Czujniki parkowania z przodu w autach z roku modeloweg 2011?
Mam pytanie do specjalistów w tej dziedzinie. Dwa tygodnie temu odebrałem swoją Skodzinkę w jednym z salonów we Wrocku. Wersja to Elegance, więc zgodnie z tym co jest napisane w cenniku czujniki parkowania z przodu to "standard". Jednakże u mnie ich brakuje!!! Po moim pytaniu "WHY?" w stronę sprzedawcy padła odpowiedź: "bo w roku modelowym 2011 tych czujników już nie ma w standardzie". Przyznam się, że trochę mnie ścięło i lekko się uniosłem, że nikt mnie nie poinformował o takich zmianach. Co prawda wynegocjowałem za to kilka innych "drobiazgów", ale niesmak pozostał. Potem facet coś jakby przypadkim wtrącił, że auto niby miał byc na rynek niemiecki i dlatego brak tych czujników, bo tam niby nasze czeszki są wyposażone "ubożej".
Teraz nie wiem co jest prawdą: brak ze względu na rok modelowy (chociaż w obecnych cennikach wciąż czujniki są standardem) czy autko faktycznie mogło iść na rynek niemiecki i dlatego jest ich brak. A jeśli tak, to co jeszcze może być na minus? Jak na razie to tylko to wpadło mi w oczy.
to tłumaczenie z tym rynkiem niemieckim to przeginka
Mihau, czemu tak twierdzisz?
auta na rynek niemiecki(i każdy inny-np hiszpański) są inaczej doposażane(ten temat był już kilka razy poruszany)-może dla kolegi zaczo, wzięli coś ze składu fabrycznego
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
darek_wawa, uboższa z jednej strony, ale bogatsza z drugiej, 2-3 lata temu jak planowałem zakup O2 to porównywałem rożne rynki i w Niemczech nie było czujników z przodu, ale za to ESP i bodajże ksenony w star nardzie (wersja elegance), a na (chyba) Litwie wersja elegance to taka jak na polskim rynku wersja classic :idea:
winni77, rok czy dwa lata temu było kilka tematów na forum na temat ofert aut przeznaczonych na rynek Litewski czy Niemiecki. Porównywane było wyposażenie i cena.
No bo skoro kupował samochód w Polszy to powinien mieć takie wyposażenie jakie jest na nasz rynek, chyba, że kupował samochód w Reichu
A skoro mu ściągnęli z Reichu na nasz rynek to IMO powinien salon chociaż poinformować kolegę zaczo czego brakuje w stosunku do modelu na nasz PL rynek, a tak to się zachował IMO niehonorowo, bo poprostu klient zapłacił, on coś tam pewnie z tego ma, że samochód sprzedał, a to że klientowi coś będzie brakowało to już nie jego sprawa.
No bo skoro kupował samochód w Polszy to powinien mieć takie wyposażenie jakie jest na nasz rynek, chyba, że kupował samochód w Reichu
A skoro mu ściągnęli z Reichu na nasz rynek to IMO powinien salon chociaż poinformować kolegę zaczo czego brakuje w stosunku do modelu na nasz PL rynek, a tak to się zachował IMO niehonorowo, bo poprostu klient zapłacił, on coś tam pewnie z tego ma, że samochód sprzedał, a to że klientowi coś będzie brakowało to już nie jego sprawa.
ale może też ma coś ekstra czego nie widać
tyle, że dobrze byłoby to wiedzieć jednak...
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
poprostu klient zapłacił, on coś tam pewnie z tego ma, że samochód sprzedał, a to że klientowi coś będzie brakowało to już nie jego sprawa
zawsze możesz reklamować towar w stosunku do wyjściowej specyfikacji- jakby sie uparł to mu muszą albo obniżyć cenę, albo zamontować czujniki z przodu albo dać inne auto
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
W (niemieckim) standardzie Elegance są:
Kornery,
monitorowanie ciśnienia w oponach
szyby przyciemniane
Podgrzewane fotele z przodu
czujnik deszczu
Automatyczne Innenspiegelabblendung (automatyczne ściemniane lusterko?)
Berganfahr assistent - wspomaganie ruszania pod górkę
Światła (światła do jazdy dziennej, oświetlenie tunelu i Leaving Home Coming)
Skóra / tkanina połączenie DUO (Onyx Black lub Ivory Beige)
[ Dodano: 2010-07-28, 08:38 ]
w każdym razie na szybko widać, że Parksensoren vorn są tam za dopłatą :idea:
jestem ciekawy co jest na plus w stosunku do naszego elegance
Jak na razie przynajmniej nic "extra gratis" niż to co w naszym pieknym kraju dają nie zauważyłem. Z drugiej strony gdyby coś takiego było to jednak bym już zauważył, no chyba, że to jest bak paliwa ze złota, bo tam nie zaglądałem
[ Dodano: Sro 28 Lip, 10 11:26 ]
Zamieszczone przez winni77
W (niemieckim) standardzie Elegance są:
Kornery,
monitorowanie ciśnienia w oponach
szyby przyciemniane
Podgrzewane fotele z przodu
czujnik deszczu
Automatyczne Innenspiegelabblendung (automatyczne ściemniane lusterko?)
Berganfahr assistent - wspomaganie ruszania pod górkę
Światła (światła do jazdy dziennej, oświetlenie tunelu i Leaving Home Coming)
Skóra / tkanina połączenie DUO (Onyx Black lub Ivory Beige)
[ Dodano: 2010-07-28, 08:38 ]
w każdym razie na szybko widać, że Parksensoren vorn są tam za dopłatą :idea:
Ale tylko przednie.
No to z tego co kolega winni77 pisze to ja nic nie mam tzn mam światła do jazdy dziennej, cornery (ale to kazałem sam by mi włączyli w salonie - oczywiście gratis) a o reszcie to mogę zapomnieć...po prostu brak tak jak w wersjach na nasz rynek. Dlatego mnie dziwi..niby rynek niemiecki a jednak nie tak wyposażony, na polski też nie to. A może to faktycznie rynek niemiecki tylko, że tam to jest wersja Ambiente?
No to jakiś absurd :evil:
Na stronie Skoda Auto jest cennik na rok modelowy 2011 i jak wół są w nim czujniki parkowania z przodu w standardzie w wersji Elegance.
Ja na Twoim miejscu złożyłbym reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową i zgodnie z ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej zażądał przywrócenia towaru do stanu zgodnego z umową, ewentualnie obniżenia ceny - o ile nie kupiłeś auta na firmę, bo wtedy zapisy ustawy Cię nie dotyczą, ale i tak pozostaje kodeks cywilny. Ja bym nie odpuścił, nawet za cenę sprawy sądowej. Zapłaciłeś na Elegance i wyposażenie ma być zgodne ze specyfikacją.
Komentarz