po serwisie klimy(105gram)i użyciu bomby po wył.klimy czuć octem help

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rooy87
    Drive
    • 2013
    • 71
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

po serwisie klimy(105gram)i użyciu bomby po wył.klimy czuć octem help

Witam, potrzebuje pomocy w kwestii klimatyzacji bo chodziła dobrze ale minęło 2 lata i postanowiłem o nią zadbać. I byłem uzuplenić ewent brak gramowy wyszło (efekt 105 g uzupełnione i parę g oleju i ciut za małe wys.ciśnienie 5 atm ).Do tego profilaktycznie użyłem bomby z "moje auto" aby zdezynfekować,gdyż żona alergik. I klima chłodzi jak szalona ,ale po jej wyłączeniu zaczyna być czuć octem ale nie długo potem znów jest w miarę ok ale w momencie wyłączenia klimy czuć ją bardzo wyraźnie. Zamontowany mam półroczny filtr pyłkowy z węglem aktywnym. Nie wiem zaczynać ozonowanie czy kupic piankę do nawiewów ? Albo dezynfekować parownik tylko,gdzie go znajdę i jaki preparat będzie dobry? .
  • cichy_ocp
    Elegance
    • 2016
    • 810
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

po czyszczeniu/odgrzybianiu klimy zakładasz nowy filtr kabinowy. Najlepszy rezultat jest po spryskaniu parownika środkiem do tego celu przeznaczonym np: Bizol AC Clean c30 lub inny, do kompletu można użyć jak to nazwałeś bomby . Zapchanie nawiewów pianką może przynieść więcej strat niż korzyści.
    Ja spryskuje parownik (aż kapie pod samochodem) i cały rok zero przykrego zapachu.

Jeszcze uzupełnij opis jaki posiadasz samochód to będzie łatwiej zlokalizować parownik.

Moje MPI

...Dominik...

Komentarz

• oolsztyniak
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6647
      • Superb II combi (3T5)
      • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Węgiel aktywny w filtrze kabinowym działa do max 3 miesięcy. śmierdzi bo brudny parownik a i ta "bomba" to nic specjalnego tak na prawdę.
      Była O2 RS 190 km / 436 Nm
      Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• rooy87
        Drive
        • 2013
        • 71
        • Octavia I (1U2)
        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

dobra Panowie jak zlokazliwoać ten nieszczęsny parownik najłatwiej ? poprzez demontaż filtra kabinowego? czy jak? w ogóle iść tropem w parownik czy zrobić ozonowanie ?

Komentarz

• rooy87
          Drive
          • 2013
          • 71
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

ps. gdzie kupie ten bizol ac oprócz neta? jest w norauto czy gdzies stacjonarnie?

Komentarz

• logan_x
            Rider
            • 2011
            • 401
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Aby dostać się do parownika trzeba zdemontować schowek i ukryty za nim wentylator. Do czyszczenia parownika świetnie się nadaje izopropanol (IPA), można go kupić np. w sklepie z częściami elektronicznymi albo na allegro. Litr spokojnie starczy na dwa czyszczenia.

Komentarz

• oolsztyniak
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6647
              • Superb II combi (3T5)
              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Przy okazji rozbiórki polecam nasmarować silnik wentylatora suchym smarem
              Była O2 RS 190 km / 436 Nm
              Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• rooy87
                Drive
                • 2013
                • 71
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez logan_x Zobacz wpis
                Aby dostać się do parownika trzeba zdemontować schowek i ukryty za nim wentylator. Do czyszczenia parownika świetnie się nadaje izopropanol (IPA), można go kupić np. w sklepie z częściami elektronicznymi albo na allegro. Litr spokojnie starczy na dwa czyszczenia.
                dzięki za podpowiedź tylko pytanie bo bizol AC i wurth mają długie rurki- aplikatory i pewnie wszędzie wejdą a tutaj kupie 1L i muszę się bawić w detektywa czym to tam zaaplikuje a ponoć dostęp jest kanałem

Komentarz

• logan_x
                  Rider
                  • 2011
                  • 401
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez rooy87 Zobacz wpis

dzięki za podpowiedź tylko pytanie bo bizol AC i wurth mają długie rurki- aplikatory i pewnie wszędzie wejdą a tutaj kupie 1L i muszę się bawić w detektywa czym to tam zaaplikuje a ponoć dostęp jest kanałem
                  Po zdemontowaniu wentylatora widać parownik przez całkiem duży otwór, można użyć zraszacza do kwiatów albo butelki z aplikatorem po płynie do mycia szyb. Wystarczy dobrze spryskać. Ja do ciśnieniowego zraszacza dodałem wężyk z końcówką od sprayu wurth ale bez tej modyfikacji też da radę.

Komentarz

Pracuję...