W moim youngtimerze O1 F1 pojawił się problem z przednimi reflektorami. Genezą jest drobna stłuczka sprzed lat, kiedy to, bez pytania, wymieniono mi jeden z przednich reflektorów na zamiennik, z powodu nadłamanego uchwytu. Zamiennik niebawem pożółkł. Wymieniłem więc oba reflektory na, wydawałoby się, lepsze zamienniki. Przez 3 lata wyglądały fajnie, chociaż świeciły słabo, ale ostatnio zaczęły ulegać biodegradacji (łuszczy się srebrna powierzchnia wewnątrz).
Chciałbym raz na zawsze rozwiązać problem. Autko służy do jazdy po mieście i przewożenia większych przedmiotów, jednak powinno wyglądać i świecić przyzwoicie.
Gdybym miał dwa oryginalne reflektory w przyzwoitym stanie to oddałbym je do regeneracji. Niestety mam tylko jeden i dość mocno zużyty, więc ta opcja raczej odpada. Z kolei zamienniki nadają się już tylko do śmieci.
Rozważam takie opcje:
1. Kupno nowych, oryginalnych reflektorów (zważywszy na ich koszt i obecną wartość auta wolałbym tego uniknąć).
2. Kupno nowych zamienników dobrej jakości.
3. Kupno reflektorów soczewkowych znanych jako "dayline" albo "daylight".
W związku z tym mam pytania:
Ad. 2 Czy ktoś z Was spotkał się z zamiennikami przyzwoitej jakości, tzn. takimi, które od razu nie zaczną żółknąć, nie będą się łuszczyć i będą przyzwoicie świeciły?
Ad. 3 Czy ktoś z Was używał tych lamp? Jak one w praktyce świecą z dobrymi żarówkami w porównaniu do oryginalnych reflektorów? Jak wygląda trwałość?
Z góry dziękuję za pomoc.
Chciałbym raz na zawsze rozwiązać problem. Autko służy do jazdy po mieście i przewożenia większych przedmiotów, jednak powinno wyglądać i świecić przyzwoicie.
Gdybym miał dwa oryginalne reflektory w przyzwoitym stanie to oddałbym je do regeneracji. Niestety mam tylko jeden i dość mocno zużyty, więc ta opcja raczej odpada. Z kolei zamienniki nadają się już tylko do śmieci.
Rozważam takie opcje:
1. Kupno nowych, oryginalnych reflektorów (zważywszy na ich koszt i obecną wartość auta wolałbym tego uniknąć).
2. Kupno nowych zamienników dobrej jakości.
3. Kupno reflektorów soczewkowych znanych jako "dayline" albo "daylight".
W związku z tym mam pytania:
Ad. 2 Czy ktoś z Was spotkał się z zamiennikami przyzwoitej jakości, tzn. takimi, które od razu nie zaczną żółknąć, nie będą się łuszczyć i będą przyzwoicie świeciły?
Ad. 3 Czy ktoś z Was używał tych lamp? Jak one w praktyce świecą z dobrymi żarówkami w porównaniu do oryginalnych reflektorów? Jak wygląda trwałość?
Z góry dziękuję za pomoc.
Komentarz