Ktoś poradzi jakie części kupić do wymiany elementów hamulca ręcznego przy tylnym kole. Hamulec nie działa na jednym kole (na 99% korozja+zużycie) i zanim nadejdzie mój termin wizyty w warsztacie chciałem kupić "na zaś" części, żeby od razu można było wymienić. Mam hamulce tarczowe i ponoć tam nie stosuje się typowych szczęk hamulca (jak w hamulcach bębnowych) tylko jakieś inne. Fajnie jakby ktoś mógłby podpowiedzieć jakiś numer katalogowy.
Octavia Combi 1U5 - szczęki hamulca ręcznego
Zwiń
X
-
Kolego trochę trudno tak jak piszesz "na zaś" podać jakie części powinieneś kupić na wymianę.
Jeżeli tak jak piszesz hamulec nie działa na jednym kole to w pierwszej kolejności sprawdziłbym linkę. Być może masz uszkodzoną linkę ewentualnie zgubiłeś/brakuje spinki mocującej linkę do zacisku hamulcowego. Jeżeli problem tkwi w zacisku hamulcowym to być może będziesz potrzebował nowy tłoczek hamulcowy + komplet nowych gumek do zacisku. Występowały dwie średnice tłoczków 38 i 41 mm na korpusie zacisku będziesz miał oznaczenie 38 lub 41
Chcesz znaleźć części do swojego auta-skorzystaj z ETKI
Aha uzupełnij w profilu dane dotyczące swojego samochodu. Jest to bardzo pomocne... no chyba że wstydzisz się swojej skodziny...
-
Komentarz