[O2] 4 lata gwarancji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kaga-witek
    Classic
    • 2011
    • 34

[O2] 4 lata gwarancji

Nie Hamiltona ale wszystkich zespołów (FOTA)
  • macluke
    Elegance
    • 2010
    • 875

[O2] 4 lata gwarancji

Dealer w Krakowie poinformował o możliwości wykupienia pakietu 4 lata gwarancji lub 200k km za 3000 PLN.
    Cena nie wydaje się wygórowana, tym bardziej, że - wg tego sprzedawcy - ma to być pełna gwarancja.
    Korzystacie z takiej opcji?

Komentarz

• fan
      Elegance
      • 2009
      • 760

Ja nawet o tym myslalem,ale teraz jestem zadowolony ze nie wzialem bo ASO u mnie w miescie (Koszalinie) jest tragiczne.Zapomnij o serwisowaniu,jak cos sie nie posypie w ciagu 2 lat to nie posypie sie tez w ciagu 5.
      Respect All,Fear No One!

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

Zamieszczone przez fan
        jak cos sie nie posypie w ciagu 2 lat to nie posypie sie tez w ciagu 5.
        odważna teza

Komentarz

• loyd
          RS
          • 2010
          • 2342

Statystycznie rzecz biorąc, prawdopodobieństwo, że coś się zepsuje (w ciągu 5 lat) i będzie to wymagalo naprawy za więcej niż 3 kpln jest bardzo małe.

Mówię o przebiegach rocznych do 30 kkm i prawidłowej eksploatacji auta.

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

macluke, czytając jakie chlopaki maja problemy nieraz z gwarancja....to w/g mnie to cała energia psu we du......z tym przedłużeniem...za 3 tys :diabelski_usmiech
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez fan
              Zapomnij o serwisowaniu,jak cos sie nie posypie w ciagu 2 lat to nie posypie sie tez w ciagu 5.
              jak coś się ma posypać to na pewno nie w ciągu tych 2 pierwszych lat, jeżeli o to chodzi to warto taką gwarancję kupić IMO.
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• maxpaynemm
                RS
                • 2008
                • 1764
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Z tego co mi wiadomo to to przedłużenie gwara polega na wykupieniu w Allianz ubezpieczenia za 3 tyś. które chroni auto w razie awarii. Przynajmniej tak to wygląda w moim ASO. :wink:
                Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Krzysiek25
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 154
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Przewidywanie czy/co się posypie a co nie jest troszkę jak wróżenie z fusów. Gwarancja to zawsze ochrona, z tym że trzeba się upewnić, co obejmuje taka przedłużona gwara (mnie zaproponowano trzy opcje o różnym stopniu rozszerzenia) no i należy pamiętać, że dopłacając za to, bierzecie w pakiecie przymus serwisowania szkodników przez dodatkowe 2-3lata w aso. Więc do tych trzech kafli musicie doliczyć koszty przeglądów na poziomie aso (i stracone nerwy. Toteż ja nie wiem, czy sam skorzystam.

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez Krzysiek25
                    Przewidywanie czy/co się posypie a co nie jest troszkę jak wróżenie z fusów.
                    no nie wiem, ja sam mam\miałem 2 takie samochody, nie licząc już najbliższych-rodziny a o klubie nie mówiąc i to, że przez 2 lata nic się nie sypnie jest PRAWIE pewne, rzeczywiście co się dzieje dalej trudno przewidzieć, ale jeśli już coś ma się sypnąć to wtedy.
                    kwestia opłacalności serwisowania w ASO jest oczywiście dyskusyjna, ale jeśli ktoś i tak ma zamiar to robić, to dla mnie sprawa byłaby jasna, jeśli nie, to też wybór raczej oczywisty.
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• macluke
                      Elegance
                      • 2010
                      • 875

rzeczywiście jest to dyskusyjne.
                      Moja aktualna Octavia (AGR) przez 8 lat nie miała żadnej awarii.
                      Natomiast każda poważna naprawa, gdyby się zdarzyła, to koszt powyżej 3k PLN.

Z tym to jest jak z każdym ubezpieczeniem: zazwyczaj nic się nie dzieje, jak się go płaci

A w którym momencie można wykupić dodatkową gwarancję? W trakcja trwania głównej (2 lata) czy w momencie zakupu auta?

Komentarz

• ufo
                        L&K
                        • 2008
                        • 1475
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

A w którym momencie można wykupić dodatkową gwarancję? W trakcja trwania głównej (2 lata) czy w momencie zakupu auta?
                        ja miałem 4 tygodnie do namysłu od wyjazdu z salonu...ale się NIE zdecydowałem :P

Komentarz

• SP9XWW
                          Rider
                          • 2009
                          • 579

Ja zdecydowałem się na zakup tej opcji przy zakupie auta. Nazywa się to Skoda Life Time, jest asygnowane przez Volkswagen Serwis Ubezpieczeniowy Allianz, kosztowało 2.390 PLN. Jest to pełna gwarancja fabryczna (w postaci ubezpieczenia) na kolejne 2 lata po upływie fabrycznej gwarancji... Warto, czy nie warto - jakakolwiek wizyta w serwisie to wydatek kilku setek - tak czy inaczej powinno wyjść na + bądź na zero w dłuższym okresie czasu.

PS: Zakładam, że Skodżitsu nie będzie się sypać ponad przeciętną. :lol:
                          Vy 73! de S!@w

Komentarz

• Nematode
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 139

W mojej opinii to jest to trochę tak, że mądry polak po szkodzie. Kupując wózek za ponad 100k (S2C) wolę zapłacić dodatkowo 3k za ubezpieczenie i spać spokojnie. Wiem, że w ASO różnie bywa ale przykładowo dzięki temu forum wiemy do jakich ASO jeździć a jakich unikać. Pozatym ja taką dodatkową gwarancję w ASO traktuję jako ubezpieczenie jakiegoś poważniejszego elementu. Przykładowo jeśli mi się sypnie np Turbo lub DSG czy jakieś inne ustrojstwo, które kosztuje większe pieniądze to bezdyskusyjnie bardzo skorzystam na takiej dodatkowej gwarancji. A jeśli przez te parę lat nic się nie wydarzy to na pewno nie będę żałował wydanych pieniędzy

Komentarz

• pio_wwa
                              Drive
                              • 2010
                              • 85

a tego co wiem to można przedłużyć o max 3 lata.
                              i ubezpieczenie wykupić max 6 miesięcy od odebrania samochodu.
                              później można też to zrobić ale cena ubezpieczenie jest droższa.

Komentarz

• loyd
                                RS
                                • 2010
                                • 2342

Chciałbym dodać, że ja kalkulując brałem pod uwagę że mam benzynę a więc: brak koła dwumasowego (pytałem nawet SAP czy w 1.4 tsi jest), mniejsze ryzyko awarii wtrysków (nie wiem czy to się psuje w benzynie), DPF, EGR. Nie mam DSG.

Te elementy psują się w traktorach często i są kosztowne więc warto by było brać to ubezpieczenie.

U mnie jedyne co może paść i jest drogie to turbinka, ale nową kupię taniej niż 3 kpln więc nie ma sansu ubezpieczać.

Pozatym biznes ubezpieczeniowy opiera się na kalkulacji ryzyka - więc każdy powinien sam skalkulować: ile jeździ, czym jeździ i jak jeździ i jakie jest ryzyko większej awarii przez pierwsze 5 lat. Wydawanie 3 kpln na spokój psychiczny to moim zdaniem troszę za dużo.

Komentarz

• kecaj
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 1511
                                  • Superb II (3T4)

Nie wiem czy chodzi o to samo ubezpieczenia, ale ja przy zakupie auta dostałem propozycję zawarcia takowego.
                                  Wtedy poprosiłem o pełne (nie skrócone) warunki ubezpieczenia i dałem to koledze, który likwiduje szkodu ubezpieczeniowe, bo nie znam się na terminologii ubezpieczeniowej.
                                  Powiedział mi, że według tych przepisów to w zasadzie, żadna gwarancja, bo ubezpieczyciel w każdym momencie może stwierdzić, że auto nie było dobrze ekspoloatowane (nie ma w umowie napisane co pod tym się kryje) i może odmówić pokrycia kosztów naprawy. Jest tam tak wiele wykluczeń (czego gwarancja nie obejmuje), że zastanawiał się co w końcu jest obęte tą gwarancją ubezpieczenia.
                                  Diagnostyka komputerowa samochodów - Poznań i okolice

Komentarz

• Marx
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 865

Taka gwarancja to niestety uwiazanie do serwisowania w ASO, czyli jest to opcja dla bogatych

Komentarz

• pio_wwa
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 85

ile kosztuje przegląd w aso? mały a ile duży.
                                      z tego co wiem to olej można sobie kupić samemu (i zaoszczędzić sporo pieniędzy).

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

loyd, W przypadku takich silnikow jak Twoj to teza ze 3tys to wywalenie kasy w bloto to moim zdaniem mylna teza, bo kilka lat temu jak pojawily sie BKD ludzie tez by wykupili przedluzenie gwarancji, jakby wiedzieli ze moze posypac sie turbo, glowica, EGR co daje laczna sume okolo 15tys w ASO :diabelski_usmiech

Pozyjemy zobaczymy jak beda jezdzic 1.2TSI, 1.4TSI, 1.8TSI ktore juz zlopia olej, 1.6TDI CR :twisted:
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• loyd
                                          RS
                                          • 2010
                                          • 2342

1.4 tsi jest na rynku chyba od 2007 roku (o ile dobrze pamiętam) i problemów z głowicami nie ma. Prawdopodobieństwo, że akurat będzie u mnie jest więc małe.

O EGR nie chcę się wypowiadać, ale z tego co czytałem to raczej psuje się on w najlepszych z najlepszych silnikach a nie w silnikach benzynowych.

Co do turbo to już pisałem - za 1,5 kpln można kupić nowe, więc wydawać 3 kpln na ubezpieczenie jest kiepskim pomysłem.

Komentarz

• alfatau
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 1

Obecnie na rynku w Polsce są dostępne dwa produkty umownie nazywane "przedłużenie gwarancji", bo sprawa gwarancji jest chyba regulowana w Polsce prawnie:
                                            1. Produkt ubezpieczeniowy firmy Allianz (opisany powyżej) - Skoda Life Time
                                            2. Produkt/usługa (chyba) Skody - Skoda Life Plus

Z tego co pamiętam to bez względu na pojemność samochodu koszt przedłużenia "gwarancji" Skoda Life Plus wynosi :
                                            - w wariancie 4 lata lub 60 000km - 1 500 zł
                                            - w wariancie 4 lata lub 120 000km - 3 000 zł

Szczegóły tych produktów powinni znać dealerzy Skody.

To tyle co po wizycie w salonie Skody się dowiedziałem.

Komentarz

• szkoda
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2005
                                              • 22543

Zamieszczone przez loyd
                                              O EGR nie chcę się wypowiadać, ale z tego co czytałem to raczej psuje się on w najlepszych z najlepszych silnikach a nie silnikach benzynowych.
                                              zapewniam, że to nic osobistego, ale to był Twój ostatni cios wymierzony w tych biednych chłopaków, którzy władowali się w diesla :idea:
                                              (no dobrze - przedostatni)
                                              rozumiem jakeś tam żarty, ale nie prowokacja w każdym poście, w dowolnym topiku :idea:
                                              lubisz ludziom robic przykrośc, czy musisz coś sobie udowadniać na każdym kroku?
                                              nie rozumiem...
                                              i tak naprawdę motywy mnie nie interesują.
                                              nie odpowiadaj :idea:
                                              była BKD+DSG '05 120kkm
                                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• czto
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 546
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Jak odbierałem swojego szkodnika, rozmawiałem na temat przedłużenia gwarancji z szefem serwisu. Gość tłumaczył mi, że jest to ubezpieczenie, a likwidacja usterek odbywa się poprzez:
                                                1. diagnoza usterki,
                                                2. wysłanie do Allianz info na temat usterki,
                                                3. Allianz odpowiada czy opisaną usterkę można usunąć w ramach ubezpieczenia/gwarancji.

Nie wiem na ile facetowi można ufać, a ja nie zgłebiałem tematu, ale jeśli faktycznie tak jest, to niezła jazda :lol:

Swego czasu miałem takie ubezpieczenie wykupione w Renault na dwa dodatkowe lata, ale o dziwo nie musiałem korzystać :shock: Wiem natomiast, że było tam dużo wyłączeń.
                                                2004 Renault Thalia 1.4 RT,
                                                2008 Citroen Xsara Picasso 1.6 Exclusive- nadal w użyciu
                                                2009 Renault Clio MTV 1.4
                                                2010 Skoda Octavia IIFl 1.4 TSI Ambiente
                                                2016 Skoda Octavia III 1.4 TSI Ambition + Amazing + kilka ficzerów

Komentarz

Pracuję...