Kontrolka oleju

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gladki
    Classic
    • 2010
    • 16

Kontrolka oleju

Zamieszczone przez MarcinM
    co proponujecie??
    - alufelgi min. 17"
    - przyciemnione szybki (delikatnie)
    - wirusik
    - zgrabna koncóweczka na wydech

No i oczywiscie wlepa to podstawa
  • mateo15
    Ambiente
    • 2009
    • 132

Kontrolka oleju

witam panowie mam takie pytanko, 2 tygodnie temu jechałem sobie nad morze, miejscami jechałem ok 150km/h po przejechaniu dystansu ok 200km zapaliła mi się kontrolka oleju. Zjechałem i owszem oleju ubyło. Olej miałem zmieniany przy 147tys a teraz mam 154tyś. Jest możliwe że oleju ubyło przy wymianie rozrządu? bo miałem wymianę jakiś tydzień przed wyjazdem. Czy po prostu zaczęła łykać?Octavia 1.6 2004r. olej castrol syntetyk.

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

a wcześniej gdzie jeździłeś?
      100% miasto?
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• mateo15
        Ambiente
        • 2009
        • 132

tak i raz trasa Katowice - Zakopane. ale to wszystko na starym rozrządzie.

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez mateo15
          tak i raz trasa Katowice - Zakopane. ale to wszystko na starym rozrządzie.
          jak jeździłeś wcześniej większość po mieście to bardzo prawdopodobne, że na dłuższej trasie wypalił się z oleju cały ten syf i go "ubyło", dolej, obserwuj, ja bym się na razie nie przejmował
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• mateo15
            Ambiente
            • 2009
            • 132

dobra, teraz mam drugie pytanko. Szkodnik przy odpalaniu czasami kopci i przerywa. Czasami kopci całkiem mocno, czasami prawie w ogole :| Dodam ze auto stoi w garażu. Czy jest sens robić emisje spalin żeby się dowiedzieć co jest nie tak? czy nic ona nie wykaże ? trochę jest to denerwujące bo kopci choćbym STARA odpalał :/

Komentarz

• MartinezTychy
              Drive
              • 2010
              • 80

mateo15,
              Kpoci na niebiesko czy na czarno?
              Jeśli kopci na niebiesko po przestanej nocy to olej ścieka po trzonkach zaworów wprost do cylindra i gdy silnik odpala to spala się razem z paliwem po chwili przestaje dymić.Jesli tak jest to do wymiany masz gumki zaworowe.
              Jak kopci na czarna i czuć niespaloną banzyne to coś z katalizatorem lub sondą Lambda podjez na analizator spalin raz zrobić pomiar na ciapłyn silniku innym razem dobrze zrobic na zimnym po przestanej nocy ale wtedy postuj na warsztacie.
              Pozdrawiam.
              Skoda Fabia Combi jeżdzi i trąbi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentarz

• mateo15
                Ambiente
                • 2009
                • 132

taki niebieskawy, A powiedz mi gdzie lepiej zrobić te analizę spalin? w skodzie czy w stacji diagnostycznej?

Komentarz

Pracuję...