Wymiana plecionki i katalizatora 2.0 AZJ

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Coś podejrzewam, że czeka mnie remont silnika, przebieg 226kkm. Co przy okazji uszczelniaczy zaworów warto zrobić i jakie mogę być przybliżone koszty?

Zostaw komentarz:

• icemerc
    odpowiedział(a)
    zbyt duża ilośc oleju nie ma wplywu na dymienie . Pojedz do gazownika - niech sprawi czy instalacja jest dobrze wyregulowana, mechanicznie sprawna i dalejj bedziesz wtedy myślał

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Czy uszczelniacze zaworów mogły uszkodzić się przez źle wyregulowaną instalacje?
    Ktoś tu jeszcze zagląda, czy lepiej pisać na FB?

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Witam ponownie. Od pewnego czasu, chyba po wymianie oleju i jego nadmiarem w silniku, koleś wlał trochę za dużo (zamiast 4L wlał 4.5L), ale wyczytałem, że taki stan może być auto po porannym odpaleniu dymi na niebiesko, jakby nie spalił paliwa i zaraz przestaje i jest czysto. Do tego coraz częściej wywala błąd P3211. Najbardziej zastanawiam mnie fakt, dlaczego dymi, czyżby za dużo oleju w silniku jednak, na miarce jest ponad stan i jakieś pół centymetra na drucie za miarką. Ale miski olejowe mają zapas na wypadek wlania za dużej ilości, więc nie jechałem na odessanie. Czy czeka mnie remont, bo jeżeli to wina źle ustawionej instalacji, to mam wszystkie logi od czasu wymiany, gdzie błąd pojawia się często, nawet po wymianie sondy na nową to będę reklamował usługę?

Ps. Niedawno miałem jakby to ująć wystrzał gazu, spod maski pojawił sie spory biały dym. Zadział się to w chwili przełączenia na gaz, auto zgasło. Wizyta u gazowników nic nie wykazała, przejechałem od tamtego momentu z 500km na gazie i działa, tylko ten błąd wywala.
    Ostatnio edytowany przez Alek_M; 39706. Powód: Jeszcze jedno

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Sęk w tym, że błedu nie było przed wymianą plecionki, tylko musieli ją odkręcić i możliwe, że coś uszkodzili.

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    Czyli, że jak- nie sprawdzałeś drugiej sondy na okoliczność niesprawności grzałki? Bo jeśli masz w niej padniętą grzałkę lub niekontakt we wtyczce/wiązce to błąd 17606 dalej będzie, emulator nic nie pomoże na to i check będzie i tak wyrzucało.

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Witam po wymianie plecionki i pierwszej sondy wywala błąd drugiej sondy pomimo, że założony jest emulator.
    Błędy to 17606 (P1198) raz 19667 (P3211). Czy wymieniać tą sondę i wywalić emulator, czy go zostawić? Jaki numer ma ta sonda?
    Co jakiś czas wywali mi CHECK i wypadają nastawy LPG.

Zostaw komentarz:

• rafalus
    odpowiedział(a)
    A generalnie plecionke można kupić w oryginale ?
    Też mam do wymiany osłona czarna od spalin
    Ale się naczytałem ,że powinna być kierunkowa wzmacniana itd

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Jeżeli chodzi o te dwa piny, to sprawdzić w trybie brzęczka?

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    zwonko
    Zamieszczone przez zwonko Zobacz wpis
    jak ktoś podpiął do kompa i zczytał błedy to nie diagnostyka, to dopiero wstep. Pasuje kable obejrzeć.
    Fakt, mogą być kable lub wtyczka, najlepiej sprawdzić omomierzem dwa piny we wtyczce z białymi przewodami- jak jest przerwa w obwodzie to grzałka uwalona, w przeciwnym razie raczej grzałka sprawna. Druga sonda to z tego co wiem diagnozuje tylko sprawność katalizatora i nie ma wpływu na skład mieszanki. Wygrzebałem teraz swoją starą sondę i co do nr OEM to widzę, że jest jednak 06A 906 262 BG.
    Ostatnio edytowany przez slawento; 41888.

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Chodzi o to, że byłem na regulacji gazu i wywaliło błąd drugiej sondy podczas tej regulacji.

Zostaw komentarz:

• zwonko
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Alek_M Zobacz wpis
    po diagnostyce wyszło, że sonda za katem ma uszkodzoną grzałkę
    co znaczy diagnostyce... jak ktoś podpiął do kompa i zczytał błedy to nie diagnostyka, to dopiero wstep. Pasuje kable obejrzeć. Grzałka jak sama nazwa wskazuje ma grzać. Powoduje to że sonda szybciej może zacząć pracę i wpływa na emisję spalin.

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    A jeżeli mam założony emulator drugiej sondy, to te uszkodzenie ma wpływ na działanie silnika? Czy warto tą sondę wymieniać? Czy jeździć i obserwować?

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Alek_M Zobacz wpis
    Chociaż SKV ma krótki przewód
    Jeśli chodzi o sondę to tylko Bosch, sam wymieniałem obydwie już rok temu i działają bez zarzutu.

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Chociaż SKV ma krótki przewód

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Chyba nie ta, ona ma o wiele krótszy przewód, jak pamiętam ona jest bardzo blisko kostki, prawie koło katalizatora.

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    06a 906 262 bl

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Jestem po regulacji gazu, po diagnostyce wyszło, że sonda za katem ma uszkodzoną grzałkę. Prawdopodobnie tłumikarze ją uwalili, więc mam pytanko.
    Jaki numer katalogowy ma ta sonda?

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Witam po dłuższym czasie. Wymieniłem na razie samą plecionkę ze względu na koszt całości i do tego wstawiono mi emulator drugiej sondy. Pojeżdżę i poobserwuję co się będzie działo.
    Wkład kata cały, nie jest rozsypany.

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    Nr samego katalizatora to chyba 1J0 254 503

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez slawento Zobacz wpis
    Czyli pierwszy błąd ewidentnie wskazuje na to iż "system katalizatora poniżej progu wydajności", sam miałem to samo w AZJ, check i ten sam błąd coraz częściej pojawiający się po jego skasowaniu, aż zaczęło mocno brzęczeć w wydechu w okolicach kata, który wysypał się konkretnie i wyglądał jak poniżej. Znajomy spec od tłumików miał identyczną używkę 100% sprawną i drożną, wspawał i śmigam do dziś
    Masz gdzieś numer oryginału?

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Witam, byłem u tłumikarzy, mają mi dać znać ile wyniesie wymiana plecionki i kata

Zostaw komentarz:

• Thoudi78
    odpowiedział(a)
    Witam a te błędy 17584 i 17606 z drugiej sondy za katalizatorem sonda nowa mogą wskazywać na katalizator

Zostaw komentarz:

• Alek_M
    odpowiedział(a)
    Czyli raczej szukać używki, bo nówka ponad 4 stówki + robocizna?

Zostaw komentarz:

• slawento
    odpowiedział(a)
    Czyli pierwszy błąd ewidentnie wskazuje na to iż "system katalizatora poniżej progu wydajności", sam miałem to samo w AZJ, check i ten sam błąd coraz częściej pojawiający się po jego skasowaniu, aż zaczęło mocno brzęczeć w wydechu w okolicach kata, który wysypał się konkretnie i wyglądał jak poniżej. Znajomy spec od tłumików miał identyczną używkę 100% sprawną i drożną, wspawał i śmigam do dziś
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

Pracuję...