1.4 TSI 122KM DSG - test długodystansowy 115 000 km

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • djfelek
    Classic
    • 2011
    • 5

jaca, oni za testówkę muszą zaplacić 500/ za dobę więc .... tylko dla pewnych klientów
    ja też dostałem jak już zamówiłem :wink:

tym niemniej wpadnij na spota to pogadamy 8)
  • arekban
    Ambiente
    • 2010
    • 208

Na hiszpańskim portalu km77.com prowadzony jest test długodystansowy samochodu VW Golf 1.4 TSI 122km ze skrzynią DSG 7 biegów.
    Jest to jednostka i skrzynia biegów identyczna z tą montowaną w naszych O2FL.

Test w skrócie:
    - samochód ze stycznia 2009 roku
    - silnik przez póltora roku przejechał 115 tys km bez większych problemów (jeden fałszywy alarm i zapalenie się kontrolki EPC)
    - przy 103 tys km... wyciek płynu chlodniczego - stwierdzono awarię pompy wody którą wymieniono na gwarancji
    - zużycie oleju na minimalnym poziomie, nie wymaga dolewek pomiędzy wymianami co 30 tys km, za to serwis notorycznie nalewał przy wymianie za dużo oleju.
    - w lipcu 2009 wykonana była kampania wymiany oprogramoania sterującego silnikiem

Zawiodła jednak przy przebiegu 112 tys km skrzynia DSG unieruchamiając samochód. Serwis zdiagnozował awarie mechatroniki - koszt wymiany jeśli auto było by po gwarancji 1600 EURO. Czas naprawy 3,5 tygodnia .... porażka

Tłumaczenie z hiszpańskiego:

Strona z opisem problemów z DSG:

Blog z opisem walki z pomocą drogową - czyli dlaczego warto przeczytać instrukcję posiadając auto z DSG:

Orginalny tekst po hiszpańsku: http://www.km77.com/00/volkswagen/go...m/2009/t01.asp

Komentarz

• fan
      Elegance
      • 2009
      • 760

Z tego wynika,ze powinieniem byc zadowolony skoro kupilem OIIFL 1,4tsi w manualu?
      Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Tomasz_WS
        Ambiente
        • 2008
        • 170

Re: 1.4 TSI 122KM DSG - test długodystansowy 115 000 km

Zamieszczone przez arekban
        Na hiszpańskim portalu km77.com prowadzony jest test długodystansowy samochodu VW Golf 1.4 TSI 122km ze skrzynią DSG 7 biegów.
        Jest to jednostka i skrzynia biegów identyczna z tą montowaną w naszych O2FL.

Test w skrócie:
        - samochód ze stycznia 2009 roku
        - silnik przez póltora roku przejechał 115 tys km bez większych problemów (jeden fałszywy alarm i zapalenie się kontrolki EPC)
        - przy 103 tys km... wyciek płynu chlodniczego - stwierdzono awarię pompy wody którą wymieniono na gwarancji
        - zużycie oleju na minimalnym poziomie, nie wymaga dolewek pomiędzy wymianami co 30 tys km, za to serwis notorycznie nalewał przy wymianie za dużo oleju.- w lipcu 2009 wykonana była kampania wymiany oprogramoania sterującego silnikiem

Zawiodła jednak przy przebiegu 112 tys km skrzynia DSG unieruchamiając samochód. Serwis zdiagnozował awarie mechatroniki - koszt wymiany jeśli auto było by po gwarancji 1600 EURO. Czas naprawy 3,5 tygodnia .... porażka

Tłumaczenie z hiszpańskiego:

Strona z opisem problemów z DSG:

Blog z opisem walki z pomocą drogową - czyli dlaczego warto przeczytać instrukcję posiadając auto z DSG:

Orginalny tekst po hiszpańsku: http://www.km77.com/00/volkswagen/go...m/2009/t01.asp
        hmm tak samo robi Carsed w Siedlcach w moim TDI - moze mają taki prikaz?
        Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8038
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Tomasz_WS
          hmm tak samo robi Carsed w Siedlcach w moim TDI - moze mają taki prikaz?
          Mnie w ASO też notorycznie przelewają stan, ale te 3-4mm nad max to nie problem.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• baca10
            RS
            • 2009
            • 6225

A ja przeczytalam, ze te silniki przy obrotach okolo 3000 wydaja pisk a winna temu jest pompa wodna W niemczech wymieniaja ja w ramach gwarancji, ciekawe jak jest u nas :roll:

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

To chyba dotyczy wersji z kompresorem (160 km) a nie naszej (przynajmniej mojej )

Komentarz

• gebek
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1214

Zamieszczone przez baca10
                A ja przeczytalam, ze te silniki przy obrotach okolo 3000 wydaja pisk a winna temu jest pompa wodna W niemczech wymieniaja ja w ramach gwarancji, ciekawe jak jest u nas :roll:
                Nie dokonca tak jest...piszcza tylko silniki 1.4 160KM podwojnie doladowane.
                Przynajmniej ja tak czytalem.
                Tato,tato...czy to auto jest chore?
                Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratoRS
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

No to pierwszy przypadek zeby padla skrzynia, bo do tej pory o duzej DSG nie slyszalem zeby komus padla, a tu mowa o malej DSG
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

Maicroft, mógłbyś napisać czym się różni "mała DSG" od "dużej DSG" ?

Komentarz

• kropeck
                      RS
                      • 2009
                      • 2319
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Hehe .... mam dostęp do silnika 1.8TSI z 6-biegową skrzynią biegów za 7000zł :-) gdyby ktoś szukał :-) przebieg niemal zerowy (kilkaset kilometrów max). Z gwarancją, ale o jej warunkach dla już zainteresowanych.
                      Pozdrawiam,
                      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratoRS
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

loyd, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...&highlight=dsg
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Dzięki myślałem, że chodzi o jakieś o gabaryty

Komentarz

• arekban
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 208

W serwisie przelewają olej ponieważ przy wymianie wchodzi go do 1.4 TSI naprawde mało - około 3,5 litrów "do górnej kreski".
                            Zapewne serwisant z niedbalstwa leje całą bańkę 4 litry lub nawet więcej.
                            Nie wiem na ile groźne jest to dla silnika ale ostrzegają że może to doprowadzić do uszkodzenia katalizatora.

Warto więc po przeglądzie sprawdzić ile nalali oleju i jeśli jest za dużo to niech spuszczają (tak jak w tescie golfa), a jak na fakturze wpiszą więcej niż 4 litry to też przekręt.

Odnośnie wady pompy wodnej to są różne opinie, ale większość odnosi sie do 1.4 TSI 160KM
                            Witam, moje autko od jakiegoś czasu zachowuje się dość dziwnie, otóż gdy go odpalam zaczyna chodzić bardzo ale to bardzo głośno. Dzieje się tak , gdy auto postoi np. przez noc w garażu i na drugi dzień chcę go odpalić, chociaż nie jest tak dźwięk ten nie pojawia się za każdym razem. Zjawisko trwa...

Komentarz

• Lelon
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 130

Zamieszczone przez Maicroft
                              No to pierwszy przypadek zeby padla skrzynia, bo do tej pory o duzej DSG nie slyszalem zeby komus padla, a tu mowa o malej DSG
                              Poważnie? Kurde, to może w Skodach lepsze te skrzynie montują :?: , bo w Passatach B6 są to przypadki nie jednostkowe... Bardzo łatwo mogę podać, kilka-kilkanaście od ręki...

Komentarz

• arekban
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 208

Zamieszczone przez Lelon
                                Zamieszczone przez Maicroft
                                Poważnie? Kurde, to może w Skodach lepsze te skrzynie montują :?: , bo w Passatach B6 są to przypadki nie jednostkowe... Bardzo łatwo mogę podać, kilka-kilkanaście od ręki...
                                Zapewne w Octaviach , Golfach i Passatach montują identyczne skrzynie 7 bieg jesłi silnik to 1.4 TSI 122KM więc i historie z nimi będą podobne.
                                Czy ktoś zna symbol skrzyni DSG7 z O2 ?

Zastanawia mnie chocby z powyższego powodu czy jest sens dokupić (w ciągu 6 miesięcy użytkowania auta) ubezpieczenie Allians SkodaLife Time na kolejne 3 lata. Kosztuje to 2,5 tys zł.... Wątpliwością wielką dla mnie jest jednak skuteczność takiego ubezpieczenia choćby przy takiej awarii skrzyni DSG.

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Zastanawia mnie chocby z powyższego powodu czy jest sens dokupić (w ciągu 6 miesięcy użytkowania auta) ubezpieczenie Allians SkodaLife Time na kolejne 3 lata. Kosztuje to 2,5 tys zł.... Wątpliwością wielką dla mnie jest jednak skuteczność takiego ubezpieczenia choćby przy takiej awarii skrzyni DSG.
                                  Turbine wymieniaja bez gadania, to i skrzynie wymienia na nowa :twisted:
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• Andys
                                    Elegance
                                    • 2007
                                    • 762

kropeck, zakładam że ten silnik ze skrzynią, nie są z tego źródła: http://allegro.pl/show_user.php?search=taile2005 bo wtedy z pewnością nie robił byś z tego tajemnicy
                                    Pozdrawiam,
                                    Andys

Komentarz

• pio_wwa
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 85

czy przedłużenie gwarancji na kolejne 3 lata to jest to właśnie ubezpieczenie Allians SkodaLife Time?

trzeba wykupić max do 6 miesięcy od odebrania auta.

pytanie czy takie rzeczy jak skrzynia, turbina, sprzęgło, dwumasa jest wymieniana w ramach gwarancji?

czy powiedzą że to są elementy które się zużywają i będzie z tym problem?

co w takim razie nie jest objęte gwarancją ? takie rzeczy jak tarcze, klocki?

bo właśnie się zastanawiam czy warto wykupić takie ubezpieczenie?
                                      czy po 2ch latach nie zrobić sobie chipa - jak by takie rzeczy jak turbina nie była wymieniana.

co tam jeszcze może się zepsuć o2fl - 1,9 bxe

Komentarz

• rkb
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2152
                                        • Rapid Spaceback (NH1)
                                        • CYVB 1.2 TSI 110 KM

O ile mi powiedziano tarcze klocki i elementy zawieszenia o ile nie wystapi jakis fuckup na poczatku (wada fabryczna) w ogole nie podlegaja gwarancji bo to elementy eksploatacyjne
                                        Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• pio_wwa
                                          Drive
                                          • 2010
                                          • 85

a turbina dwumasa sprzęgło ?

co tam jeszcze może się sypnąć przez te 5 lat?

Komentarz

• Jac_ek
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 1733

Zawiodła jednak przy przebiegu 112 tys km skrzynia DSG unieruchamiając samochód.
                                            przy moich rocznych przebiegach będzie to już raczej (o ile w ogóle) zmartwienie kolejnego użytkownika ;-)
                                            - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez Jac_ek
                                              Zawiodła jednak przy przebiegu 112 tys km skrzynia DSG unieruchamiając samochód.
                                              przy moich rocznych przebiegach będzie to już raczej (o ile w ogóle) zmartwienie kolejnego użytkownika ;-)
                                              jak się zrobi szum jak z BKD to trzeba będzie jeszcze takiego znaleźć
                                              saport techniczny baj DGW
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm
                                              no i nie ma :-)

Komentarz

• arekban
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 208

Zamieszczone przez pio_wwa
                                                czy przedłużenie gwarancji na kolejne 3 lata to jest to właśnie ubezpieczenie Allians SkodaLife Time?

trzeba wykupić max do 6 miesięcy od odebrania auta.

pytanie czy takie rzeczy jak skrzynia, turbina, sprzęgło, dwumasa jest wymieniana w ramach gwarancji?

...
                                                Poczytaj sobie OWU
                                                Warto zwrócić uwagę na to że zwacają koszty awarii, a awaria może byc tylko związana uniemożliwieniem użytkowania pojazdu.

Komentarz

• pio_wwa
                                                  Drive
                                                  • 2010
                                                  • 85

to spoko - wychodzi na to że w zakresie pełnym jest prawie wszystko oprócz klocki tarcze filtry oleje...

którą opcje warto wykupić?

Jak rozumiem to jest dodatkowe ubezpieczenie - nie gwarancja.

czy jak bym chciał po 2ch latach zrobić sobie chipa to nie przepadnie mi te ubezpieczenie?

Komentarz

Pracuję...