Koledzy, powiedzcie mi, czy silnik BSE to drobna modyfikacja BFQ? Czytając dane techniczne i forum domniemywam, iż jest to prawie ten sam silnik. Co ze skrzynią biegów - w O2 jest zupełnie nowa, czy też jest drobną modyfikacją tej z BFQ? Mam wrażenie, że w BSE jest prawie zupełnie inna. Mylę się?
O2 jest raptem 4-5cm więcej na tylnych siedzeniach niż w O1?
4-5cm więcej niż w polifttowej, ale ok. 20cm do przedliftowych. W O1 zmieniono profilowanie przednich foteli i kanapy. Dzięki temu zyskano kilkanaście cm z tyłu. O2 to nie tylko zmiana rozstawu osi - miejsca jest znacznie więcej, tak jak pisze AdamB,
ja też miałem OI i mam OII i co do siedzeń tylnych to też jest kwestia tego że kanapa w OII jest krótsza niż w OI i stąd tez są delikatne różnice. Bynajmniej tak to wygląda w moim odczuciu. Ale mogę się mylić.
Ja jak się przymierzałem do O1 i O2 to wyszła różnica 2 może 3 cm. Chociaż pierwsze wrażenie miałem, że jest dużo, dużo więcej miejsca. Oczywiście siedzenia w O2 były wygodniejsze.
A jak wyszły mi takie wyniki?
Po prostu w obu samochodach ustawiłem przednie fotele w takiej samej odległości od kierownicy (obie kierownice były maksymalnie wsunięte, a siedzenia maksymalnie opuszczone), poprzez położenie nadgarstków na górnej krawędzi kierownicy i wygodnym oparciu się, oparcie raczej pionowo. Następnie wsiadłem do tyłu w obu samochodach i porównałem odległość od kolan do oparć przednich siedzeń.
Kilka dni temu zrobiłem przymiarkę do wujowej Octy II i jak w swojej OI za mną małżonka nie ma gdzie nóg podziać, tak w OII mogła niemal założyć nogę na nogę :diabelski_usmiech A mam raptem 172cm wzrostu !!
Ogólnie rzecz biorąc ilość miejsca w OI (zwłaszcza z tyłu) to jest jakieś nieporozumienie. Więcej miejsca już jest w teścia 3-drzwiowej Polówce z 97 roku. O wygodzie foteli nawet nie wspominając.
Komentarz