Witajcie,
Mam zamiar kupić fotelik Maxi Cosi Citi...
Dochodzą do mnie słuchy, że niektóre samochody mają zbyt krótkie pasy bezpieczeństwa z tyłu by przypiąć ten fotelik.
Czy ktoś się może orientuje lub wie jak to jest w przypadku O1 i tego właśnie fotelika?
Potrzebuje w miarę szybkiej i pewnej informacji.
Dzięki
strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
najlepiej pojedz do jakiegos zklepu z fotelikami, nawet cholernie drogiego i oni tam z reguly pozwlaaja przymierzyc do autka, sprawdzisz i zamowisz sobie taniej przez neta i tyle. Nawet jak nie beda mieli City to przymierz pebble jak ci podpasi to city tez wejdzie.
Fotelik najlepiej zawsze kupować:
- po pierwsze z pociechą, żeby sama wybrała kolor (wbrew pozorom to bardzo ważne, żeby chciała jeździć w foteliku)
- przymierzając go pod sklepem do samochodu (wybierasz, wychodzisz ze sprzedawcą do autka i wsadzasz fotelik na siedzenie i zapinasz - wtedy wiesz czy pasuje).
Jak ostatnio kupowałem RODI XR - mój syn wybrał czerwony promocyjny kolor i o innym nie chciał słyszeć - jeździ w nim bez żadnego sprzeciwu - bo sam wybrał. Oczywiście model ze względu na bezpieczeństwo "zasugerowałem" ja.
Mam Maxi Cosi City i boczne pasy siegaja bez problemu.
Srodkowego nie sprawdzalem, ale moze byc za krotki bo kiedys bratanka chcialem zapiac, tyle ze w Cabrio, i byl wlasnie za krotki, ale boczne tez wystarczaly...
Ja mam CabrioFIX i aby zapiąć pasami, to najpierw muszę je wprowadzić w odpowiednie miejsce, a dopiero na końcu wpiąć zamek. Jeśli najpierw zapnę zamek, to nie dam rady wpiąć fotelika - pasy są za krótkie...
[ Dodano: Pon 30 Sie, 10 10:15 ]
Zamieszczone przez ruwado
Fotelik najlepiej zawsze kupować:
- po pierwsze z pociechą, żeby sama wybrała kolor (wbrew pozorom to bardzo ważne, żeby chciała jeździć w foteliku)
Myślę, że dla pociechy jeżdzacej w CITY kolor jest sprawą absolutnie obojętną... :szeroki_usmiech
Ja mam CabrioFIX i aby zapiąć pasami, to najpierw muszę je wprowadzić w odpowiednie miejsce, a dopiero na końcu wpiąć zamek. Jeśli najpierw zapnę zamek, to nie dam rady wpiąć fotelika - pasy są za krótkie...
Właśnie byłem dziś w jednym z Gdańskich sklepów z fotelikami. Oglądałem i przymierzałem Maxi Cosi Tobi bo to jest mój typ który mam zamiar niedługo kupić. Fotelik pasuje do O1 i jest fajny. Sprzedawca polecił mi jeszcze jako (jego zdaniem) nieco lepszy BeSafe Izy Comfort. Ten fotelik też przymierzałem i też pasował. Podobno ma lepszą tapicerkę a na pewno ma możliwość zwiększenia pochylenia fotelika do tyłu (lepszy komfort spania).
Czy ma ktoś doświadczenia z tym fotelikiem???
Ceny są takie same (BeSafe kilkanaście zł tańszy-po rabacie).
strazakp
Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.
Ja mam CabrioFix bez bazy, wchodzi dosłownie na styk z pasami można zmienić technike zapinania i zyskać kilkanaście cm (nie mając bazy). Najpierw puszczasz pas dookoła, a dopiero na końcu zapinasz do klamry (odwrotnie niż w instrukcji). Co do pozycji przedniego fotela - jest jeszcze sporo miejsca, aczkolwiek żona i tak z dzieckiem z tyłu siedzi.
Komentarz