Szarpanie silnikiem 1,6 AEE

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • baloo
    Drive
    • 2006
    • 57

Dzis w radiu straszyli ze policja moze nalozyc mandat nawet 1000zl :lol: odrazu pol miliona niech naloza, ci dziennikarze sa jacys nienormalni. Maksymalny mandat za brak uprawnien i dokumentow to 200zl, a w artykule pisze ze za brak dokumentu to 50zl
    baloo
  • MARCUS
    Ambiente
    • 2005
    • 230

Od niedawna bo z pół roku jestem posiadaczem Octavi I LX 1,6 AEE.
    Na początku tankowałem E95 , ale pojawiał się taki oto syndrom - szarpało silnkiem na
    2-gim biegu pomiędzy 1500-1800 obr. Znajomi powiedzieli mi że to najprawdopodobniej paliwo bo ono często jest chrzszczone - że za mało oktanów.
    Zacząłem tankować E98 , i tu takie samo zjawisko tylko tyle że przy ostrzejszym ruszaniu z 1 -nki . A na pstoju nic - można tak teraz jak i przedtem przerabiać wszystkie warianty obrotowe pracy silnika i nic - tyka jak zegarek.
    Okoliczne warsztaty rozkładają ręce i mówią że wszystko jest dobrze, ale skąd to szarpanie nie wiedzą.

Komentarz

• nico21
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 2640
      • Volkswagen

A VAG nic nie wypisuje, żadnego błedu? Jesli by to była przepływka to powinno to byc nie tylko na 1 czy 2 biegu tylko przy gwałtownym nacisniecu pedału gazu.
      Moze trzeba sprawdzic "mapy" w sterowniku, moze trzeba troszke wtrysk paliwa zmodyfikowac w granicach tych obrotów??
      DACAR.team

Komentarz

• piotrekwawa
        Ambiente
        • 2005
        • 125

Re: Szarpanie silnikiem 1,6 AEE

Zamieszczone przez MARCUS
        Od niedawna bo z pół roku jestem posiadaczem Octavi I LX 1,6 AEE.
        Na początku tankowałem E95 , ale pojawiał się taki oto syndrom - szarpało silnkiem na
        2-gim biegu pomiędzy 1500-1800 obr. Znajomi powiedzieli mi że to najprawdopodobniej paliwo bo ono często jest chrzszczone - że za mało oktanów.
        Zacząłem tankować E98 , i tu takie samo zjawisko tylko tyle że przy ostrzejszym ruszaniu z 1 -nki . A na pstoju nic - można tak teraz jak i przedtem przerabiać wszystkie warianty obrotowe pracy silnika i nic - tyka jak zegarek.
        Okoliczne warsztaty rozkładają ręce i mówią że wszystko jest dobrze, ale skąd to szarpanie nie wiedzą.
        Może kable a może świece?
        szarpanie czyli taka nierówna praca? czy coś innego? napisz coś więcej.
        Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.

Komentarz

• tomi98
          Rider
          • 2004
          • 564

cześć
          spróbuj zatankować Shella V-Power-a 99 Racing i wtedy sprawdż czy coś się dzieje. Mój AEE jak miał 10000km przebiegu zdarzyło się kilka razy szarpać w czasie jazdy ale to była ewidentna wina paliwka. Byłem z tym w serwisie podpieli pod vag-a i nic. Zmieniełem stacje i jak ręką odjął.
          Na pewno sprawdziłbym świece i kable :!:

Komentarz

• daneczek76
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 3642
            • Toyota

Ja taksamo sprawdził bym kable i świece. A tak naprawde wymienił bym filter paliwa jest obok tylniego koła może to jest przyczyną takiego zachowania mój kolega miał bardzo podobnie i wymiana przyniosła skutek. Przypominam że taki filter wymienia się co 60 tyś. Pozdrawiam
            [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• piotrekwawa
              Ambiente
              • 2005
              • 125

Zamieszczone przez daneczek76
              Ja taksamo sprawdził bym kable i świece. A tak naprawde wymienił bym filter paliwa jest obok tylniego koła może to jest przyczyną takiego zachowania mój kolega miał bardzo podobnie i wymiana przyniosła skutek. Przypominam że taki filter wymienia się co 60 tyś. Pozdrawiam
              trafna uwaga ja wymieniam co 30000km a syf z niego wlewa się, że hej.
              Octavia 1.6 AEE 165tys przeb.

Komentarz

• jkapitan
                Drive
                • 2006
                • 59

Witam
                Mam podobne objawy ale na 1,8T, świece ok, sonda ok, filtr ok, paliwo ok, czujnik temp ok obecnie czekam na przepływke i mam nadzieje że sie polepszy ale nie jestem do końca przekonany. Na tą chwilę jeżdżę na odpiętej przepływce i jest lepiej ale jak to będzie finalnie to zobaczymy. Jak coś więcej się dowiesz to daj znać.

Komentarz

• borut
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 299

jkapitan,

mam pogobnie, czasami w AGU - jak wymienisz przepływke daj znac czy fakycznie jest OK