Przyciemnianie szyb

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mario74
    Classic
    • 2011
    • 13

Przyciemnianie szyb

djczas, głowę mam pełną pomysłów, więc mogę zrobić małą burzę mózgów i ubarwić trochę scenariusz. Co do dresowozów, to mamy Golfa II, z mojego podpisu. A i kamerka też się znajdzie.
  • exportsubripp
    Rider
    • 2010
    • 304

Przyciemnianie szyb

Witam, jako że w sobote odbieram nowy samochód, octavia liftback, koloru czarnego, chciałbym w nim przyciemnić szyby tak aby z z ewnątrz nie bylo nic widać w środku. Jezdze teraz małym autkiem też czarnym z czarnymi szybami i powiem że nie dosc że pięknie sie to prezentuje to jest też bardzo praktyczne bo jak wioze dzieciątko to słońce nie razi go po oczach. Moje pytanie jest takie, czy jak przyciemnie szyby w jakims zakladzie to czy ma to jakis wpływ na gwarancje w aucie. I po drugie, jestem z Bolesłąwca, woj dolnośląskie, 120 km od Wrocławia, pytam użytkowników z okolic, czy możecie polecić mi jakiś zakład który profesjonalnie wykona dla mnie taką usługę? Na jakie koszty ewentualnie powinienem być przygotowany?
    Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• Xysiu
      Ambiente
      • 2009
      • 105

Chcesz przycieminic tylko tyl czy calosc? Jesli tyl to moze warto pomyslec o zakupie oryginalnych oslon przeciwslonecznych Skody, ktore z daleka wygladaja tak jakbys przyciemnil szyby z tylu. Poza tym jak zmienisz kiedys zdanie lub bedzesz sprzedawal auto to zawsze mozna bezinwazyjnie wrocic do stanu fabrycznego. Takie oslonki to tez dadatkowo moskitiera (mozesz otworzyc tyle szyby i zadne paskudztwo Ci nie wleci). Ja polecam - kupilem tez do czarnego liftbacka, wlasnie dla pasazera w foteliku z tylu Koszt oslonek to ok. 370-400 PLN.
      Pozdrawiam,

Krzysiek

---

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=27857

Komentarz

• deviltomek
        Ambiente
        • 2010
        • 246

gwarancji na całe auto nie stracisz ale mozna miec przez to kłopoty......np. jesli zacznie Ci coś stukać w drzwiach ASO moze sie tłumaczyć że drzwi były rozbierane przez nieautoryzowany serwis, podobnie z cieknięciem czy np. głupią awarią elektryczną szyb lub zamków = za naprawe zapłacisz.....po drugie nawet głupie AC bedziesz miał pecha......wjedziesz w kogoś...przyjdzie rzeczoznawca i powie że auto było niesprawne bo szyby były przeciemnione niezgodnie z przepisami, moze sie okazać że dostaniesz nie pełną kwotę odszkodowania (a były takie przypadki) problemy z kontrolą na drodze... jest duzo minusów choć afekt wizualny napewno OK....i oczywiscie wnioskuje ze chcesz przyciemnic całość (bo sam tył jako tako jest zgodny z przepisami- choc znajdują sie policjancji co tez potrafią zatrzymac dowód, i nic nie mozna na to poradzic)

Komentarz

• b-bar01
          Elegance
          • 2007
          • 985
          • Octavia I (1U2)
          • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez deviltomek
          bo sam tył jako tako jest zgodny z przepisami- choc znajdują sie policjancji co tez potrafią zatrzymac dowód, i nic nie mozna na to poradzic
          kolega nie zna przepisów.
          cały tył (szyby) możesz zamalować czarną farbą lub wykleić gazetami i policja nie ma nic do tego, chyba że masz tylko jedno boczne lusterko.

.....po drugie nawet głupie AC bedziesz miał pecha......wjedziesz w kogoś...przyjdzie rzeczoznawca i powie że auto było niesprawne bo szyby były przeciemnione niezgodnie z przepisami
          jeżeli ty wjedziesz w kogoś to szyby tu nie mają nic do rzeczy.

jesli zacznie Ci coś stukać w drzwiach ASO moze sie tłumaczyć że drzwi były rozbierane przez nieautoryzowany serwis
          jeżeli szyby oklei ci autoryzowany warsztat oklejania szyb a nie p. Miecio w stodole i masz na to rachunek to aso może ci skoczyć.

oczywiscie wnioskuje ze chcesz przyciemnic całość
          dopiero wtedy policja może zabrać dowód lub kazać na miejscu usunąć folię z przodu.

Octavie mają już fabrycznie przyciemnione szyby na granicy dopuszczalnej przepuszczalności swiatła, było o tym na forum, dlatego naklejenie na przód nawet bezbarwnej może być przyczyną kłopotów z policją, wystarczy że panowie przyłożą miernik i zamiast legalnych 70% wyjdzie 67%
          *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• deviltomek
            Ambiente
            • 2010
            • 246

przeciez napisalem ze sam tyl jest zgodny z przepisami (chociaz tylko teoretycznie bo praktycznie zostala zmieniona specyfikacja samochodu- w tym wypadku szyp i wymaga ponownej opinii rzecoznawcy- podobna sytuacja jak z montazem swiatel dziennych z homologacja- legalne choc nie do konca-kto zna przepisy wie o co chodzi a ty poczytaj jeszcze- policjant ma zaś prawo zabrać nam dowód jesli uzna to za konieczne, w wielu wypadkach uznaje- gdzie tu nieznajomosc prawa? co do AC podaje Ci fakty, podobnie jest jak spowodujesz wypadek na lysych oponach, ubezpieczyciel zawsze szuka pretekstu do zanizenia odszkodowania uznając że świadomie prowadziłeś niesprawny samochód powodójąc wypadek, co do gwarancji zadzwon se do ASO nie ma czegos takiego jak autoryzowany serwis przyciemniania szyb)

Komentarz

• b-bar01
              Elegance
              • 2007
              • 985
              • Octavia I (1U2)
              • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

jest zgodny z przepisami (chociaz tylko teoretycznie
              hahahaha...... albo coś jest zgodne albo nie.........tu akurat jest zgodne.
              nie ma czegos takiego jak autoryzowany serwis przyciemniania szyb
              oczywiście że jest, autoryzowany to taki , który ma homologację na wykonywane usługi, np na:
              -car audio
              -autoalarmy
              -haki
              - szyby, np w tym wypadku folia musi mieć atest a warsztat wystawia kartę homologacyjną.
              co do gwarancji zadzwon se do ASO
              a co ci mieli powiedzieć ? że możesz robić gdziekolwiek bo im sie nie chce ?
              sam słyszałem jak aso sugerowało wymianę żarówek u siebie na oryginalne, bo te z supermarketu nie spelniają norm i można stracić gwarancję na reflektory.
              *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• deviltomek
                Ambiente
                • 2010
                • 246

autoryzowany to taki który otrzymał autoryzacje na wykonanywanie usług (serwisowych, instalacyjnych) od producenta marki samochodu a nie producenta folii (bo chodzi tu a gwarancję na samochód a nie na folię) wiec mylisz pojęcia....nie ma takiego co przeciemnia szyby i jest autoryzowany....tak samo jest z car audio...albo aso albo utrata gwarancji na okresloną usługę- wystarczy ze serwis stwierdzi ze montaz car audio (lub folii) mógł przyczynić się do wystąpienia usterki a napewno stwierdzi.....i tak dobrze bo skoda (cała grupa VW) przynajmniej nie zabierze gwarancji na pozostałość samochodu a tak jest w przypadku fiata ( zamontowanie instalacji car audio poza Aso = utrata gwarancji nawet na silnik czy blache) .
                Co do zgodności z prawem jak zawsze w naszym prawie są haczyki, opierasz sie na przepisie że kierowca musi mieć widoczność 180 stopni pod warunkiem posiadania prawego lusterka a jest jeszcze przepis że każda zmiana specyfikacji części homologowanej (a w tym przypadku szyba jest częścią homologowaną bez różnicy czy przednia czy tylna czy nawet mały trójkącik) musi być poparta opinią rzeczoznawcy oraz badaniem technicznym w zakresie zmian, poczytaj dobrze kodeks (ten pełny a nie ten skrócony co dają do gazet) dlatego też gliniarze zabierają dowody za szyby (nawet za sam tył) podobnie jak za światła diodowe dzienne (mimo że mają homologację - jest nawet przykład na forum) za ksenony a nawet za przyciemnione światła.

Komentarz

• janek11
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 150

Koledzy radzę zajrzeć tutaj i trochę inaczej spojrzeć na temat autoryzacji/homologacji. To że ASO często łamią prawo, to inna sprawa, ale taki jest stan prawny, choć w tej chwili trwają prace nad zmianą tej dyrektywy:

Cena domeny: 1000 PLN. Możliwość kupna na raty od 125 PLN miesięcznie. Oferta sprzedaży znajduje się w serwisie AfterMarket.pl, największej giełdzie domen internetowych w Polsce.

Komentarz

• deviltomek
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 246

"... W przypadku gdy przeglądy serwisowe i naprawy będą wykonywane w warsztatach nieposiadających autoryzacji Skoda a powstanie w związku przyczynowym z wykonanymi w ten sposób czynnościami serwisowymi oraz w ich ramach użytymi częściami usterka lub dojdzie do innych uszkodzeń samochodu wówczas tego rodzaju usterki nie obejmuje gwarancja udzielona przez sprzedawcę."

i koniec ja juz wiecej nie bede sie przekamazal z kims kto nie ma pojecia, pozdrawiam

Komentarz

• Jac_ek
                      RS
                      • 2009
                      • 1733

np. jesli zacznie Ci coś stukać w drzwiach ASO moze sie tłumaczyć że drzwi były rozbierane przez nieautoryzowany serwis, podobnie z cieknięciem czy np. głupią awarią elektryczną szyb lub zamków = za naprawe zapłacisz
                      jeśli zdarzy ci się jakaś awaria w drzwiach to zdjęcie folii z szyby trwa chwilę żadne ASO się nigdy nie pozna (jeśli fachowiec rozbierał drzwi do oklejenia szyby) że było cokolwiek z drzwiami robione - zresztą ktoś ostatnio wrzucał zdjęcia jak fuszerkę odstawili w ASO właśnie skręcając drzwi po naprawie - przycięte uszczelki przez plastiki skręcone "na chama".

bo sam tył jako tako jest zgodny z przepisami- choc znajdują sie policjancji co tez potrafią zatrzymac dowód, i nic nie mozna na to poradzic)
                      albo coś jest zgodne z przepisami albo nie jest zgodne - nie ma pojęcia "jako tako zgodne" :szeroki_usmiech , tylnych szyb wogóle możesz nie mieć (tak mają wersje VAN niektórych małych osobówek) i jest to ZGODNE z przepisami więc żaden Policjant nie może za to zatrzymać Ci dowodu rejestracyjnego samochodu.
                      - O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD

Komentarz

• voytek
                        Rider
                        • 2010
                        • 480
                        • Octavia III (5E3)
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Xysiu
                        Jesli tyl to moze warto pomyslec o zakupie oryginalnych oslon przeciwslonecznych Skody, ktore z daleka wygladaja tak jakbys przyciemnil szyby z tylu. Poza tym jak zmienisz kiedys zdanie lub bedzesz sprzedawal auto to zawsze mozna bezinwazyjnie wrocic do stanu fabrycznego. Takie oslonki to tez dadatkowo moskitiera (mozesz otworzyc tyle szyby i zadne paskudztwo Ci nie wleci). Ja polecam - kupilem tez do czarnego liftbacka, wlasnie dla pasazera w foteliku z tylu Koszt oslonek to ok. 370-400 PLN.
                        Gdzie kupiłeś takie osłonki? Czy to są na pewno oryginalne akcesoria Skody, bo jakiś czas temu szukałem w katalogu i nic takiego nie znalazłem.

Komentarz

• Xysiu
                          Ambiente
                          • 2009
                          • 105

Zamieszczone przez voytek
                          Gdzie kupiłeś takie osłonki? Czy to są na pewno oryginalne akcesoria Skody, bo jakiś czas temu szukałem w katalogu i nic takiego nie znalazłem.
                          Sa tutaj (poz. 3 od gory) wraz z numerami czesci SAP:

Kupilem w ASO
                          Pozdrawiam,

Krzysiek

---

Komentarz

• voytek
                            Rider
                            • 2010
                            • 480
                            • Octavia III (5E3)
                            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzięki

A koszt o którym pisałeś dotyczy jednej osłonki, czy całego kompletu dla obu szyb bocznych z tyłu + bagażnika?

Komentarz

• Xysiu
                              Ambiente
                              • 2009
                              • 105

Podalem cene za komplet. Mam O2FL liftback wiec komplet to dwie oslony na szyby boczne pasazerow z tylu - dokladnie to co jest na zdjeciu z katalogu SAP x2.
                              Pozdrawiam,

Krzysiek

---

Komentarz

• voytek
                                Rider
                                • 2010
                                • 480
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzięki

Komentarz

• Tomasz_WS
                                  Ambiente
                                  • 2008
                                  • 170

Ja przyciemniałem od razu po zakupie - zadnej gwarancji się nie traci bo ASO Skody też mają taką usługę w cenniku. Co do policji dostajesz certyfikat na folie i nic Ci nie mogą zrobić (ja mam sam tył). Swoją drogą to zastanawiam się dlaczego Skoda tylko w limuzynie nie oferuje szyb SUN SET - to by w znacznej mierze rozwiązało kwestię przyciemniania.
                                  Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• rezon
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 1894
                                    • Volvo
                                    • AKL 1.6 MPI 101 KM
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

voytek, to są osłony Milotec. można je znaleźć także poza ASO http://www.agauto.sk/pl/detail/osona...ine-10701.html to był pierwszy sklep, jaki mi wyskoczył w googlach. Też mam w swojej sprzedawanej obecnie zamontowane już od 4 lat. Do tego zwijana na tył kupiona w sklepie motoryzacyjnym za 30zł z dość gestą siatką. Zalety to tak jak pisali - zawsze można zdjąć. Zazwyczaj robię to na zimę, aby poprawić widoczność. Pierwszy montaż zajmuje ok 15 minut z wypiciem piwa po robocie. następne 3 minuty - też z wypiciem piwa

Komentarz

• Pavvlik
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 76

Są może takie osłony również dla O1 ?
                                      Fajna sprawa

Komentarz

Pracuję...