zimowki 225 vs 215 + 17' vs 16'

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lizak
    Classic
    • 2010
    • 5

karmel, jej trzeba pouzywac

Jesli nic zlego nie zauwazysz ze skrzypienien, spasowaniem itd - znaczy ze poprawione.
  • lucek
    Classic
    • 2009
    • 14

witam
    zamierzam zakupic zimowki. letnie gumy to 225/40/18. samochod 200KM

pytania dwa:
    moze ktos z was ma porownanie jak porusza sie na zimowkach w ponizszych rozmiarach, czyli co wybrac? +rozmiar felgi

225/45/17
    215/50/17
    215/55/16
    gosc w skodzie powiedzial mi ze mam na zime tez zalozyc 225 a ja bylem przyzwyczajony zmniejszac czerokosc o rozmiar?

jakie felgi aluminiowe na zime polecicie dobrej jakosci (rial, borbet, inne)? chodzi mi o opinie uzytkujacych je w zimie.
    chcialbym cos grafitowo/czarnego ale nie wiem czy to ma sens przy calej tej soli na drodze..
    dzieki za opinie

Komentarz

• OctaviaRS TDi
      Elegance
      • 2009
      • 771

nie będę zakładać dodatkowego tematu... ja zakładam 225/45/17 - może ktoś polecić jakieś opony?

lucek, ja przesiadam się z 235/40/18

Komentarz

• Octavia2Limited
        Rider
        • 2009
        • 322

Kupiłem w Październiku, zeszłego roku prawie nowe zimówki Pirelli SottoZero 225/50/17 94H RUN FLAT. Postawiłem ponownie na markę Pirelli po tym jak duże wrażenie zrobiły na mnie opony letnie Pirelli P Zero Rosso 225/45/17 91W.

Przed zakupem jak zawsze przetrzepałem wszystkie testy i opinie użytkowników opon zimowych w rozmiarze 225/45/17 i 225/50/17. Jednogłośnym zwycięzcą okazały się SottoZero. Znalazłem komplecik tych opon na allegro i kupiłem .

Opony spisały się rewelacyjne!. Świetna poprawa komfortu (duża różnica między zwykłą oponą i o delikatnie niższym profilu 45), bardzo dobra trakcja, bardzo dobra przyczepność, krótka droga hamowania, bardzo dobra stabilność boczna, dobra stabilność i hamowanie na lodzie.

W testach przeprowadzonych przez niemieckie magazyny takie jak; ADAC Motorwelt, Auto Zeitung oraz Auto Motor und Sport jako jedyna uzyskała najwyższe noty u wszystkich testujących. Opony są Genialne. Potwierdza to przynajmniej 90% użytkowników tych opon w Polsce. Pozdrawiam Serdecznie.

[ Dodano: Wto 21 Wrz, 10 04:58 ]
        OctaviaRS TDi, jak śmiga się na 235/40R18 ?. Jeżeli nie sprzedam skodziny w tym roku to postaram się w końcu trzasnąć taki komplecik opon. A jeżeli sprzedam to będę myślał o innych oponach 245/45R19 :P .
        * CHRYSLER 300C "SRT8" 6.1 V8 HEMI (450 KM)
        * AUDI A3 Sportback 3.2 V6 (250 KM) "RS3"

Komentarz

• piramida
          RS
          • 2009
          • 12222
          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Octavia2Limited
          Kupiłem w Październiku, zeszłego roku prawie nowe zimówki Pirelli SottoZero 225/50/17 94H RUN FLAT. Postawiłem ponownie na markę Pirelli po tym jak duże wrażenie zrobiły na mnie opony letnie Pirelli P Zero Rosso 225/45/17 91W.

Przed zakupem jak zawsze przetrzepałem wszystkie testy i opinie użytkowników opon zimowych w rozmiarze 225/45/17 i 225/50/17. Jednogłośnym zwycięzcą okazały się SottoZero. Znalazłem komplecik tych opon na allegro i kupiłem .

Opony spisały się rewelacyjne!. Świetna poprawa komfortu (duża różnica między zwykłą oponą i o delikatnie niższym profilu 45), bardzo dobra trakcja, bardzo dobra przyczepność, krótka droga hamowania, bardzo dobra stabilność boczna, dobra stabilność i hamowanie na lodzie.

W testach przeprowadzonych przez niemieckie magazyny takie jak; ADAC Motorwelt, Auto Zeitung oraz Auto Motor und Sport jako jedyna uzyskała najwyższe noty u wszystkich testujących. Opony są Genialne. Potwierdza to przynajmniej 90% użytkowników tych opon w Polsce. Pozdrawiam Serdecznie.

[ Dodano: Wto 21 Wrz, 10 04:58 ]
          OctaviaRS TDi, jak śmiga się na 235/40R18 ?. Jeżeli nie sprzedam skodziny w tym roku to postaram się w końcu trzasnąć taki komplecik opon. A jeżeli sprzedam to będę myślał o innych oponach 245/45R19 :P .
          kolego zdajesz sobie sprawe ze zakładając taką 19 bedziesz miał ponad 7cm wyższe koło od standartowej 16? :shock: i około 10% przekłamania licznika
          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• trucho
            Ambiente
            • 2010
            • 178

O ile w ogóle takie koło wejdzie do O2, może 235/35, ale to i tak większe niż standardowo

Komentarz

• misiek^wro
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 8321

OctaviaRS TDi, Dunek WinterSport 3D ( najlepsiejszy stosunek jakosc/cena )

A co do opini nt jazdy na 17 i 16 ... zima.

Totalnie nie polecam 17 na zimek - tzn dla tych, co lubia swoje plomby itd. Jest twardo, czuc bardzo snieg, lód i kolejny sniegowe. Dziury bardziej daja po dupie niz latem - jesli ktos nieswiadomie sie wcisnie na taka mine, to moze pozniej zalowac. Ja co prawda mialem taki set na O1, ktora do tego miala totalnie niefabryczny twardy tapczan, ale mimo to czasem psioczylem.

Obecnie mam 17tki na fabrycznej zawieszce O2. Jak jest? Auto podskakuje i mnie wk... jednak dziury ciagle mocno czuje na plecach. Na 18 czy 19 nie przeszedlbym chyba za zadne skarby ( a jeszcze miesiac temu chcialem kupowac 18 )

Takze do momentu, kiedy bede mieszkal w PL ( woj. Dolnoslaskie ) to tylko 17 latem ( jako kompromis wygoda/wyglad ) i 16tka zima ( tak zeby bylo budzetowo i wygodnie )
              Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
              Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
              ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• Octavia2Limited
                Rider
                • 2009
                • 322

Sorki, że nie dopisałem ale spodziewałem się, że zostanę zrozumiany. Zmieniam Skodzine :cry: na Audi S6 lub A4 :lol: i do tego auta planuje wstawić pięknę 19 calowe koła. Do Octavii w życiu bym nie założył większych kół niż 18'cali.

Mam w swojej furce od nie całych dwóch lat 17stki na oponach 45 i strasznie cierpię z powodu dyskomfortu. Od pół roku planuje zakup 18stek do Octavii ale jakąś nie mogę się zdecydować/przełamać.

20 calowe felgi w octavii - http://www.youtube.com/watch?v=z01gt...eature=related
                Czyż ten szkodnik nie jest ładny :P. Pięknie się prezentuje. Ale ten poniżej to już przegięcie: http://www.youtube.com/watch?v=_TUXw...eature=related .
                __________________________________________________ ___________________________

[ Dodano: Wto 21 Wrz, 10 12:40 ]
                Totalnie nie polecam 17 na zimek - tzn dla tych, co lubia swoje plomby itd. Jest twardo, czuc bardzo snieg, lód i kolejny sniegowe.
                Zgadzam się. Zwykłe opony o profilu 45 lub niższym to jedna wielka porażka nie tylko w lato.

Dziury bardziej daja po dupie niz latem - jesli ktos nieswiadomie sie wcisnie na taka mine, to moze pozniej zalowac.
                Dlatego lekarstwem na to są RunFlaty i troszeczkę wyższy profil opony np. 50. . Ja przestałem narzekać!. Po udanym zakupie myślałem o RunFlatach na lato.

Komentarz

• krz_p
                  Ambiente
                  • 2007
                  • 164

trzy zimy już przejechałem na 225/45/17 jeździ się bezproblemowo

Octavia2Limited runflaty jeszcze bardziej pogorszą komfort jazdy

jestem ciekaw ja jakim ciśnieniu jeździcie, że tak narzekacie na komfort przy felgach 17 i 18
                  Golf V GTI

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Zamieszczone przez krz_p
                    jestem ciekaw ja jakim ciśnieniu jeździcie, że tak narzekacie na komfort przy felgach 17 i 18
                    przy nominalnym, a niekiedy obniżonym
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Octavia2Limited
                      Rider
                      • 2009
                      • 322

krz_p może teoretycznie tak jest, ale w jak widać w praktyce zupełnie inaczej. Dlatego proszę nie negować mojej wypowiedzi. Jescze raz mówię, komfort przynajmniej podniósł się o dwie gwiazdki w górę 8) .

krz_p napisał/a:
                      Według zaleceń producenta.

Komentarz

• Nematode
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 139

Ja tam się nie patyczkowałem i zamówiłem Superba 2 na 18" Themisto 225/40/18, a na zimę planuję zakupić sobie 17" Brock RC18 Titan z Nokianami WR G2 225/45/17. Jeśli się okaże, że będzie za twardo i za duży dyskomfort to sprzedam i zakupię mniejsze

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez krz_p
                          trzy zimy już przejechałem na 225/45/17 jeździ się bezproblemowo

Octavia2Limited runflaty jeszcze bardziej pogorszą komfort jazdy

ja mam u siebie 2.7 i eibacha, jezdzi sie bardzo dobrze wiadomo ze nie jak na 16 ale tragedii nie ma :diabelski_usmiech zime przelatam na 16 bo takie mi jeszcze pozostały

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• lucek
                            Classic
                            • 2009
                            • 14

czytajac wasze posty generalnie wychodzi ze raczej wyzszy profil.
                            ktos wie o ile realnie profil opony bedzie wyzszy dla rozmiaru 215/55/16 od 215/50/17?

ktos ma doswiadczenia z ciemnymi alu w zimie (czarne/szare/grafity)?
                            i jeszcze jedno - gdzie kupujecie felgi?

pozdr

Komentarz

• Octavia2Limited
                              Rider
                              • 2009
                              • 322

lucek
                              i jeszcze jedno - gdzie kupujecie felgi?
                              Ja na allegro. Najlepsze ceny, największy wybór!.

Komentarz

• krz_p
                                Ambiente
                                • 2007
                                • 164

Zamieszczone przez piramida
                                ja mam u siebie 2.7 i eibacha, jezdzi sie bardzo dobrze wiadomo ze nie jak na 16 ale tragedii nie ma :diabelski_usmiech zime przelatam na 16 bo takie mi jeszcze pozostały
                                poco tak dużo? ja mam 2,4 z przodu i 2,1 z tył i jest w sam raz, auto lepiej się prowadzi, nie podskakuje na byle nierówności,
                                przy wyższym ciśnieniu, szczególnie z tyłu było widać, że opona nie zużywa się równomiernie, bieżnik po bokach był prawie nietknięty
                                Golf V GTI

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                                  Elegance
                                  • 2009
                                  • 771

piramida, ja u siebie mam 2,5 na 18''

Komentarz

• piramida
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 12222
                                    • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez krz_p
                                    Zamieszczone przez piramida
                                    poco tak dużo? ja mam 2,4 z przodu i 2,1 z tył i jest w sam raz, auto lepiej się prowadzi, nie podskakuje na byle nierówności,
                                    przy wyższym ciśnieniu, szczególnie z tyłu było widać, że opona nie zużywa się równomiernie, bieżnik po bokach był prawie nietknięty
                                    po to aby nie pogiąć felgi jak wpadne w dziure a nie jezdze wolno :szeroki_usmiech , wczesniej jezdziełem na na 2.5 i tez było spoko, zobaczymy jak bieznik bedzie sie nie równo zuzywał to troche odpuszcze.
                                    Po za tym koła mam powietrzem napompowane i jak koła sa zimne to jest około 2.5 a po nagrzaniu dochodzi do 2.7

[ Dodano: Czw 23 Wrz, 10 11:44 ]
                                    Zamieszczone przez OctaviaRS TDi
                                    piramida, ja u siebie mam 2,5 na 18''
                                    na zimno czy na ciepło?

Komentarz

• OctaviaRS TDi
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 771

na zimno, czyli po rozgrzaniu mam 2,7 - tak kiedyś sprawdzałem.
                                      Dla równego ścierania się gumy zmieniaj je przód-tył co około 10 tys. km

Komentarz

• krz_p
                                        Ambiente
                                        • 2007
                                        • 164

jak jeździsz na zbyt wysokim ciśnieniu to przekładanie przód-tył nic nie da
                                        też kiedyś zaczynałem od 2,6 czy 2,7, wystarczy się przejechać na trochę niższym ciśnieniu i już nie chce się wracać do wyższego ciśnenia

argument o wyższym ciśnieniu aby nie pogiąć felg jakoś do mnie nie trafia, przez prawie 6 lat śmigam na 18' i jeszcze nie zdarzyło mi się uszkodzić felgi na dziurze, a czasem jakiejś na czas się nie zauważy
                                        Golf V GTI

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

Zamieszczone przez lucek
                                          ktos wie o ile realnie profil opony bedzie wyzszy dla rozmiaru 215/55/16 od 215/50/17?
                                          każdy wie
                                          118,25mm vs. 107,5mm
                                          saport techniczny baj DGW
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm
                                          no i nie ma :-)

Komentarz

• PiotrekDK
                                            Elegance
                                            • 2007
                                            • 798
                                            • Seat

ja mam u siebie zimowki MICHELIN Pilot Alpin 225/45/17
                                            nie moge o nich nic zlego powiedziec,
                                            poprzednia zime na nich przejezdzilem i moge je polecic
                                            przeszly dobry test jak wracalem po swietach z PL do domu.
                                            850 kilometrow przez polske , niemcy i danie.
                                            cala droga po sniegu, lodzie i bryji posniegowej
                                            v-max na autobanie 60-80 km/h gdzie norma to 180, wpadanie w zaspy, awaryjne chamowanie no byla mala ekstremka, normalnie jade 7-8h a wtedy jechalem 14 :szeroki_usmiech
                                            tak ze polecam oponki
                                            ...DIESEL KOPCI , DIESEL CZADZI , DIESEL NIGDY CIĘ NIE ZDRADZI... :-)
                                            mala ewolucja BKD ->BMN 205KM/458Nm

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=26088

Komentarz

• lucek
                                              Classic
                                              • 2009
                                              • 14

to zadam jeszcze dodatkowe pytanie odnosnie zalozenia 16' do RS.

bylem w serwisie i zalozyli mi jakas 16' na probe i ogolnie mowiac pomiedzy zaciskiem a tarcza jest bardzo malo miejsca stad moje pytanie:

- czy ktos z was w RS lub VW GTi jezdzil na 16? i czy mial jakies problemy dot odlegosci od tych zaciskow ktore sa wieksze niz seryjne?
                                              - czy tak mala odleglosc nie spowoduje problemow typu dzwiek powietrza przy takiej szczelinie lub czy kamyk/brud nie jest w stanie powodowac tarcia etc?

nie bardzo chce zamontowac 17' bo po pierwsze mam vredesteiny wintrac extreme 215/55/16 (z poprzedniego sam) a po drugie profil ponizej tego 55 na zime i nasze warunki, jakos nie bardzo mi lezy
                                              dzieki za opinie

Komentarz

• piramida
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 12222
                                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez lucek
                                                to zadam jeszcze dodatkowe pytanie odnosnie zalozenia 16' do RS.

bylem w serwisie i zalozyli mi jakas 16' na probe i ogolnie mowiac pomiedzy zaciskiem a tarcza jest bardzo malo miejsca stad moje pytanie:

- czy ktos z was w RS lub VW GTi jezdzil na 16? i czy mial jakies problemy dot odlegosci od tych zaciskow ktore sa wieksze niz seryjne?
                                                - czy tak mala odleglosc nie spowoduje problemow typu dzwiek powietrza przy takiej szczelinie lub czy kamyk/brud nie jest w stanie powodowac tarcia etc?

nie bardzo chce zamontowac 17' bo po pierwsze mam vredesteiny wintrac extreme 215/55/16 (z poprzedniego sam) a po drugie profil ponizej tego 55 na zime i nasze warunki, jakos nie bardzo mi lezy
                                                dzieki za opinie
                                                u siebie mam takie same hamulce jak twoje i jezdziłem na 16, jest moze z 5mm luzu ale nic sie nie dzieje bo co niby ma sie dziać, felga sie nie ugnie aby potem obcierac o zaciski :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...