju i rzeczywiście przeszkadza to wymień, tylko poczytaj jakich szyb i gdzie nie kupować. Dla przyszłego właściciela zachowaj szybę, to najlepsze co możesz zrobić. Pozdrawiam.
      Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• szkoda
        RS
        S_OCP Member
        • 2005
        • 22543

jak dasz radę to przeboleć to nie wymieniaj, duże ryzyko spartolenia i późniejszego pękania, jestem w tej samej sytuacji :?
        saport techniczny baj DGW
        była BKD+DSG '05 120kkm
        była BXE '08 190kkm
        no i nie ma :-)

Komentarz

• Jeżyk
          Rider
          • 2009
          • 691

szkoda, w tej samej sytuacji to chyba jest większość :grrr szyby są teraz "miętkie" jak z plastiku. Jest jeszcze możliwość polerowania szyby, tylko że to drogo wychodzi i efekt może być taki sobie. Głębokich rys i odprysków i tak nie usuną.
          Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• baca10
            RS
            • 2009
            • 6225

strazakp, Ja ze swojej strony moge ci polecic polerke, jak mialam Honde to zdalo to egzamin :szeroki_usmiech

Komentarz

• Sebastian_S
              Ambiente
              • 2009
              • 172

Zamieszczone przez szkoda
              jak dasz radę to przeboleć to nie wymieniaj, duże ryzyko spartolenia i późniejszego pękania, jestem w tej samej sytuacji :?
              Ja zmieniałem w Auto Glass Jaan w Poznaniu, dostałem kamieniem - takim większym :P zrobili dobrze. Ale też się martwiłem czy czego nie spitolą - jakby nie kamień to bym nie wymieniał - tylko też nie wiem jak bardzo Ty masz zjechaną. Porobiłem zdjęcia samochodu i szyby, nakręciłem film. Na przyszłość jak będę sprzedawał autko, żeby nie było później problemów, że bity itd... Zresztą wymieniłem darmowo przez ubezpieczyciela (dodatkowe ubezpieczenie na szyby). To też będzie sobie mógł klient sprawdzić co było nie tak.

Komentarz

• deviltomek
                Ambiente
                • 2010
                • 246

małe odpryski potrafią zalewać, rysy w miere wypolerować......zawsze wymiana wiaze sie z ryzykiem cieknięcia na lączeniu, karoseria pracuje i jak jest zle wklejona to rowniez moze peknąc na dziurach- co orginalnie to orginalnie- ja bym wolal pojechac do regeneracji nawet gdyby koszty mialy byc podobne

Komentarz

• neoarti2
                  Classic
                  • 2010
                  • 14

koledzy polerowanie szyby czołowej jest bardzo dużym błędem osobiście widziałem kilka szyb po takich właśnie zabiegach i masakra
                  oczywiście spolerować można jakiś drobiazg , delikatną rysę ale całą szybę na pewno nie chodzi o to że aby uzyskać zamierzony efekt trzeba użyć dość agresywnych środków (na bazie krzemu) wraz z rysami zdzierasz wierzchnią warstwę szyby, polerując mechanicznie robisz to nierównomiernie co za tym idzie szyba traci swój pierwotny promień wygięcia oraz właściwości optyczne mogą pojawić sie różne cuda np: będziesz widział 3 światła zamiast 2 poza tym widziany obraz może być niekształtny, niewyraźny mogą występować oślepiające odblaski itp..
                  więc jak szyba jest porysowana to wymieniać i nie rozczulać sie za bardzo
                  co do samej wymiany to uwierzcie mi dobrze przeprowadzony montaż nie różni się niczym od montażu fabrycznego a szyby nie są bardziej miękkie niż kiedyś pracuję w szybach od 14lat od 6 lat w Autoglass Jaan jako firma udzielamy pisemnej bezterminowej gwarancji na montaż każdej szyby wiec jeśli z autem wszystko jest Ok to i po montażu będzie Ok no chyba ze wstawisz auto do przysłowiowego Pana Czesia a on wymieni szybę za przysłowiowe wino

Komentarz

• Matis68
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 195

Ja jak wstawiałem to zamówiłem szybę oryginalną SEKURIT i prosiłem o mój rocznik - zrobili mi to fachowo i do dziś jest ok. Niczym się w opisie nie rózni od reszty , a leżała kilka lat w magazynie. Ale nie wiem jakie są teraz szyby w O II..
                    http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• daroo
                      Rider
                      • 2006
                      • 315

jak dasz radę to przeboleć to nie wymieniaj, duże ryzyko spartolenia i późniejszego pękania, jestem w tej samej sytuacji
                      No bez przesadyzmu 8) u mnie było to samo i wymieniłem na nową i to z ciemnym paskiem :P montażu doglądałem osobiście koszt to 400 PLZ Warsztat na Połczyńskiej via a vis renault Kiliańczyk szybko sprawnie i kompetentnie
                      AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• szkoda
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 22543

Zamieszczone przez daroo
                        montażu doglądałem osobiście
                        no widzisz, a ja się na tym niestety nie znam.

wymieniałem szybę chyba w tym samym miejscu, potem pękała dwukrotnie i do tego miałem problemy z gwarancją, o czym pisałem, bo oni zakładają, że samochód nie może jeździć po dziurach, wjeżdżać na krawężniki ani być podnoszony po wymianie szyby :lol:

jakby to miało jakiekolwiek znaczenie, to szyba była z ciemnym paskiem :szeroki_usmiech
                        była BKD+DSG '05 120kkm
                        była BXE '08 190kkm

Komentarz

• adaś
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 876
                          • Volkswagen

Ja też nie byłem skłonny wymieniać mojej sfatygowanej szyby, która siedziała w aucie od nowości (czyli jakies 8 latek), ale w zimie strzeliła mi prawdopodobnie od mrozów i nie miałem wyboru. Zmiana na plus kolosalna - w końcu jadąc pod słońce coś widzę - więc i bezpieczeństwo większe.
                          Tak się szczęśliwie złożyło, że tydzień przed zdarzeniem przy wykupywaniu ubezpieczenia wziąłem ubezpieczenie szyb (koszt +50PLN), więc wymiana była na koszt ubezpieczenia .
                          Wymieniłem na Splintexa i na razie nie narzekam.

[ Dodano: Nie 25 Lip, 10 11:25 ]
                          szkoda,

U mnie co prawda po wymianie nowa też strzeliła, ale było to prawdopodobnie spowodowane jej wadą, lub uszkodzeniem przy transporcie.
                          :idea: Prewencyjnie przed kolejną wymianą wstawiłem rozpórkę od TT na przód i od tamtej pory spokój - no i zachowanie auda, szczególnie w zakrętach, bardzo na plus. Polecam też takie dodatkowe rozwiązanie (koszt nie jest duży) :szeroki_usmiech
                          Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
                          a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
                          Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
                          O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• daroo
                            Rider
                            • 2006
                            • 315

Zamieszczone przez adaś
                            Prewencyjnie przed kolejną wymianą wstawiłem rozpórkę od TT na przód i od tamtej pory spokój - no i zachowanie auda, szczególnie w zakrętach, bardzo na plus. Polecam też takie dodatkowe rozwiązanie (koszt nie jest duży)
                            no cóż rozpórka dobra rzecz ale co do kosztu to nie jest taki znowu nie duży np SPARCO to jakies cztery stówki nie wiem jak zamiennik od TT
                            AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

Zamieszczone przez adaś
                              Prewencyjnie przed kolejną wymianą wstawiłem rozpórkę od TT na przód i od tamtej pory spokój - no i zachowanie auda, szczególnie w zakrętach, bardzo
                              na plus. Polecam też takie dodatkowe rozwiązanie (koszt nie jest duży)
                              dobry pomysł
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• adaś
                                Elegance
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 876
                                • Volkswagen

no cóż rozpórka dobra rzecz ale co do kosztu to nie jest taki znowu nie duży
                                A po co od razu Sparco, no chyba że ktoś ma taką potrzebę. Ja kupiłem (od TT'ki) z ogłoszenia na StreetRacing za 250PLN - zero oznak użycia.
                                Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;

Komentarz

• neoarti2
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 14

czy to securit, guardian,plik,czy nordglass i tak robione z tego samego szkła

Komentarz

• adaś
                                    Elegance
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 876
                                    • Volkswagen

czy to securit, guardian,plik,czy nordglass i tak robione z tego samego szkła
                                    Może tak być. Ja wstawiłem Splintexa, ale organoleptycznie stwierdzam, że daleko mu do tego, który był oryginalnie. Taki cieńszy jakiś i pas na górze jakiś bledszy.

Komentarz

• szkoda
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 22543

myslicie, że bedzie pasowac do O2 ta z TT?
                                      była BKD+DSG '05 120kkm
                                      była BXE '08 190kkm

Komentarz

• neoarti2
                                        Classic
                                        • 2010
                                        • 14

czy to splintex czy sekuit szkło i tak te same różni się jakością wykonania czyli matryc jakie posiada fabryka jak często sprawdza wzornik
                                        faktycznie może być różnica w odcieniach czy kolorach ale twardość szkła i tak jest na podobnym poziomie nie ma szyb bardziej twardych czy bardziej miękkich

Komentarz

• adaś
                                          Elegance
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 876
                                          • Volkswagen

A tego to już nie wiem niestety

Komentarz

• winni77
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2183
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Przecież można dostać do Octavii to po co kombinować z TT?
                                            Mój "Batmobil"

Komentarz

• daroo
                                              Rider
                                              • 2006
                                              • 315

Zamieszczone przez winni77
                                              Przecież można dostać do Octavii to po co kombinować z TT?
                                              Sęk w tym że dedykowane rozpórki do oktavii robi a przynajmniej robiło SPARCO więc jeśli od TT pasuje i jest tańsza to czemu nie 8) jak kupowałem do swojej to na rynku było dostępne SPARCO w cenie ok.400PLZ :?
                                              AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

• marcin10
                                                Classic
                                                • 2010
                                                • 13

Koledzy a czy są szyby podgrzewane do O II i ewentualnie ile kosztuje taka wymiana. Kiedy szukałem auta to widziałem w ogłoszeniach że niektóre mają podgrzewane ale tak sobie myślę czy to czasem nie jest podrzewanie tym przyciskiem na klimatroniku, a chodzi mi o takie jak jest w fordach.

Komentarz

• firmek
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 477

To w sumie nie byl by glupi pomysl - podgrzewana przednia szyba, tylko chyba w octavii nigdy nie bylo takiej opcji oryginalnie wiec pytanie czy na rynku zamiennikow udalo by sie cos kupic. Poza tym pozostaje kwestia podlaczenia.

Jesli chodzi o polerowanie to w sumie nie wiem czy nie warto sprobowac. Zalezy czego sie oczekuje. Usuniecie plytkich rys, np wiekszosci rys powstalych po pracy wycieraczek nie powinno byc wiekszym problemem i nie powinno negatywnie wplynac na ksztalt szyby.
                                                  Na forum.kosmetykaaut.pl ktos robil to samemu, domowym sposobem (chyba nawet z wiertarka :shock: ) przy wykorzystaniu tlenku ceru. Efekt byl bardzo dobry, rysy po wycieraczkach praktycznie zniknely a wyniosek byl taki, ze zeby narobic soczewek trzeba by bylo bardzo dlugo polerowac trzymajac dysk w jednym miejscu.
                                                  Natomiast wieksze rysy czy odpryski od kamieni polerka raczej sie nie usunie.

Komentarz

Pracuję...