witam panowie mam takie pytanko, 2 tygodnie temu jechałem sobie nad morze, miejscami jechałem ok 150km/h po przejechaniu dystansu ok 200km zapaliła mi się kontrolka oleju. Zjechałem i owszem oleju ubyło. Olej miałem zmieniany przy 147tys a teraz mam 154tyś. Jest możliwe że oleju ubyło przy wymianie rozrządu? bo miałem wymianę jakiś tydzień przed wyjazdem. Czy po prostu zaczęła łykać?Octavia 1.6 2004r. olej castrol syntetyk.
tak i raz trasa Katowice - Zakopane. ale to wszystko na starym rozrządzie.
jak jeździłeś wcześniej większość po mieście to bardzo prawdopodobne, że na dłuższej trasie wypalił się z oleju cały ten syf i go "ubyło", dolej, obserwuj, ja bym się na razie nie przejmował
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
dobra, teraz mam drugie pytanko. Szkodnik przy odpalaniu czasami kopci i przerywa. Czasami kopci całkiem mocno, czasami prawie w ogole :| Dodam ze auto stoi w garażu. Czy jest sens robić emisje spalin żeby się dowiedzieć co jest nie tak? czy nic ona nie wykaże ? trochę jest to denerwujące bo kopci choćbym STARA odpalał :/
mateo15,
Kpoci na niebiesko czy na czarno?
Jeśli kopci na niebiesko po przestanej nocy to olej ścieka po trzonkach zaworów wprost do cylindra i gdy silnik odpala to spala się razem z paliwem po chwili przestaje dymić.Jesli tak jest to do wymiany masz gumki zaworowe.
Jak kopci na czarna i czuć niespaloną banzyne to coś z katalizatorem lub sondą Lambda podjez na analizator spalin raz zrobić pomiar na ciapłyn silniku innym razem dobrze zrobic na zimnym po przestanej nocy ale wtedy postuj na warsztacie.
Pozdrawiam.
Skoda Fabia Combi jeżdzi i trąbi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Komentarz