[O2] QG1 - drugi okres a kasowanie pierwszego ...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Allen
    Classic
    • 2010
    • 24

adamusiek, ciekawy kolorek Twojego Szkodnika, gratuluje, bardzo zadbane autko
    Fabiaclub.pl
  • voltar
    L&K
    • 2009
    • 1107
    • Octavia II (1Z3)
    • BZB 1.8 TSI 160 KM

Pod takim enigmatycznym tytułem chcialem zawrzeć następujące pytanie.
    Czy po 1 przeglądzie auta komputer auta jest kompletnie zerowany i liczy km do przeglądu znowu od 0 km ? czy też posiada wiedzę że 1 przegląd nastąpił np. po 23000 km a nie po 30000 km ?
    Pytanie wzieło się z moich wątpliwości co do tego co wyświetla mi komputer auta.
    Gdy auto było nowe to po jakichś 500 km pojawiła się mozliwość spr. za ile dni / km przegląd. Wtedy gdy sprawdziłem to po raz pierwszy komp wyświetlił mi np. 28400 km i pomimo że pierwsze 3 tys km jeździłem na krótkich odcinkach nie spadało to w zasadzie bardziej niż sam przebieg rzeczywisty.

Teraz po 1 przeglądzie zrobionym przy przebiego ok. 23500 km przejechałem znowy około 800 km i spr. za ile mam jechać do przeglądu. Tym razem pokazał mi już tylko 23400 km
    Tym razem od przeglądu także jeździłem tylko na krótkich odcinkach ale jeżeli komp liczył od 30000 km to spadło to bardzo szybko i nadal spada.

Zastanawiam się więc czy komp ma tą wiedzę na temat pierwszych 23000 km czy też diagnosta może ustawić następne QG1 na np 24000 km bazując na poprzednich danych eksploatacyjnych. ???

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8039
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

voltar, można ustawić QG1 ale nie można ustalić w nim km. On sam wylicza na podstawie różnych danych ilość km do przeglądu zaczynając od wartości 30kkm i nie dłużej 2 lata. A jak liczy i z jakich czujników zbiera dane to znajdziesz na forum, bo jest to opisane.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• voltar
        L&K
        • 2009
        • 1107
        • Octavia II (1Z3)
        • BZB 1.8 TSI 160 KM

AdamB : OK z Twojej wypowiedzi juz wiem ze diagnosta nie mogł po przegladzie wpisac ze przeglad za max 2400km . Co do tego jak komp liczy to wiem czytalem na forum, ze zalezy od tego jakie dlugie przebiegi , czy miasto czy trasa i nawet otwieranie maski sie liczy. Nie znalazłem jednak info czy komp pamięta historię sprzed przeglądu ... Teoretycznie powinno byc 30 tys. do przegladu bo nowy olej ale moze jest inaczej ?

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8039
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

voltar, a tego już nie jestem, pewien. Najprawdopodobniej pierwsze kilka set km były robione w takich warunkach że komp tyle wyliczył. Jeżdżąc w podobnych warunkach wyszło podobnie.
          Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• voltar
            L&K
            • 2009
            • 1107
            • Octavia II (1Z3)
            • BZB 1.8 TSI 160 KM

AdamB : Wlasnie to mnie dziwi bo warunki takie same jak wtedy gdy auto było nowe z salonu a km lecą na łeb na szyje . Ciekawe dziś otworzyłem maskę , ide zaraz sprawdzę czy przebiego się wydłużył ... a potem kilka razy otworze i zamkne

Komentarz

Pracuję...