Zużycie tarcz hamulcowych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • maniutv
    Classic
    • 2011
    • 1

serfer, a właśnie, że maluj listwy w kolor budy :wink:

PS. nie demontuj, nawet jak ktoś Ci obije to będziesz miał obity plastik, a nie wgniecione drzwi
  • varg
    Classic
    • 2010
    • 2

Witam,
    Przymierzam się do kupna Octavii II 1.6 MPI. Samochód ma 51 tyś przebiegu i faktycznie tak wygląda, dziwi mnie tylko wyraźne zużycie tarcz hamulcowych, próg jest już dość duży, czy to normalne?
    Poradźcie na co jeszcze zwrócić uwagę przy oględzinach.

Komentarz

• liroyek
      Rider
      • 2008
      • 620

jak bylo jezdzone duzo po miescie to moge byc juz w kiepskim stanie i do tego jak kto jezdzi chyba ze koles twierdzi ze auto jezdzone po niemieckich autostradach to wtedy dziwne.
      Scirocco 1,4 TSI 160 KM by Aligator - Dynosoft
      bylo 174,5 PS i 265Nm jest 216,6 PS i 333,5 Nm
      http://picasaweb.google.com/liroyek/...60154131398354
      Fotografia Ślubna i nie tylko - www.negatyw.co

Komentarz

• Jeżyk
        Rider
        • 2009
        • 691

varg, Zużyć to się tarcze mogą naprawdę szybko, wszystko zależy od sposobu jazdy i tego gdzie się jeździ. Jak dużo w mieście to też się zużywają szybko. A na co zwrócić uwagę? Poszukaj na forum jest to opisane dokładnie co oglądać, gdzie zajrzeć co pomacać. Użyj zakładki "szukaj" i wpisz czego szukasz a znajdzie się na pewno.
        Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• Tomek_dx
          Rider
          • 2008
          • 398

varg, mi średnio klocki hamulcowe starczają na 25tys a nie mam jakiegoś demona mocy tylko 90konne TDI. Wymiana tarcz wypada co drugą wymiane klocków więc zużycie tarcz niech Cię nie dziwi. Powinny być do wymiany.
          Tomek

Komentarz

• kjedi
            Rider
            S_OCP Member
            • 2008
            • 282

varg- u mnie wymiana klocków po 65 tys. , mam 92 tys i tarcze jeszcze oki

Komentarz

• bobasek
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 326

moje oryginalne tarcze wytrzymały 162kkm i zjadły 4 komplety klocków
              5,5l/100

Komentarz

• Phocus
                Classic
                • 2010
                • 26

witam

Ja kupilem Kombika z 2005r i ma na zegarze 190kkm. Tylko dlugie trasy autostradami w Niemczech i mam jeszcze orginalne tarcze. Autko serwisowane w Czechach. Ostatni serwis moja skodzina miala w maju i tamtejsi fachowcy stwierdzili ze tarcze jeszcze posmigaja chwile. Czy sa jakies wytyczne co do zuzycia tarcz?(ile mm max mozna zjezdzic?) czy to normalne ze jeden komplet trzyma tak dlugo?
                Pzdr

Komentarz

• Jeżyk
                  Rider
                  • 2009
                  • 691

Grubość graniczna tarcz jest uzależniona od grubości tarcz nowych i waha się w zależności od rodzaju: tarcze nowe 22mm zużycie do 19mm nowe 25mm zużycie do 23mm nowe 22mm zużycie do 20mm. Poza tym ważne jest bicie tarcz bo to jest najczęstszą przyczyną wymiany. Wystarczy dobre zagrzanie tarcz i wjechanie w kałużę i już tarcza jest zwichrowana. Nie ma najmniejszego znaczenia ilość przejechanych kilometrów bo można na tarczach zrobić 100kkm i można 10kkm. Wszystko zależy od techniki jazdy, jakości tarcz i klocków i w sumie od szczęścia czy zwichrują się czy nie. Z kolei przy bębnach ważny jest parametr "jajowatości" bębna. Ja tarcze wymieniłem po 52kkm i w tym czasie 2 x klocki. Pierwsze klocki miały jeszcze dużo mięska po 10kkm ale urwał się przewód od czujnika zużycia no i bulba. Tak jak pisałem trochę szczęścia trzeba mieć.
                  Szerokiej drogi, jakakolwiek by ona nie była.

Komentarz

• AdamB
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 8030
                    • Octavia IV (NX3)
                    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Phocus, w skodach jeżdżących po autostradach tarcze wytrzymują dwa kpl. klocków. A że przy takim stylu jazdy klocki wytrzymują około 100-120kkm to tarcze powinny wystarczyć na 200-240kkm.
                    U mnie klocki przednie jak i tylne mają w tej chwili około 5-6mm grubości przy przebiegu 83,5kkm.
                    Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Phocus
                      Classic
                      • 2010
                      • 26

Dziekuje

Wielkie dzieki. Milo ze tak szybko odszymalem odpowiedz. Niedlugo zamierzam zmieniac tarcze ale po takim przebiegu nie nalezy narzekac. Chcialem kontynuowac serwisowanie w salonie, ale po tym co wyczytalem na forum to nie wiem czy warto.... Gdyby ktos jednak znal jakies namiary na porzadny serwis, warsztat itp w 3miescie, albo okolicach wejherowa to bylbym wdzieczny.
                      Pozdrawiam

Komentarz

• rezon
                        RS
                        • 2006
                        • 1894
                        • Volvo
                        • AKL 1.6 MPI 101 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez bobasek
                        moje oryginalne tarcze wytrzymały 162kkm i zjadły 4 komplety klocków
                        ale piszesz o O1 i to ori. Wtedy jeszcze ważniejsza była jakość, a nie cena zakupu. Wątpię, aby w jakiejś O2 wytrzymały 160kkm

Komentarz

• gebek
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1214

Moje tarcze w O2 wytrzymaly 60.000km od nowosci i sie lekko pogiely.
                          Myslalem o przetoczeniu,ale mialy juz tylko 19.5 mm,wiec poszly do kosza.
                          Jazda w zasadzie tylko miejska.
                          A tak przy okazji...moj tyl po przebiegu 58.000km,osiagnal graniczna grubosc 8 mm
                          i takze wyladowal w koszu.
                          Tato,tato...czy to auto jest chore?
                          Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                          Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• Phocus
                            Classic
                            • 2010
                            • 26

hej

Tak. Pisze o O1. Nie wiem czy pozniejsze modele stracily na jakosci...... Wiem natomiast ze po przejechanych 10kkm jestem super zadowolony.Oleju nie pobiera zbyt duzo bo jeszcze nie zauwazylem by ubylo, 10kucy wiecej by sie przydalo ale 90 tez daje rade. przewrazliwiony jestem tylko na te tarcze bo ostatnio jak zmienialem w poprzednim aucie to musialem wzywac pomoc drogowa na autostradzie bo mi zwrotnice spiepszyli. wolalbym drugi raz tego nie przerabiac.
                            pzdr

Komentarz

• Lashlo
                              L&K
                              S_OCP Member
                              • 2007
                              • 1455

Ja mam OI 3 latka,110 tys km od nowosci,3 komplet klockow na przedzie 2 wykanczam na tyle i tarcze sa OK.Klocki oryginalne.
                              Jezdze normalnie,ale rozsadnie uzywam pedalu hamulca.

Komentarz

• Mach
                                Rider
                                • 2004
                                • 349

to ja chyba pojde po na rekord w Waszym zestawieniu...

u moim wirusowany BKD tarcze oryginalne przednie wytrzymały 173000km w tym 2 komplety klockow i przy trzecim komplecie lekko przed 173kkm zaczeły nagle intensywnie bić wiec szybciutko wymieniłem wszystkie tarcze i klocki tym raziem juz na zamienniki (3 komplet klockow na przodzie nie zuzyl sie do konca bo tarcze sie poddały) !!!
                                A4 B7 TFSI Quattro S-Line by MT | O2 2.0TDI by MT | Jeep XJ 4.0L | PF 125p 1971

Komentarz

• Dzida
                                  RS
                                  • 2006
                                  • 2253

Zamieszczone przez Mach
                                  to ja chyba pojde po na rekord w Waszym zestawieniu...
                                  to ja pójdę na kolejny rekord w Waszym zestawieniu. W dniu dzisiejszym podczas corocznego przeglądu w ASO mojego byłego AXR-a, (w tej chwili na służbie u rodziców) zostały wymienione po raz pierwszy fabryczne TYLNIE klocki hamulcowe. Przebieg 143 kkm. Przód wymieniany jeszcze przeze mnie przy przebiegu 105 kkm. ZTCW tarcze dożyją do 200 kkm jak nic. . .

Dlatego uważam że ori klocki to bardzo dobry wyrób.

Komentarz

• andriu21tg
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2008
                                    • 1499

AdamB, mam dokladnie tak samo tyl klocki spokojnie 30kkm przod zobaczymy... tarcze ok.. ale i tak wymienie wszystko jak tylko wlaczy sie kontrolka.

Komentarz

• O2_360
                                      Classic
                                      • 2011
                                      • 20
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CGGA 1.4 MPI 80 KM

Re: Zużycie tarcz hamulcowych

Zamieszczone przez varg
                                      Witam,
                                      Przymierzam się do kupna Octavii II 1.6 MPI. Samochód ma 51 tyś przebiegu i faktycznie tak wygląda, dziwi mnie tylko wyraźne zużycie tarcz hamulcowych, próg jest już dość duży, czy to normalne?.
                                      Tak, zużywają się szybciej niż w VW. Problem znany w ASO.
                                      O2 -necessary for life ;-)

Komentarz

• AdamB
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 8030
                                        • Octavia IV (NX3)
                                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Dzida, bez szału moje przednie właśnie mają 105kkm i jeszcze miają 5mm grubości. Tył około 6mm.
                                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• rkb
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2152
                                          • Rapid Spaceback (NH1)
                                          • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zestawy montowane w o2FL (fabrycznie) to jest wielkie nieporozumienie, jest o tym topic na forum. Takze na wymiane napewno nie ori. Tarcze wygladaja jakby zamiast klockow byly grzebienie do czesania
                                          Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• slawek31113
                                            Elegance
                                            • 2007
                                            • 824

Zamieszczone przez rkb
                                            Zestawy montowane w o2FL (fabrycznie) to jest wielkie nieporozumienie, jest o tym topic na forum. Takze na wymiane napewno nie ori. Tarcze wygladaja jakby zamiast klockow byly grzebienie do czesania
                                            Dokładnie, przyglądałem się ostatnio tylnym tarczą w demówce i FL-kom pracowników ASO - wygladają dokładnie tak samo jak moje, jak to ładnie napisałeś - grzebieniem ścierane.
                                            OII 1,4 TSI CAXA blekmiedzik

Komentarz

Pracuję...