[O1] Nowy akumulator.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xpawlak
    Drive
    • 2011
    • 73

[O1] Nowy akumulator.

mialem cos podobnego , ale w innym samochodzie. wibracje wystepowaly wlasnie przy podanej predkosci( czuc bylo jeszce na lewarku) , wywazalem kola , zmienialem miejscami i nic. okazal sie uszkodzony przegub wewnetrzny polosi . ten przy skrzyni.

[O1] Nowy akumulator.

Witam, poczytalem forum i mniej wiecej sie zrorientowalem, ale konkretnie jaki zakupic akumulator. 1.9 TDI jezdze z reguly na krotkich odcinkach, raz za czas dluzsza przejazdzka, sa ksenony i chce w zimie uzywac ogrzewania postojowego jako ze do pracy mam niedaleko i auto sie nawet nie nagrzeje. Czy ta Centra Futura powinna wystarczyc?

Nie znam sie na tym, ale czy prad rozruchowy dobrze zeby byl jak najwiekszy czy moze jednak sa jakies normy bo cos moze szlag trafic przy zbyt wysokim napieciu, no i jaka pojemnosc zalecana?
    Zalezy mi na jakosci i oczywiscie na cenie, ale najwazniejsze zeby akumulator byl odpowiedni do moich warunkow jazdy, prosze o konkretne propozycje (najlepiej z linkami )
    Dzieki!

Komentarz

• Gumisiek
      Ambiente
      • 2009
      • 148

Kolego kup sobie VARTA SILVER DYNAMIC
      Cena jakieś 450 zł Mam go ponad rok i auto bez problemu odpala nawet w zime.

Komentarz

Masz namysli ten http://www.oponovo.pl/index.php?p565...amic-77ah-780a ale czy wytrzyma krotkie dystanse i uzycie webasta z rana, najlepiej co ranka. czy przejechanie dziennie powiedzmy 15 lub 20 km wystarczy by akumulator sie doladowal.czasem jezdze nawet mniej jesli tylko praca dom i wtedy specjalnie jade np okrezna droga by nie "ciagnac" tylko z akumulatora. Jezdzis rowniez w takich warunkach, bo jesli po kilkadziesiat km dziennie to wiadomo ze sie sprawdza.

Komentarz

• t_kucyk
          Ambiente
          • 2010
          • 147
          • Volkswagen

Zamieszczone przez Gumisiek
          Kolego kup sobie VARTA SILVER DYNAMIC
          Cena jakieś 450 zł Mam go ponad rok i auto bez problemu odpala nawet w zime.
          Również polecam ten akumulator.

Komentarz

• Octan
            Rider
            • 2006
            • 653

Ja zeszłej jesieni nabyłem drogą kupna Centrę Future. Zima była iście rosyjska a moja futura tylko się z niej śmiała. Polecam. Akumulator brzytwa i troszkę tańszy od wspomnianej Varty.

Komentarz

• Grisza
              Drive
              • 2008
              • 71

5 lat temu kupiłem też Futurę do Renault Twingo moich rodziców,
              od tamtej pory żadnych problemów z aku - zima nie zima, kręci bezproblemowo.
              Zeszłej zimy (a była mroźna) musiałem zmienić aku w mojej Octavii - no oczywiście wybrałem Futurę i nie zawiodłem się :wink:

Komentarz

Ale czy ktos z Was konkretnie napisze w jakich warunkach uzytkuje samochod?Nie zastanawialbym sie dlugo gdyby nie to ze ja jezdze glownie na krotkich odcinkach a do tego dochodzi sporo pozeraczy produ.

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Ja mam Centra Futura 77Ah i BKD ta zime przejezdzilo glownie po miescie (naprawde krotkie odcinki), raz na dwa - trzy tygodnie wyjazd w trase i zima bez przeszkod.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

no i konkretnie, a myslisz ze przepalanie ogrzewania postojowego nie da mu w dupe?niby mozna sprawdzic ile pobiera pradu, ale zastanawiam sie jak to naprawde wyjdzie w praniu. Ostatnio kiedy akumlator byl slaby to po przepaleniu juz nawet nie zakrecil silnikiem.

Komentarz

• Grisza
                      Drive
                      • 2008
                      • 71

Kolego ja jeżdżę raczej długie odcinki - 2x70 km dziennie (poza miastem), rodzice 1-3 razy w tygodniu 45 km (30%miato, 70% poza).
                      Twoj wybór.

Komentarz

• Piotrus
                        Rider
                        • 2004
                        • 524

Zamieszczone przez Golas27
                        no i konkretnie, a myslisz ze przepalanie ogrzewania postojowego nie da mu w dupe?niby mozna sprawdzic ile pobiera pradu, ale zastanawiam sie jak to naprawde wyjdzie w praniu. Ostatnio kiedy akumlator byl slaby to po przepaleniu juz nawet nie zakrecil silnikiem.
                        Nie wiem czy masz Webasto czy Hydronic'a, ale np w Webasto można włączyć minimalne napięcie przy jakim agregat się wyłącza. Może masz ustawione za wysoko?
                        Piotruś
                        AGR(RIP) + ALH

Komentarz

• mamaj12
                          RS
                          • 2009
                          • 1956
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

Ja mam Centrę Futura (bez Webasto) i też mogę dać mu + (w zimę nie zawiódł)
                          obecnie Mazda 6 GL 2.5 Pb AT
                          wcześniej O1 1.9 TDI AGR & O2 2.0 TDI BKD

Markizy tarasowe, balkonowe, koszowe, rolety wewnętrzne -> www.x-mark.pl

Komentarz

• tomwawa
                            Ambiente
                            • 2010
                            • 186

Mój brat ma Centre Future 77 w swojej e39 520. Kupił go rok temu w okolicach grudnia. Jeździł samochodem do szkoły tj ok 10km i do pracy tj 3km wiec dużych dystansów nie robił a ksenony i klima też energii potrzebowały. Problemów nie było.

Katalog centry
                            WT 45581Ciemnozielona Skoda Octvia I Sprzedana
                            WT 514** Srebrny VW Sharan

Komentarz

Zamieszczone przez Piotrus
                              Webasto czy Hydronic'a
                              mam EBERSPACHER HYDRONIC tak sie to chyba zwie. Jest na paliwo, z tym ze takie tez pobiera jakis prad, prawda ?! Ogolnie nie wiem odnosnie tego ogrzewania kompletnie co sie z czym je, w poblizu specy tez nie ma, wiec w sprawy napiec nigdy nie wnikalem.
                              Tak jak piszecie mysle o Futurze, albo Varcie Silver, ewentualnie kolega poleca jakiegos Bosha tez ze srebrem, ponoc tanczy.
                              A z innej beczki, czy to prawda ze kiedy akumulator ma zbyt duza pojemnosc to alternator moze nie doladowywac go do konca (albo sam ulec uszkodzeniu) ???

[ Dodano: Pon 13 Wrz, 10 19:34 ]
                              TOMWAWA dzieki za link bardzo pomocny katalog

Komentarz

Pracuję...