No więc dziś wkurzony że (wcale nie tanie ) LEDY w postojówkach i podświetleniu tablicy padają wziołem sie za wymianę. Na szczeście miałem jeszcze w zapasie 2 szt W5W wiec zabrałem się do roboty.
Kiedy wyciągnołem ledy z lamp moim oczom ukazał sie widok przegrzanych ledów :shock:
Ja widzicie na zdjęciu po lewej nowy led po prawej ten wyciągnięty z lampy - wygląda cały tak jak by działała na niego wysokoa temperatura :|
Ok wymieniłem. Ale idąc dalej tym tropem zacząłem się zastanawiać czemu gasną mi ledy w podświetleniu tablicy?? Może to też wina temperatury bo świecace LEDY SMD wydzielają naprawdę dużo ciepła
zadzwoniłem wiec do gościa od którego kupiłem ledy i on faktycznie przyznał że był z tym problem dlatego teraz do ledów rurkowych nawet tych na 2 ledy smd dodają radiator (foto nr 3)
Znalazłem wiec w domu stare samoprzylepne radiatorki które kiedyś kupiłem do pamięci na karcie graficznej do komputera i że akurat są idealne do żarówek rurkowych led wiec je przykleiłem i........... moje ledy rurkowe przestały już gasnąć
Nie zrobiłem wam fotek tych radiatorów które dokleiłem do ledów rurkowych ale są one na 99% podobne do tych z foto aukcyjnego
Niestety z awaryjnościa ledów postojowych chyba musimy się pogodzić
Z tyłu masz czystą i gładką powierzchnię płytki laminowanej wiec żadnego zwarcia nie zrobisz. Trzeba raczej uważać na boki radiatora żeby nie zwarł blaszanych kapturków ale tu dałem izolację
Te co ja teraz kupiłem to mają LEDy z obu stron i chyba przyklejenie radiatora nie będzie takie łatwe... Ale potwierdzam, że moje po wyciągnięciu też były tak samo przegrzane...
No jasno w aucie jak w dzień. Takie same wsadziłem do bagażnika (przykleiłem na te lampki co są już). W bagażniku też jasno jak w dzień Kiedyś zrobię fotki.
nie. tylko te czerwone jak jade lekko sie zażą....ale w sumie o to mi chodziło zeby tak było. jak zamykam auto wszystko sie wyłancza...... koszt paska disodowego do lampki z superba to 5 zeta i do lampki z tyłu drugie 5 zeta :diabelski_usmiech Ale ciekawym rozwiązaniem wydaje mi sie "patent" shado - tylko czekam na odp jake wymary ma ta płytka z ledami....bo to napewno duzo jasniej świeci......
piotrek_os, to poczekamy co shado napisze i modzimy :diabelski_usmiech
Shado napisał: "W OII mieści się bez najmniejszych problemów i jeszcze zostaje miejsce z tego co pamiętam" - wiec juz mozesz działac.... :diabelski_usmiech co bys w modach nie ustał......bo jak to mówia "organ nieuzywany zanika.... :diabelski_usmiech :szeroki_usmiech
piotrek_os, ja i tak już namodowałem w mojej Czeszce za dużo...ale jak to mówią, jak zaczniesz to ciężko skończyć... to jest chyba nałóg :roll: :diabelski_usmiech
mam pytanie odnośnie oświetlenia do O2FL. chciałbym zmienić żarówki w światłach dziennych i postojowych na led i mam pytanie jakie mam zamontować bo na allegro jest bardzo dużo wynalazków a ja chcę najlepiej wypróbowane i czy nie będzie mi wywalało błędów jak je zamontuje? z góry dzieki za podpowiedź
Dziś padł kolejny zestaw W5W, wytrzymał 1 miesiąc przy umiarkowanej eksploatacji Zamieniłem na zwykłe żarówki Philipsa te z niebieskimi bańkami. Troszę gorzej to wygląda ale przynajmniej spokojna głowa. Tak więc tych ledów NIE POLECAM do oświetlenia w reflektorach. Nadają się TYLKO do oświetlenia wnętrza.
Dziś padł kolejny zestaw W5W, wytrzymał 1 miesiąc przy umiarkowanej eksploatacji Zamieniłem na zwykłe żarówki Philipsa te z niebieskimi bańkami. Troszę gorzej to wygląda ale przynajmniej spokojna głowa. Tak więc tych ledów NIE POLECAM do oświetlenia w reflektorach. Nadają się TYLKO do oświetlenia wnętrza.
dzięki kolego za opinię, chyba szkoda kasy jak tak szybko się przepalają
Komentarz