Witam
Posiadam octawie 1,6 benzyne (101KM) i ostatnio pojawił sie problem taki, że (zwłaszcza rano gdy silnik jest zimny) cięzko ja odpalic i auto nie ma mocy, szarpie. Mechanik stwierdził, iż siadł przepływomierz powietrza. Oryginalny, jaki mialem zamontowany to Hitachi 06A- 906- 461B
Koszt takiego przelywomierza to ok 1300PLN w sklepie
Na internecie znalazlem tansze zamienniki takie jak;
Hans Pries -330 PLN
Maxgear - 235 PLN
Meyle -510PLN
Magneti Marelli -485 PLN
Czy ktos zna ktoras z tych marek i ktora warto wybrac a ktorej sie wystrzegac?!
Pozdrawiam i prosze o pomoc
Jak cieżko odpalić to przepływomierz nie ma nic do tego. Sprawdź układ zapłonowy. Stary przepływomierz można sprobowac wyczyścić (wyjąć wkład, zanurzyć w ropie albo kupić odpowiedni srodek). A jak juz chcesz kupowac nowy to unikaj najtańszych chinoli pokroju Maxgear
To napewno przeplywmierz - tak stwierdzil specjalista. Problem z odpaleniem jest tylko wtedy gdy wlasnie przeplywomierz przestaje dzialac. Wtedy jest brak mocy i szarpie. Po przejechaniu paru kilometrow zatrzymuje sie , gasze silnik i pozniej odpala juz bez problemu - szarpac ju ztez nie szarpie
To pojedz do innego speca tak dla pewności, żeby się nie okazało, że ten się uczy twoim kosztem. Jak masz czym wykasować błąd to pojeździj parę dni z odpiętym przepływomierzem.
Dwoch mechanikow podpinalo mi auto pod komputer i tak obaj powiedzieli wiec raczej chyba sie obaj nie moga mylic. Wczesniej problem ten pojawial mi sie tak raz na tydzien a ostatnio o pogorszeniu pogody co rano ten problem wystepuje. Dlatego si etroche spiesze z kupnem tego przeplywomierza bow zimie wogole juz nie d asie jezdzic. Zna moze ktos te marki przeplywomierzy ktore wypisalem powyzej? Ktorys z nich nie jest chinski i jest godny uwagi?
Komentarz