1,6 bfq 1r-lpg,70tyś zaczęła brać olej+masło c.d./valvoline czy GM dexos2 leje ktoś?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    rozwiązanie super, muszę to przemyśleć

Zostaw komentarz:

• gregka
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Przemek_i Zobacz wpis

mógłbyś coś więcej napisać jak to wykonać?
    Wstawić jakieś zdjęcia
    Po prostu kawałek przewodu grzewczego z alle.. na 12volt moc około 50-70 wat, miał długość około 2-3 metry, owinięty jest wokół podstawy korka wlewu oleju i dalej na plastikowym przewodzie odmy w kierunku bloku silnika( niestety będzie trzeba to raczej odwijać jakby chciał ściągać np. pokrywę rozrządu), razem z tym kablem grzewczym pod „ociepleniem” z taśmy tekstylnej schowany jest czujnik temperatury jednego termostatu, drugi termostat mierzy temp na zewnątrz. Gdy temp spada np. poniżej plus 10 st C pierwszy termostat załącza swój przekaźnik, który podaje napięcie na drugi termostat (ten z czujnikiem przy odmie). Drugi ustawiony jest na trzymanie temperatury w granicach 50- 65 stopni, jak jest niższa na odmie to załącza swój przekaźnik który podaje zasilanie na kabel grzewczy. Acha, nie tak łatwo znaleźć w O1 napięcie w komorze silnika pojawiające się tylko po przekręceniu zapłonu, ja swoje wziąłem z czujnika biegu wstecznego, dałem trochę większy bezpiecznik na ten obwód i tak to sobie u mnie działa.

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Bambek1 Zobacz wpis
    Wątku olejowego z przyczyn zdrowotnych czytać osobiście nie polecam

Zostaw komentarz:

• Bambek1
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez sew1981 Zobacz wpis
    Nie na co stać (bo myślę, że wielu stać na lepszy olej), a co ma sens do danego silnika. Bo lanie premium olei do 1.6 mpi to jak zakładanie Toyo 888 do Fiata 126p o mocy 26 koni. Ważna jest regularna wymiana bardziej. Oczywiście nie zachęcam do lania marketowych bubli - bo to druga skrajność
    Ale to moje zdanie....
    Powiedział bym, że to zdanie jest najlepsze. Serio.

P. S. Wątku olejowego z przyczyn zdrowotnych czytać osobiście nie polecam ale to tylko moje zdanie i nie drążmy tematu.

Zostaw komentarz:

• shanzi
    odpowiedział(a)

normalnie wypuściłem laptopa z rąk - - poczułem się jakby moja KURA miała z 200 KM

PETARDA
    Nie chciałem urazić użytkowników o niższej mocy silnika, gdyż jak zapewne wszyscy a może większość użytkowników kur wie, że w zależności od modelu silnika jest to od zacnych 75 KM do aż... 102 KM .

Ja też czasami czuję te 200 kuni, w szczególności jak buda jest pusta ( tzn. tylko z kierowcą) a przede mną długa droga w dół . Myślę, że temat olejowy do 1.6 MPI mamy już konkretnie obgadany ​​​​

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    Oczywiście nie zachęcam do lania marketowych bubli - bo to druga skrajność
    Ale to moje zdanie....

Bardzo dobre zdanie

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    Nie na co stać (bo myślę, że wielu stać na lepszy olej), a co ma sens do danego silnika. Bo lanie premium olei do 1.6 mpi to jak zakładanie Toyo 888 do Fiata 126p o mocy 26 koni. Ważna jest regularna wymiana bardziej. Oczywiście nie zachęcam do lania marketowych bubli - bo to druga skrajność
    Ale to moje zdanie....

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpis
    My tu chcieliśmy stworzyć wątek olejowy dla naszego , jedynie słusznego , silnika w Octavii czyli 1.6 MPI o różnych wariantach mocy​​​.
    normalnie wypuściłem laptopa z rąk -
    Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpis
    1.6 MPI o różnych wariantach mocy​​​
    - poczułem się jakby moja KURA miała z 200 KM

PETARDA

Zostaw komentarz:

• shanzi
    odpowiedział(a)
    gregka dobrze prawisz, to nie jest silnik wymagający super oleju w normalnej eksploatacji. Twój patent jest fajny z tą grzałką.
    ja polecam polski specol - tanio i dobrze, też pełen syntetyk. No i zachęcam do czytania wątku olejowego
    My tu chcieliśmy stworzyć wątek olejowy dla naszego , jedynie słusznego , silnika w Octavii czyli 1.6 MPI o różnych wariantach mocy​​​. Tak na poważnie to każdy z nas powinien kierować się zdrowym rozsądkiem. Olej to nie rozwiazanie na stan silnika. Na pewno wymieniany regularnie da nacieszyć się dłużej samochodem. A co do ceny i producenta, niech każdy leje to na co go stać.

​​​​​

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    gregka dobrze prawisz, to nie jest silnik wymagający super oleju w normalnej eksploatacji. Twój patent jest fajny z tą grzałką.
    ja polecam polski specol - tanio i dobrze, też pełen syntetyk. No i zachęcam do czytania wątku olejowego

Zostaw komentarz:

• Chief33
    odpowiedział(a)
    Czyli za 4000 km zapodajemy zamiast motula 5w40 olej valvoline 5w40

Ja bardziej o tym myślałem, czym się wyróżnia max life?b olej-silnikowy-valvoline-synpower-5w40-4l.jpgcena taka sama

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez gregka Zobacz wpis
    jako remedium zastosowałem kabel grzewczy na 12V sterowany dwoma termostatami z chin za 10 zł-pierwszy termos załącza zasilanie drugiego w odpowiednich temperaturach (u mnie poniżej +10 st C), drugi utrzymuje temperatur kabla w granicach 60-70 st. C)
    mógłbyś coś więcej napisać jak to wykonać?
    Wstawić jakieś zdjęcia

Zostaw komentarz:

• gregka
    odpowiedział(a)
    No, szanowni użytkownicy żabci, Wasza wiara w moc oleju mnie zadziwia i wzbudza zazdrość. Sam od wielu lat używam Polskiego oleju z Lotosa i śmiem po wielu próbach porównania twierdzić że niczym nie ustępuje 2-5 razy droższym obcym cudom.Co do masła w tym silniku (BFQ) to jest to fabryczny błąd konstrukcyjny, ja jako remedium zastosowałem kabel grzewczy na 12V sterowany dwoma termostatami z chin za 10 zł-pierwszy termos załącza zasilanie drugiego w odpowiednich temperaturach (u mnie poniżej +10 st C), drugi utrzymuje temperatur kabla w granicach 60-70 st. C) Oczywiście można to zrobić lepiej, mnie brakuje ciągle czasu. Kabel grzewczy owinąłem wokół podstawy korka wlewu oleju i wokół odmy wchodzącej do korka wlewu. Od uruchomienia tego masło nie występuje bez względu na temperaturę ujemną (przyznaję, nie jeżdżę po 100 metrów po fajki do kiosku). Ten silnik a właściwie sterownik ma ciekawą cechę- ciśnienie oleju jest sprawdzane przez sterownik Simos wyłącznie powyżej pewnych obrotów, w granicach min 1500 rpm- poniżej może nie być ciśnienia i się o tym nie dowiecie, żadnej lampki nie zapali.Byłem w szoku gdy to odkryłem, niestety to fakt. Mnie do tych akcji z grzaniem odmy sprowokowała sytuacja, gdy po niedawnej wymianie oleju i dużym mrozie zapaliła się kontrolka ciśnienia- prawdopodobnie woda spływająca z masła jakimś cudem zatkała niektóre kanały smarowania i ciśnienie zdechło. Wcześniej przejeździłem ok 8 zim w podobnych warunkach, i to nie wystąpiło. Pozdrawiam i zachęcam do kupna polski olejów- naprawdę nie są gorsze.

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    Czyli za 4000 km zapodajemy zamiast motula 5w40 olej valvoline 5w40

Zostaw komentarz:

• shanzi
    odpowiedział(a)
    Nasze silniki raczej nie wymagają hiper extra drogich olejów, grunt , żeby olej regularnie wymieniać. Ja obecnie jeżdżę na Shell Helix Ultra 5w40, a na zmianę mam już zakupiony Valvoline 5w40 Max Life. Kiedyś na nim jeździłem i złego słowa nie mogę powiedzieć.

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    ja się zastanawiam nad tym

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    Druga strona :
    VALVOLINE SynPower 5W30 II.jpg

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    Ten natomiast takowe posiada :
    VALVOLINE SynPower 5W30.jpg

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rooy87 Zobacz wpis
    proszę :
    Ten olej spełnia normy :
    • Renault RN0700,
    • Ford WSSM2C 913D,
    • Ford WSS-M2C913-A,B,C.
    więc nie wiem czy będzie wystarczająco odpowiedni do naszych silników... Nie ma aprobat dla VW....

Ostatnio edytowany przez Alison; 48716.

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    proszę :
    i jak fura po zalaniu nowego oleju?

Tez się nad nim zastanawiam.

Zostaw komentarz:

• Chief33
    odpowiedział(a)

proszę :

Kolego a Ty nie miałeś zalać 5w40?
    swoją drogą jak efekty po wpadłem na ten sam pomysł i na dniach będę zalewał - tylko jeszcze nie wiem co ​​​​​​​

Zostaw komentarz:

• rooy87
    odpowiedział(a)
    Napisz Kolego jaki dokładnie wlałeś ten olej. Całość nazwy jeśli możesz.
    proszę :

Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    Napisz Kolego jaki dokładnie wlałeś ten olej. Całość nazwy jeśli możesz.

Zostaw komentarz:

• rooy87
    odpowiedział(a)
    Po wlaniu valvoline jest czysto jakby ktoś umył korek zero masła czy białych osadów zrobiłem z 500km i olej trzyma się na tym samym poziomie , będę obserwował dalszą eksploatację ,póki co jest dobrze

Zostaw komentarz:

• Przemek_i
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez luckd Zobacz wpis
    po dolaniu 1 litra było w okolicach górnej kropki.
    od zgięcia do zgięcia jest ok 1 L

Zostaw komentarz:

Pracuję...