O2FL zwiedza Wlochy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • epic
    Classic
    • 2010
    • 9

O2FL zwiedza Wlochy

Ale numer, dzisiaj zauważyłem dokładnie to samo z obrotami u siebie co kolega abc_rlz. Auto też podobne, BXE z 2008 roku, przebieg 54kkm.
    Po odpaleniu obroty na około 1100, do tego na dwójce bez gazu wyrywa do przodu. Po przejechaniu jakiegoś kilometra wróciło do normy, czyli poniżej 900. Dodatkowo od jakiegoś czasu przy gaszeniu słyszę dziwne buczenie, jeszcze nie wyczaiłem dokładnie gdzie.
    Kolego abc_rlz, daj znać jak się u Ciebie zakończyła sprawa.
  • madmax991
    Drive
    • 2009
    • 42

O2FL zwiedza Wlochy

Tak w ramach podzielenia sie spostrzeżeniami z wakacji:

W sumie zrobilem okolo 3000km.
    Spalanie na trasie Cieszyn - Brno - Klagenfurt - Siena -> ok 5,2
    Spalanie Na trasie powrotnej okolo 5,5.

Zadnych wycieków, ubytków oleju, czy też plynu chlodniczego (kupilem dolewke przed drogą i sprawdzalem co ok 700 km). Klimatyzacja też spisała się świetnie.

Zapakowalismy duuzzzzoo rzeczy i bagaznik ocy nie ma sobie równych. Miejsce to jedno, ale do tego schowki, haczyki itp, naprawde siwetna sprawa.

Na dodatek nie ma sie czego wstydzic na autostradach.

btw.: to do innego wątku ale:

Maciej

Komentarz

• eroberto1
      Rider
      • 2010
      • 350

Ile czasu jechałeś?
      2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• arekban
        Ambiente
        • 2010
        • 208

Re: O2FL zwiedza Wlochy

Zamieszczone przez madmax991
        Spalanie na trasie Cieszyn - Brno - Klagenfurt - Siena -> ok 5,2
        Albo znowu ktoś opiera się na niewłaściwych wskazaniach komputera... albo auto 1/3 trasy jechało na lawecie.

Zużycie 5.2 - to nie możliwe !
        Jestem w stanie takie średnio osiągnąc ale jadąc 90 km/h z tempomatem - bez jakiegokolwiek przyśpieszania, wyprzedzania czy skrzyżowań. Tak się jechać nie da !

Może kolega tak jechał ?

Komentarz

• madmax991
          Drive
          • 2009
          • 42

... no moze tak jechalem, a moze w ogole nie bylem na wakacjach ...

Pisze co odczytalem z komputera, jechale 130, max 140 ... i naprawde nie mam interesu w tym zeby "krecic" spalanie.
          Maciej

Komentarz

• arekban
            Ambiente
            • 2010
            • 208

... no moze tak jechalem, a moze w ogole nie bylem na wakacjach ...

Pisze co odczytalem z komputera, jechale 130, max 140 ... i naprawde nie mam interesu w tym zeby "krecic" spalanie.
            OK .. może i da się tyle spalić - ale ja nie potrafie albo moje auto jest inne

Poniższy cytat z wątku: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=38263 to potwierdza że się da, ale jadąć średnio właśnie 90km/h a nie 130 i w odpowiednim - "kapeluszniczym" stylu

Cytuje:
            "Rekord mam na trasie Kr aków - Kielce ( niedziela po 17, brak innych aut) - 5,1 l ale to nie jest jazda.... 90 km/h - 6 bieg i tempomat, mozna ksiazke czytac taka nuda... "

Komentarz

• madmax991
              Drive
              • 2009
              • 42

... no to jeszcze jedna sugestia...

jadąc z klagenfurtu do florencji masz zdrowo z gorki, bo dolomity sa dosc wysokie, a potem jest plasko

[ Dodano: Pon 04 Paź, 10 12:45 ]
              Zamieszczone przez eroberto1
              Ile czasu jechałeś?
              w zwiazku z tym ze moj synek nie jest cierpliwym pasazerem podzielilismy trase na dwa etapy:

Cieszyn - Klagenfurt -> okolo 12,5 h (z przerwami oczywiscie)

Kalgenfurt - Siena -> okolo 9h (z 1h stanie w korku pod wenecjia i przerwami)

Jechalismy na dwa auta z trojka malych dzieci, także przerwy byly dosc dlugie.

... ale piekna trasa, zwlaszcza przez dolomity, i niezle jedzenie na Autogrill we wloszech.
              Maciej

Komentarz

• winni77
                RS
                • 2009
                • 2183
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

madmax991, jak już pewnie wiesz, wskazania z komputera są warte tyle co nic. Może przy tankowaniu zadałeś sobie trud policzenia spalania faktycznego?

Sam ostatnio robiłem trasę Londyn-Gdańsk i vice versa i do Gdańska, gdzie w Niemczech jechałem 170-210 (ale w Belgii, Holandii, UK i Polsce już normalnie) spalanie wyszło 7,5 litra. Natomiast wracając, gdzie jechałem spokojnie (autostrady 130-140km/h) wyszło jeśli dobrze pamiętam 6,6 litra, a jechałem sam, tylko z mocno załadowanym bagażnikiem. Oczywiście dane realne.
                Mój "Batmobil"

Komentarz

• madmax991
                  Drive
                  • 2009
                  • 42

Niestety, leniwy jestem.

Realne, nierealne, ale przeklamanie rzedu 1,4 l to chyba przesada.

Jakkolwiek nie wdając sie specjalnie w polemikę i pewnie narazajac sie znowu na uszczypliwosci zwiazane ze sposobem jazdy, powtorze: srednia 5,2.

btw.: kolega w golf V combi, bluemotion, 19TDI mial kolo 4,5 (jechalismy na dwa auta)
                  Maciej

Komentarz

• eroberto1
                    Rider
                    • 2010
                    • 350

w zwiazku z tym ze moj synek nie jest cierpliwym pasazerem podzielilismy trase na dwa etapy:

Cieszyn - Klagenfurt -> okolo 12,5 h (z przerwami oczywiscie)

Kalgenfurt - Siena -> okolo 9h (z 1h stanie w korku pod wenecjia i przerwami)

Jechalismy na dwa auta z trojka malych dzieci, także przerwy byly dosc dlugie.

... ale piekna trasa, zwlaszcza przez dolomity, i niezle jedzenie na Autogrill we wloszech.
                    Też mam mało cierpliwego pasażera a w przysłym roku marzy mi sie italia, możesz polecić jakieś noclegi, ewentualnie jakieś praktyczne wskazówki na taką podróż?
                    2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• madmax991
                      Drive
                      • 2009
                      • 42

jasne... posle na PRV
                      Maciej

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

Fajnie ze auto pali tyle co nic, a portfel nie liczy realnego kosztu przejechanego 1km 8)

W sumie co za roznica czy auto pali 2 czy 20l, jak km kosztuje 35gr :twisted:
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Robert_P
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 209

madmax991, miałes szansę sprawdzić naprawdę realne spalanie na tak długiej trasie, poprzez spisanie licznika po zatankowaniu do pełna, przy wyjeżdzie i powrocie.

Pomyśl sam na że tak na powiem chłopski rozum , jechałeś autem załadowanym i do tego z klimą i średnie Ci wyszło 5,2 więc ile wynosiło chwilowe :?: skoro przy ruszaniu, przyspieszaniu itd auto potrzebuje duzej dawki paliwa, 4,0 ??

Niektórzy zadaja sobie trud i spisują liczniki, prowadzą dokładną ewidencję spalania i to jest wiarygodne, Twoje info niestety nie ....a szkoda :cry:
                          Smerf Miętus

Komentarz

• madmax991
                            Drive
                            • 2009
                            • 42

ech... no itak to jest sie podzielic doswiadczeniem...

Jaki to ma sens jesli wszyscy naokolo wiedza lepiej. :roll:

... nie wiem jak kolega Robert_P, ale na trasie na autostradzie przez okolo 2h (bo co tyle mialem przerwy ) ruszam tylko raz.

A dokladniej ewidencji nie prowadze bo nie mam floty, tylko jechalem na wakacje. Temat spalania O2FL byl tylko jednym z czynników wplywajacych na zadowolenie z jazdy tym samochodem i zajal dokladnie dwie linijki.
                            Maciej

Komentarz

• Robert_P
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 209

Kolego madmax991, dobrze że napisałeś o swoich wrażeniach i fajnie że jesteś z autka zadowolony, chyba tak jak ja ale zwróciłem Ci tylko uwagę na mz mało wiarygodne fakty.
                              Owszem na autostradzie ze stała prędkością w granicach 100 km możesz uzyskać takie spalanie , ale jako średnia z tak długiej wycieczku to już wątpię...
                              Mnie na trasie Bydgoszcz-Wybrzeże też udało się uzyskać baardzo niskie spalanie o które ją nie posądzałem ale prędkość była maks 90 km/h . Inny silnik więc nie chodzi tu o porównanie spalania.
                              Pozdrawiam i samych radości z auta !
                              Smerf Miętus

Komentarz

• madmax991
                                Drive
                                • 2009
                                • 42

Dzieki !

Trase Bydgoszcz - Koszalin (jako czesc trasy z Krakowa nad morze) przebylem w sierpniu i predkosc byla rzeczywiscie max 90; chyba mi spalil 5,8, czy jakos...

Jakkolwiek... tylko uwaga na koniec, że w zasadzie od Wiednia do Florencji (juz pomijam Czechy) jest caly czas autostrada... co daje okolo 860 km autostrady i mozna jechac ze stala predkoscia.
                                Maciej

Komentarz

• Robert_P
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 209

Dzieki !

Trase Bydgoszcz - Koszalin (jako czesc trasy z Krakowa nad morze) przebylem w sierpniu i predkosc byla rzeczywiscie max 90; chyba mi spalil 5,8, czy jakos...

Jakkolwiek... tylko uwaga na koniec, że w zasadzie od Wiednia do Florencji (juz pomijam Czechy) jest caly czas autostrada... co daje okolo 860 km autostrady i mozna jechac ze stala predkoscia.
                                  To ostatnie pytanko z jaką prędkością się poruszałeś ?
                                  Smerf Miętus

Komentarz

• winni77
                                    RS
                                    • 2009
                                    • 2183
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

jechale 130, max 140
                                    Mój "Batmobil"

Komentarz

• gebek
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1214

Zamieszczone przez Robert_P
                                      Niektórzy zadaja sobie trud i spisują liczniki, prowadzą dokładną ewidencję spalania i to jest wiarygodne, Twoje info niestety nie ....a szkoda
                                      Z tymi kompami to roznie bywa.Ja pokonalem podobna trase i komp pokazal 5.5l
                                      i spalil dokladnie 5.5l...sprawdzalem w realu.
                                      Tak wiec moze kolega ma takze dobrze wskazujacy komputer
                                      Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• abstinent
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 4842
                                        • Octavia II combi (1Z5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

mi zaniża o 0,1 do max 0,5 l przeważnie jest to 0,2-0,3l

Komentarz

• voltar
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1107
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BZB 1.8 TSI 160 KM

Mnie w 1.8 TSI pali przy V = 90-100 km/h 5,4 litra ale mowimy o jezdzie bez klimy i raczej
                                          pustym autem. Przy 140 km/h na dluzszych dystansach trzeba sie liczyc ze zuzyciem 7 l

Moze ten 1.4 TSI jest bardziej oszczedny ale zeby az tak ?
                                          Kolega pisze ze jechal 140 km/h ale zapewne na jakichs tylko dystansach.

Z podanych czasow przejazdu wynika ze jechal bardzo wolno.
                                          Laczny czas przejazdu 21,5 godz. na polowe dystansu 1500 km to daje Vsrednia ok 70 km/h
                                          wiec przy takiej predkosci na dlugim dystansie mysle ze pomiar mozna uznac za bardziej
                                          wiarygodny.

Dla porownania podam moj najdluzszy 1 dniowy kawalek Octavia 1.8 TSI .
                                          1200 km w 11 godz co daje srednia ok 110 km/h ( auto takze zaladowane na max, 3 osoby
                                          klima ) Srednie zuzycie wyszlo ok.8,5 l

I jeszcze jedna sprawa - dokladnosc wskazan kompa. U mnie akurat jest idealna, wielokrotnie
                                          to weryfikowalem i dokladnosc zuzycia sredniego mam na poziomie 0,01 l

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• winni77
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2183
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dajcie już spokój, bo wparuje szkoda i zrobi porządek :?
                                            Mój "Batmobil"

Komentarz

• voltar
                                              L&K
                                              • 2009
                                              • 1107
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BZB 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez winni77
                                              Dajcie już spokój, bo wparuje szkoda i zrobi porządek
                                              eeee nie przesadzaj przeciez watek jest o tym jak gosc pojechal do Wloch a zuzycie paliwa to integralny element tej podrozy

O kvalitach Skody Octavia moze pohybovat ino blazen !

Komentarz

• BANDIT
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 164

Witam
                                                Spalanie 5,2 jest jak nabardziej mozliwe oczywiście bez szaleństw ale gdy trzeba to sie depnie
                                                Zrobiłem 3 tygodnei temu trase z Gliwic do Świnoujścia i spowrotem i spalanie z komputera 4,2 a rzeczywiste wyszło 4,8 - patrz sygnaturka MOTOSTAT
                                                średnie mam 5,4 no ale ja nie szaleje

pozdr

to ten wpis 1400 km ponad
                                                " 2010-09-18 93 340 1461.0 70.69 Stacja paliw: Bliska Diesel tankowanie do pełna opony letnie
                                                70%
                                                20%
                                                10%
                                                ekonomiczny 292.57 4.84"
                                                pozdr
                                                Krzysztof
                                                4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

• Dzida
                                                  RS
                                                  • 2006
                                                  • 2253

IMHO spalanie kolegi który założył wątek można włożyć między bajki. W sobotę jechałem z Krakową nowo odebraną 1.4 TSI i spalanie wg. kompa było 8,9 l/100 km.
                                                  A na trasie do Itali gdzie autobahnem leci się przynajmniej te 140 km/h to spalanie musi być 6,5 - 7. Cudów nie ma.

Komentarz

Pracuję...