Może ja się do jury nadam? Nie jestem za długo na forum a siedzę w fotografii.
[O1] Wymiana przedniej szyby
Zwiń
X
-
[O1] Wymiana przedniej szyby
Witam...
Musze wymienic przedna szybe w aucie [wlasciwie to w obu autach by sie nalezalo] i obdzwonilem lokalnych szpeców wsrod nich miedzy innymi AutoglassJaan. Zastanowilo mnize ze generalnie cena oscyluje wokol 400zl [z robocizna] a w Autoglass'ie zaspiewali kolo 800... jakies lepsze szyby czy co, z moze wymieniac bedzie Magister a nie Pan Tadzio?.
Podpowiedzcie na co powinienem zwrocic uwage, jakich szkieł sie wystrzegac. A moze towarzysze z okolic 3city znaja jakies dobre i sprawdzone miejscówki.[1] Octavia Kombi 1.9TDI, 2001, 81kW [110KM], AHF,
[2] Octavia 1.9TDI, 2004, 81kW [110KM], ASV,
-
-
moim zdaniem bardziej od szyby liczy sie fachowe wstawienie, niepoprawnie wstawiona szyba potrafi pęknąć na nierównościach w drodze albo podciekać widziałem tez nie raz jak w niefachowo wstawionej szybie wychodził klej poza plastiki na słupkach.... ja bym wybrał zakład który cieszy sie dobrą opinią i daje jakąś gwarancję...a na cene szyby moze wpływać firma szyby dodatkowy pasek przeciemniający czy atermiczna czy nie itp....
Komentarz
-
-
Wg mnie cena zależy od Szyby (oryginał, czy zamiennik) oraz "cenienia się" warsztatu.
Sam osobiście wymieniam od lat szyby (również tylną w octavii) w Ad-An w Sopocie.
Mało kto przy wyjmowaniu (wycinaniu) wklejanej szyby później patrzy, czy widać pod wyjętą szybą w blacharce jakieś ogniska korozji. A w tym warsztacie sam widziałem, że jak takie były to je oczyszczali i malowali farbą antykorozyjną. Ceny umiarkowane i ja polecam dla osób z trójmiasta. Firma działa już od wielu lat.Skoda jako wół roboczy, Triumph dla zabawy
Komentarz
-
-
Pitusb...masz racje...chyba niewielu zwraca uwage na rysy na lakierze po wycince szyb...Ja zaliczam sie do tych którzy na to patrzą...i niestety u mnie właśnie z powodu takich rys partacze będą "wymieniać" szybe poraz drugi...a generalnie to szyba (ta sama) będzie już "wymieniana" poraz trzeci. A co do dosłownej "wymiany"-czyli wklejeniu szyby nowej(nie tej samej co była wklejona poprzednio) to mam duże obawy...bo póki co to po drugiej "wymianie" mam szybe z tymi samymi(IDENTYCZNYMI) numerami co szyba poprzednia! A co do Twojej wymiany Pitusb to czy miałes wklejone szyby prosto? Nie wkleili ci czasem szyby nierówno? Bo mi niestety tak! Sprawdzałeś może numery szyb przed i po wymianie?OIIFL ELEGANCE Hatchback 2.0TDI DSG
Komentarz
-
-
U mnie nie było co porównywać, bo były albo pęknięte, albo z szyby była "kaszka" (octavia) tył. Facet naklejał dodatkowo po założeniu (wklejeniu szyby) dodatkowe taśmy, żeby się szyba nie przesuwała, pomimo tego, że samochód musiał swoje odstać.
Nie narzekam na sposób założenia, a zwracam uwagę na szczegóły. Równo i dokładnie zawsze mi montowali. Poza tym jeżdżę do nich z malutkim pajączkiem, który mam na przedniej szybie. Zalewają mi go zawsze jakimś tworzywem, przed zimą.
A tylne szyby zawsze w octaviach pękały. Ja okleiłem folią i mam spokój.
W felicjach to nawet przednie pękały od naprężeń...
Co do rys na szybie - to nie miałem. Na lakierze również nie widziałem. Zaprawki robili na korozji, która się pojawiała pod uszczelką.Skoda jako wół roboczy, Triumph dla zabawy
Komentarz
-
-
W Jaanie wstawiają nordglasa - mało ciekawe szyby. Moja jest trochę pofalowana.
Wprawdzie należało by ją chyba reklamować, ale nie ma czasu i chęci. Tym bardziej, że w ciągu pół roku zaliczyłem 2 kamloty "na twarz". Duże prawdopodobieństwo, że do kolejnej wiosny zaliczę kolejnego kamlota :\
Pilkingtony są ponoć równiejsze. Ale w Janie ich nie wstawiają. Przynajmniej w okolicach wa-wy.Sprzedam dom: http://www.paulinaguzek.pl/dom/
---
A to moja skodzinka:
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1470014
Komentarz
-
-
Dziekuje za wszystkie podpowiedzi i uwagi a koledze Pitusb za wskazanie sprawdzonego miejsca. Mam nadzieje ze magicy od szyb dobrze sobie radza ze zdejmowaniem naklejki rejestracyjnej i nie bede musial ganiac po urzedach
Pozdrawiam.[1] Octavia Kombi 1.9TDI, 2001, 81kW [110KM], AHF,
[2] Octavia 1.9TDI, 2004, 81kW [110KM], ASV,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez JamesMarshallsobie radza ze zdejmowaniem naklejki rejestracyjnej
Chyba faktycznie - najważniejsza jest fachowość usługi - jak poharatają ramkę i nie zabezpieczą, to rdza wyjdzie bardzo szybko - sam po wymianie czekam, co będzie??? Słyszałem już od znajomego o Avensisie - po zimie cała ramka była rdzawa (wokoło całej szyby).
A druga sprawa to dokładność pokrycia klejem - kolega z pracy wymieniał
w Lexusie i teraz mu cieknie woda po słupku do środka.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Moim zdaniem należy rozróżnić tutaj właśnie to czy szyba jest oryginalna czy wstawiamy zamiennik. Stąd taka różnica cenowa,bo 400zł więcej nie wiąże się tylko z fachowa robotą. Oprócz tego uwzględniana jest jeszcze jakość danej szyby.www.mechanic.pl - Najlepszy warsztat samochodowy w Warszawie !
Komentarz
-
Komentarz