Zamieszczone przez daneczek76
[O2] zakup nowego auta z salonu - opcje dodatkowe - kilka py
Zwiń
X
-
[O2] zakup nowego auta z salonu - opcje dodatkowe - kilka py
Witam,
przymierzam się do zakupu kolejnego auta w rodzinie i ma to być Octavia 2 FL
Wybór padł na benzyniaka 1.4 TSI bo to auto do jazdy po mieście głównie i na niezbyt wielkie przebiegi roczne a do tego że do miasta to chcę je mieć z DSG, bo liczy się komfort, a skoro komfort to i wersja wyposażenia Elegance.
Ale i tak mam kilka pytań i mam nadzieję że inni posiadacze O2FL mi pomogą ;-)
1) czy warto zamawiać MDI? korzysta ktoś z tego? rozumiem że jest to moduł w schowku, ale czy jak jest powiedzmy zwykła mp3ka to czy połączenie kabelkiem minijack (na obu końcach) do złącza AUX w podłokietniku nie wystarcza? a może MDI w zasadzie jest tylko do tego by podłączyć pendrive'a z mp3 czy ipoda?
2) czy ksenony w Skodzie są z funkcją doświetlania zakrętów (AFS w VW/AUDI) ?
3) czym jest "podwójna osłona przeciwsłoneczna"?
4) zależy mi na siatce z przodu w środkowej konsoli, po stronie pasażera; czy wobec tego ta opcja jest tylko przy "pakiecie dla niepalących IV" ?
5) warto brać pakiet "Light Assistant (Coming / Leaving home) i czujnik deszczu z automatycznie ściemniającym się lusterkiem wstecznym" (900zł dopłaty) bo zdecydowanie bardziej mi zależy na czujniku deszczu i tym lusterku (600zł) - ale jak widać w pakiecie większym bardziej się opłaca, tylko czy oby na pewno (auto będzie i tak garażowane)
wstępnie zrezygnowałem z brania reflektorów przeciwmgielnych z funkcją Corner, bo szczerze mówiąc nie chcę z auta robić choinki... ale może mnie przekonacie
a może jest jeszcze coś co okazało się dla Was nowych właścicieli - O2FL-ek bardzo przydatne albo coś co okazało się Wam totalnie zbędne i rzadko używane; może są jakieś funkcje które można sobie odblokować samemu (mam dostęp do VCDSa 805)
Wszelkie uwagi mile widziane, bezpośrednio od Was, bo w ASO handlowiec i tak pewnie będzie chciał mi wcisnąć coś co da marżę ;-)06.09.2010 - zamówienie szarej elegantki
19.11.2010 - odbiór auta :-)
-
-
kross12
Zamieszczone przez M4ciek1) czy warto zamawiać MDI? korzysta ktoś z tego? rozumiem że jest to moduł w schowku, ale czy jak jest powiedzmy zwykła mp3ka to czy połączenie kabelkiem minijack (na obu końcach) do złącza AUX w podłokietniku nie wystarcza? a może MDI w zasadzie jest tylko do tego by podłączyć pendrive'a z mp3 czy ipoda?
Zamieszczone przez M4ciek3) czym jest "podwójna osłona przeciwsłoneczna"?
Zamieszczone przez M4ciek5) warto brać pakiet "Light Assistant (Coming / Leaving home) i czujnik deszczu z automatycznie ściemniającym się lusterkiem wstecznym" (900zł dopłaty) bo zdecydowanie bardziej mi zależy na czujniku deszczu i tym lusterku (600zł) - ale jak widać w pakiecie większym bardziej się opłaca, tylko czy oby na pewno (auto będzie i tak garażowane)
Cornery naprawdę fajna sprawa jak w nocy jedziesz po wertepach, poza tym zawsze możesz sobie to wyłączyć
Coming / Leaving home i Cornery aktywujesz VAGiem, ale w przypadku Coming / Leaving home ale musisz mieć czujnik zmierzchu.
Zastanów się nad podgrzewanymi dyszami spryskiwaczami, bo wydatek żaden (250PLNów) przy kwocie którą wydajesz na auto. Ja przez nie uwagę tego nie zamówiłem i teraz żałuje, zimą na bank się przyda :P
PS. Jak nie palisz i popiołki są Ci zbędne to siatkę w środkowej konsoli zawsze możesz założyć sobie sam.
Komentarz
-
Zamieszczone przez kross12(...)ale w przypadku Coming (...) home ale musisz mieć czujnik zmierzchu.
(...)Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez M4ciek1) czy warto zamawiać MDI?
Zamieszczone przez M4ciek2) czy ksenony w Skodzie są z funkcją doświetlania zakrętów (AFS w VW/AUDI) ?
Zamieszczone przez M4ciek3) czym jest "podwójna osłona przeciwsłoneczna"?
4) zależy mi na siatce z przodu w środkowej konsoli, po stronie pasażera; czy wobec tego ta opcja jest tylko przy "pakiecie dla niepalących IV" ?
Zamieszczone przez M4ciekwstępnie zrezygnowałem z brania reflektorów przeciwmgielnych z funkcją Corner, bo szczerze mówiąc nie chcę z auta robić choinki... ale może mnie przekonacie
Teraz zamawiając jeszcze raz auto wziąłbym pewnie jeszcze przyciemnienie tylnych szyb bocznych i jeszcze kilka dupereli (dla wersji kombi).
Komentarz
-
-
kross12
Zamieszczone przez winni77M4ciek napisał/a:
1) czy warto zamawiać MDI?
Ja teraz żałuję, że tego nie domówiłem. Dokupujesz przejściówkę do USB i podpinasz flashkę (ponoć nawet 32GB działaja).
[ Dodano: Pon 30 Sie, 10 01:59 ]
Zamieszczone przez kropeckZamieszczone przez kross12(...)ale w przypadku Coming (...) home ale musisz mieć czujnik zmierzchu.
(...)
Niebawem czeka mnie kodowanie kiery więc przy okazji chętnie to włączę :P
Mógłbyś też napisać jak włączyć tryb amerykański?
Komentarz
-
Zamieszczone przez M4ciekczujnik deszczu z automatycznie ściemniającym się lusterkiem wstecznym
Zamieszczone przez M4ciekwstępnie zrezygnowałem z brania reflektorów przeciwmgielnych z funkcją CornerCzarny Elegance
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckZamieszczone przez kross12(...)ale w przypadku Coming (...) home ale musisz mieć czujnik zmierzchu.
(...)
Może kolega napisać coś więcej?
Aktywowałem to wczoraj, ale ni huhu nie wiem jak z tego korzystać. Trzeba włączyć światla przed zamknięciem auta (jeśli nie mam czujnika zmierzchu)?
Komentarz
-
-
Akurat zamówiłem podobny zestaw do tego który planujesz. Zgadzam się ze zdaniem kolegów którzy ci wcześniej odpowiadali. Weź sobie pakiet biznes (bolero + gsm II + sterowanie w kierownicy radio i audio i maxi dot) - ten zestaw jest wart swojej ceny. JAk będziesz miał bolero to jest tam własnie wejście SD, a na kartę 32gb wgrasz dużo mp3. Chyba że chcesz podłaczać Iphona to wtedy rzeczywiście MDI, chociaż można też przez bluetooth (poczytaj forum było o tym). JA z MDI zrezygnowałem. MDI kosztuje 500zł wolałem za 600zł wziąść SUNSET (przyciemnione szyby z tyłu), ale ja brałem kombi w liftbacku chyba tego nie ma. Pakiet oświetleniowy za 900zł sie nie opłaca weż ten za 600zł a więc czujnik deszczu i ściemniające się lusterku. To lusterko jest super na trase w nocy a przy tym pakiecie ktoś z kompem uaktywni ci Coming / Leaving oraz cornery na zlocie za darmo albo za niewielka kaskę.
Siatka z przodu jest tylko w pkaiecie dla palących IV. Ktoś tam pisałe że ma siatke bez pakietu ale może tak było a teraz jak zamawiasz skode to musisz wziąść pakiet. W pakiecie dla palacych IV masz jeszcze uchwyt na butelkę 1,5l z tyłu w tunelu środkowym, u mnie z tyłu jeździ żona z dzieckiem tak więc to się przyda. Myślałem, żeby ten uchwyt dokupić później na aledrogo ale przy zamówieniu to jest koszt 250zł a masz i ten uchwyt i siatkę z przodu - stwierdziłem że nie opłaca mi się później kombinować.
Śpiesz się z zamówieniem ponoć odbiory w tej chwili są na grudzień planowane
Komentarz
-
-
dziękuję wszystkim za dotychczasowe porady :-)
Pakiet BIZNES brzmi kusząco, tyle tylko że w pakiecie Elegance od razu jest ta kierownica skórzaną z obsługą radia, a ja bym jednak chciał kierownicę 3-ramienną ;-) bo w DSG są wtedy łopatki (przy 4-ro ramiennej o ile wiem nie ma takiej możliwości)
chyba że z tego zrezygnuję bo oferta korzystna :P
podsumowując mogło by być tak
* 1.4TSI+DSG, wersja Elegance (77100)
dodatkowe wyposażenie:
* Pakiet BIZNES (Bolero+kierownica 4-ramienna z GSM, GSM II) (1600)
* alu PEGASUS 17"/225/45 (800)
* koło dojazdowe stalowe (180)
* czujnik deszczu z auto.ściemniającym się lusterkiem wstecznym (600)
* podgrzewane fotele przednie (900)
* pakiet dla palących IV (200) - być może zrezygnuję, jeśli siatka w Elegance jest w standarcie ;-) bo nikt z przyszłych użytkowników auta nie pali
* przednie reflektory ksenonowe (3300)
* podgrzewane dysze sprystkiwaczy szyby przedniej (250)
w sumie wyszło 94 tys zł.
powiedzcie, na ile więcej zniżki można liczyć prócz tych 3 / 5 tys. ?06.09.2010 - zamówienie szarej elegantki
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez M4ciek* pakiet dla palących IV (200) - być może zrezygnuję, jeśli siatka w Elegance jest w standarcie ;-) bo nikt z przyszłych użytkowników auta nie pali
M4ciek, a co do rabatów to napisz do naszych forumowych dealerów i zobacz co Ci zaproponują. Podobno "cenka" opada
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Enriquezmrrudzin,
Jeżeli nie masz czujnika zmierzchu, to aby skorzystać z Coming Home, musisz przed zgaszeniem silnika błysnąć długimi. Wtedy po wyłączeniu zapłonu zapalą się światła mijania na czas jaki tam sobie ustawiłeś (domyślnie 10 sekund, ale można zmienić).
Czy czujnik zmierzchu i nasłonecznienia (ten na środku zaraz przy przedniej szybie) to to samo?
Czy dużo jest zabawy żeby toto dołożyć?
Komentarz
-
-
kross12
Komentarz
-
Zamieszczone przez M4ciekwstępnie zrezygnowałem z brania reflektorów przeciwmgielnych z funkcją Corner, bo szczerze mówiąc nie chcę z auta robić choinki... ale może mnie przekonacie
Oczywiście jeśli da się to włączyć potem Vagiem i w wersji elegance są już przeciwmgłowe seryjnie (nie znam wyposażenia skody) nie warto dopłacać, tylko sobie po zakupie auta włączyć ów funkcję.DADRL wyłącz światła - włącz myślenie
Komentarz
-
-
Zaczynając od Ambiente i w górę, przeciwmgielne z przodu są w standardzie. Obok przeciwmgielnych są również dodatkowe żarówki, które działają jako światła do jazdy dziennej. To wszystko masz bez dodatkowej funkcji Corner. Chcesz Cornery to wystarczy dorwać kogoś z kabelkiem i zakodować. Ja dogadałem się z gościem w serwisie i włączył mi to za 20PLN (do kieszeni) :szeroki_usmiech
Komentarz
-
-
Ja zamówiłem Superba 2 Combi jednak wiele opcji się powtarza. Z tych co wymieniłeś na pewno nie brałbym MDI, bo 500 PLN za gniazdo to trochę śmieszna sprawa. No chyba, że jesteś maniakiem iPhona. Pozatym koledzy dobrze radzą z radiem Bolero. Wygląda zdecydowanie lepiej, ma możliwość wbicia kart SD/MMC co generalnie anuluje ci potrzebę MDI oraz nikt o tym nie wspomniał ma zintegrowaną zmieniarkę na 6 płyt CD. Przy założeniu, że wszystko na 6 płyt wrzucisz w mp3 + SD/MMC to naprawdę nie widzę potrzeby żebyś płacił za MDI. Lepiej tą kasę tak jak dobrze ktoś wspomniał wydać na SunSet czyli przyciemniane szybki.
Z tego co skumałem chcesz kierownicę trójramienną z łopatkami do DSG kosztem super opcji sterowania radiem i telefonem z kiery na maxidocie. Dla mnie to bez sensu ponieważ na 1.4 TSI i tak nie poszalejesz więc odczucia z zabawy łopatkami będą moim zdaniem marne, dodatkowo wszystkie osoby które znam i nie są fanami ostrej jazdy o łopatkach mniej więcej mówiły tak "wiesz fajne na pół godziny ... albo bawiłem się tym ze dwa razy". Generalnie każdy żałował, że brał te łopatki bo po okresie kiedy zajawka z nowej bryki mija nikt tego nie używa. Dodatkowo weź pod uwagę, że te łopatki nie chodzą razem z kierownicą tylko są na stałe przymocowane, więc na prostej będzie się fajnie klikało natomiast przy zakrętach i mocniejszych łukach bezużyteczny gadżet. Wybierając kierownicę trójramienną tracisz moim zdaniem świetną funkcjonalność w tym samochodzie. Mianowicie sterowanie GSM z kierownicy czteroramiennej. Działa to super łaczysz się przez Bluetooth z telefonem i wszytsko masz na maxidocie. Książkę telefoniczną i inne bajery bez zabawy telefonem (zajebiście praktyczne i bezpieczne na drodze). Możesz nawet sobie przez telefon na Bolero Bluetoothem puścić muzykę z telefonu.
Co do samego rabatu proponuję uderz z zapytaniem do każdego dealera w wątku http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=24541 i zamiast 3-5 tysi powinieneś spokojnie powyżej dychy dostać tylko dopisz, że jesteś z forum. Ja przykładowo mam zamówiony wózek u Pana Daniela Za tą różnicę w rabacie jako super sprawę polecam zamiast silnika 1.4 TSI weź 1.8 TSI (jeden z najlepszych benzynowych silników na rynku). Spalanie trochę wyższe, ale wrażenia szczególnie z DSG nieporównywalnie lepsze (gwarantowany banan na gębie ). Generalnie zamiast silnika 1.4 wstaw sobie 1.8 i wyślij zapytanie albo wyślij dwa. Wspomniałeś, że uzyskałeś cenę 94 tysie. Jak wycenisz u chłopaków z linka powyżej to nie zdziwię się jak dostaniesz ofertę taką samą tylko z silnikiem 1.8 tańszą niż te 94 :diabelski_usmiech Tylko pamiętaj o dopisku, że z forum OCP jesteś ... i targuj się do bólu a będziesz bardzo happy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez NematodeDodatkowo weź pod uwagę, że te łopatki nie chodzą razem z kierownicą tylko są na stałe przymocowane, więc na prostej będzie się fajnie klikało natomiast przy zakrętach i mocniejszych łukach bezużyteczny gadżet
[ Dodano: Pon 30 Sie, 10 20:08 ]
Zamieszczone przez NematodeWybierając kierownicę trójramienną tracisz moim zdaniem świetną funkcjonalność w tym samochodzie. Mianowicie sterowanie GSM z kierownicy czteroramiennej
[ Dodano: Pon 30 Sie, 10 20:28 ]
Jeżeli nie masz czujnika zmierzchu, to aby skorzystać z Coming Home, musisz przed zgaszeniem silnika błysnąć długimi. Wtedy po wyłączeniu zapłonu zapalą się światła mijania na czas jaki tam sobie ustawiłeś (domyślnie 10 sekund, ale można zmienić).
Coming Home Lights
The headlights only stay on for the 30seconds or so if you have put just taken the key out of the ignition. If you dont want them to stay on when youve parked up then lock the car, unlock and lock again.
(Save that oh too familiar "you've left your lights on mate!")O2FL RS | S2 | F2
Komentarz
-
-
klamka na 99% zapadła ;-) będzie 1.4TSI z DSG wraz z pakietem Biznes i ogólnie wszystkim tym co podałem na poprzedniej stronie tego tematu :-)
a i zniżkę udało mi się wynegocjować odpowiednią (ale to nie o tym temat)
tak więc bardzo dziękuję w tym miejscu wszystkim którzy mi pomogli w wyborze, a temat niech dalej służy innym :-)
PS: kolor będzie antracyt bo A3-ke mam Delphin-Grau ;-)06.09.2010 - zamówienie szarej elegantki
Komentarz
-
-
M4ciek, a gdzie kupiłeś swoją furkę??
A co do COMING HOME, to opcja, którą ja uruchamiam działa w ten sposób, że jeśli po wyłączeniu silnika mrugniesz długimi (bez względu czy z kluczykiem w stacyjce czy bez), to lampy się zaczynają świecić po otworzeniu drzwi. Czas można ustawić przez maxidot bądź adaptację w VCDS'ie, z tym, że Maxi-dot pozwala na modyfikację czasu w zakresie 0-30 sekund, a w adaptacjach do 90 sekund (wszystko w krokach co 10 sekund). I jeszcze jeden problem zauważony - jeśli w adaptacjach ustawię czas 40 sekund bądź więcej, to zmiana w maxi-dot (mimo że się w nim zapamiętuje) nie jest brana pod uwagę przez sterownik... nie wiem dlaczego.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropecko tu akurat się nie zgodzę Ostatnio (po naprawdę ciężkich i naprawdę długich bojach) udało mi się tą opcję uruchomić i zgadnąć jak działa
Komentarz
-
Komentarz