Rozrząd

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • falda
    Classic
    • 2010
    • 22
    • Octavia I (1U2)
    • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Rozrząd

Witam,Octavia I 1,9 TDI PD 74 KW Po jakim okresie eksploatacji należy zrobić rozrząd? Eksploatuję od 5 lat a przejechane mam 45 tys
    falda
  • Bambek1
    Elegance
    • 2015
    • 963
    • Octavia I (1U2)
    • AZJ 2.0 MPI 115 KM

5 lat to już można się przymierzać do wymiany nawet jak km nie są jeszcze najechane. Chyba nawet producenci zestawów rozrządu zalecają interwał nie dłuższy niż 5 lat.
    Ja ostatnio tzn. w ubiegĺym roku w citroenie 1.9d dw8 po 5 latach i niecałych 15kkm zrobiłem tylko sam pasek i napinacz bez pompy, ale w Twoim przypadku robił bym komplet.
    Ostatnio edytowany przez Bambek1; 38218.
    ŻONA = Ekspert w każdej dziedzinie.
    Jak ja mam mało czasu na wszystko... ale najlepszy jestem w nic nierobieniu.
    Spalanie - Motostat.pl
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• krzychor
      Ambiente
      • 2010
      • 221
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja w swojej też zrobiłem po około 5 latach, ale miałem już około 100tyś km. Po wymianie mechanik zalecił robić co 60tyś. Teraz szykuje się już trzecia wymiana.

Komentarz

• kabi_007
        Rider
        • 2011
        • 412
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja bym w tym przypadku pociągnął max jeszcze rok lub do 60kkm (co będzie pierwsze).
        U siebie ostatnio wymieniałem rozrząd z pompą wody w AXR po 60kkm i rolki już szumiały, pasek był ok.
        O1-->O3--> ?

Komentarz

• falda
          Classic
          • 2010
          • 22
          • Octavia I (1U2)
          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Interwał pięcioletni max,bez względu na (niski) przebieg. Wymiana mnie nie ominie,dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam!
          falda

Komentarz

• samtech84
            Elegance
            • 2008
            • 988
            • Octavia I (1U2)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

60kkm to przesada, spokojnie co 90 kkm wymieniać, jak zestawy z paskami dayco to i co 120kkm można wymieniać.

Komentarz

• kabi_007
              Rider
              • 2011
              • 412
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

samtech84 , pasek może i wytrzyma więcej, ale rolki na zestawie aftermarket nie wiem czy tyle pociągną. Jak pisałem powyżej u mnie po 60kkm już szumiały i nie wiem czy jeszcze bym im zaufał na kolejne nawet 10kkm. Zestaw miałem Conti, rolki Litens, pompa SKF, teraz założone wszystko od INA.
              O1-->O3--> ?

Komentarz

• samtech84
                Elegance
                • 2008
                • 988
                • Octavia I (1U2)
                • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Spokojnie rolki pociągną, w silnikach z jajkowatym kołem na wale (BXE, BLS) według instrukcji z DE rozrząd wymienia się co 150 kkm. W zestawie conti rolki zapewne GMB były, bo tam one zazwyczaj są pakowane, ale są spoko. Jedynie napinacz Litens.

Komentarz

Pracuję...