Zamieszczone przez Dejwid
Komputer Longlife QG1
Zwiń
X
-
Komputer Longlife QG1
Mam pytanie odnosnie sposobu wyznaczania zmiennego okresu miedzyprzeglądowego QG1. Na podstawie jakich zczytanych informacji komputer wyznacza konkretny przebieg - słyszałem ze na podstawie ilości odpaleń silnika na zimno,
Czy zmieniając samodzielnie(poza ASO) olej(oczywiscie LL z normą VW 504), komputer odczyta ze silnik został zalany nowym olejem i zmieni sposób odliczania, czy będzie odliczał dalej jak przed wymiana? Moje pytanie zwiazane jest z tym, iz po pewnym przebiegu dotarcia chciałbym wymienic tylko olej poza ASO a pozniej jechac na standardowy zgodnie ze wskazaniem koputera przegląd do ASO.
-
-
Zamieszczone przez OctaviaFLKrakCzy zmieniając samodzielnie(poza ASO) olej(oczywiscie LL z normą VW 504), komputer odczyta ze silnik został zalany nowym olejem i zmieni sposób odliczania,Zamieszczone przez OctaviaFLKrakbędzie odliczał dalej jak przed wymiana?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
OctaviaFLKrak, komputer nie rozpoznaje ani tego jaki olej jest zalany, ani ile go dolałeś. Zmiana sposobu wyliczania drogi do serwisu następuje po "wpisaniu" tego przez serwisanta, bądź osobę, która robi to VCDS'em (kasuje inspekcję i ustawia nowe parametry).Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
QG1 oznacza zmienny okres przeglądowy, oraz , że w samochodzie został zamontowany czujnik lepkosci oleju. Mozna powiedzieć, że są 2 niezależne źródła, które maja wpływ na to kiedy pojedziesz na serwis, jeden to 2 lata a drugi to spadek włąściwości samrujących oleju w silniku.Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kecajże w samochodzie został zamontowany czujnik lepkosci oleju.
u nas tego czujnika nie ma, tylko na podstawie uruchomień silnika i bodajże pracy silnika na postoju ale tego drugiego parametru nie jestem pewien.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loruOctaviaFLKrak napisał/a:
Czy zmieniając samodzielnie(poza ASO) olej(oczywiscie LL z normą VW 504), komputer odczyta ze silnik został zalany nowym olejem i zmieni sposób odliczania,
nie, nadal będzie
Dzisiaj spojrzałem i pokazuje 20100km, a przejechane mam ponad 8 tyś. :roll:
Komentarz
-
-
Winni77, nie rezygnuję z usług ASO, chce tylko zrobić nadprogramową wymianę samego oleju, nazwijmy to po dotarciu a także mając na wzgledzie zywotność turbiny. Gdyby to był wolnossacy to dlugie okresy międzyprzeglądowe są na plus, ale mam obawy co do zywotnosci turbiny.
No i własnie , czy w tym silniku jest ten czujnik lekosci oleju czy nie? Czy moze ktos to potwierdzic na 100%? W sytuacji gdyby był to po wymianie odczyta jako olej nowy o idealnej lepkosci i wydłuży mi okres miedzyprzeglądowy - a tego nie chce.
Na marginesie u mnie komp przy przebiegu 15 000km pokazuje do przeglądu jeszcze równe 15 000km. Dzwonilem do ASO nawet pytac , czy u mnie odmierza tak wzorocowo, to facet odpowiedział ze faktycznie moge miec taką idealną eksplotację, lub/i ze zazwyczaj komp zaczyna skrocanie okresu po przebiegu 20000 km - to akurat znów troszke dziwne, czy moze ktos to potwierdzic?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OctaviaFLKrakWinni77, nie rezygnuję z usług ASO, chce tylko zrobić nadprogramową wymianę samego oleju, nazwijmy to po dotarciu a także mając na wzgledzie zywotność turbiny.
[ Dodano: 2010-07-25, 09:40 ]
Zamieszczone przez OctaviaFLKrakNo i własnie , czy w tym silniku jest ten czujnik lekosci oleju czy nie? Czy moze ktos to potwierdzic na 100%?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez winni77Zamieszczone przez OctaviaFLKrakWinni77, nie rezygnuję z usług ASO, chce tylko zrobić nadprogramową wymianę samego oleju, nazwijmy to po dotarciu a także mając na wzgledzie zywotność turbiny.
[ Dodano: 2010-07-25, 09:40 ]
Zamieszczone przez OctaviaFLKrakNo i własnie , czy w tym silniku jest ten czujnik lekosci oleju czy nie? Czy moze ktos to potwierdzic na 100%?
Rozwazam jeszcze własnie takie rozwiązanie ze olej bede mial swój a w ASO zapłace tylko za filtr i rbh. Czy w ksiązce serwisowej nie wpisują adnitacji ze klient miał swoje materiały eksloatacyjne? W jakiej pozycji jest zaznaczona taka wymiana? Czy wyzerowali wskaznik miedzyrzeglądowy, czy zostawili nie zmieniony?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez OctaviaFLKrakCzy w ksiązce serwisowej nie wpisują adnitacji ze klient miał swoje materiały eksloatacyjne?
W jakiej pozycji jest zaznaczona taka wymiana?
Czy wyzerowali wskaznik miedzyrzeglądowy, czy zostawili nie zmieniony?
[ Dodano: Nie 25 Lip, 10 21:03 ]
No i własnie , czy w tym silniku jest ten czujnik lekosci oleju czy nie? Czy moze ktos to potwierdzic na 100%?
Komentarz
-
Komentarz