Octavia II 1.9 TDI DPF i krótka jazda po miescie :/

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • gebek
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1214

Zamieszczone przez kubazak
    jest dostępny w etce dpf .Mozna doposazyc w niego prawie kazdego diesla .
    Tak,ale to sa systemy tzw. otwarte,bez czujnikow i bez sterowania przez ECU.
    Nie ma w nich zadnych procedur wypalania i wylapuja okolo 30-40% czastek sadzy,a nie
    ponad 90% jak systemy zamkniete sterowane przez ECU.
    Generalnie pseudo rozwiazanie dla Niemcow,aby mogli polepszyc normy spalin w
    starych konstrukcyjnie autach i mogli otrzymac zielona naklejke na szybe...i
    heja na zakupy do centrum miast w tzw.''umwelt zone''.
    Tato,tato...czy to auto jest chore?
    Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
    Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• kubazak
      Ambiente
      • 2010
      • 146

nic dodać nic ująć

Komentarz

• OctaviaTomki
        Classic
        • 2010
        • 12

Jeżeli kupie kabelek (tu pytanie jaki polecacie?) i będę miał odpowiednie oprogramowanie (jakie polecacie?) to będę mógł sobie sprawdzić poziom zapełnienia DPFa?

PS avocado - nie chce sprzedawać auta bo po roku czasu się przeprowadzam

Komentarz

Zamieszczone przez gebek
          Nie ma w nich zadnych procedur wypalania
          nie wiem jak w innych, ale filmik ukazujacy dzialanie filtra takiego jak np u mnie ukazuje rowniez kiedy i jak wypala czasteczki sadzy. Tak wiec w nim widocznie zachodzi wypalanie, nie wiem ile sadzy wylapuje, na stronie pisza cos ze ponad 70%, ale sprawdzone organoleptycznie ze nawet jak przypaluje ostro to nie sra czarnym z rury. Tutaj jest filmik http://www.hjs.com/download/cityfilter.swf
          Po sprawdzeniu roznych ogloszen niemieckich i stron wychodzi na to ze ten przypadek to calkiem popularny proceder u naszych sasiadow.

Komentarz

• tomek
            L&K
            • 2005
            • 1078

Golas27, zaskoczyłeś mnie tymi dokładanymi filtrami :shock:
            O2FL RS | S2 | F2

Komentarz

• gebek
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1214

Zamieszczone przez Golas27
              Tak wiec w nim widocznie zachodzi wypalanie, nie wiem ile sadzy wylapuje, na stronie pisza cos ze ponad 70%, ale sprawdzone organoleptycznie ze nawet jak przypaluje ostro to
              Owszem,te filtry czyszcza sie samoistnie poprzez utlenianie sie czasteczek sadzy wchodzacej w reakcje z dwutlenkiem azotu z katalizatora oxydacyjnego,ale nie ma zadnych procedur wypalania sterowanych elektronicznie.
              Brak jakichkolwiek sensorow,aditivow,elektroniki.
              Generalnie zasada dzialania..prosta i skuteczna,ale wylapuja niestety o wiele mniej sadzy niz filtry sterowane.
              Tato,tato...czy to auto jest chore?
              Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
              Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

Pracuję...