Octavia (BFQ) 1.6 benzyna (102 KM)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Octavia (BFQ) 1.6 benzyna (102 KM)

No i dochodzimy do sedna sprawy, puki silnik sie nie przegrzewa, a klima dziala nie szukamy sobie kolejnych problemow.

Pozostaje, tylko jedna sprawa, o ktorej autor tematu teraz nie wspomnial. Wiem, ze jakis czas temu zgarnal jakiegos zwierzaka przodem i pozostaje kwestia, czy wtedy cos sie nie uszkodzilo, ale sadze ze komputer jest madry i jesli daje wentylatorowi sygnal startu, a ten nie dygnie to powinien wywalac jakis blad :wink:

Octavia (BFQ) 1.6 benzyna (102 KM)

Wszystkiego najlepszego z okazji Świat Wielkanocnych, dużo zdrowia, radości, szczęścia i miłości dla wszystkich użytkowników Octavii.

Oprócz życzeń mam jeszcze pytanie do użytkowników Octavii I z benzynowym silnikiem BFQ 1.6 (102KM).
    W moim silniku stuka węglowy zawór recyrkulacji spalin. Pan w ASO jakkolwiek miły ale twierdzi, że wymiana nie ma sensu ponieważ „wszystkie stukają”. Czy ktoś wymieniał lub w inny skuteczny sposób zlikwidował tą wadę.
    Pytanie drugie. Chciałem się dowiedzieć czy to normalne, że kiedy silnik pracuje na wolnych obrotach i gwałtownie wcisnę mu pedał gazu to jest całkowity brak reakcji przez jakieś 0,5 - 1 sek. A później dopiero wzrastają obroty.
    I jeszcze jedno. Po uruchomieniu zimnego silnika na chwilę spadają obroty, zatrzęsie silnikiem kilka razy po czym obroty wracają i silnik pracuje normalnie. Dzieje się to przez kilka sekund i tylko przy zimnym silniku (np. po nocnym postoju)

Pozdrawiam

Andrew

Komentarz

• markuss
      Classic
      • 2006
      • 13

Na szrpanie silnikiem pomaga tzw ''czyszczenie przepustnicy"" w moim silniku pomogło
      czasami zlogi szlamu zalegaja wokół przepustnicy i silnik krokowy wolnych obrotów głupieje
      szerokości

Komentarz

• BaPit
        Rider
        S_OCP Member
        • 2004
        • 630

Zamieszczone przez markuss
        Na szrpanie silnikiem pomaga tzw ''czyszczenie przepustnicy"" w moim silniku pomogło
        czasami zlogi szlamu zalegaja wokół przepustnicy i silnik krokowy wolnych obrotów głupieje
        hmmm. no u mnie też to pomaga, ale myślałem, że to przypadłość silników doładowanych, gdzie po prostu olej z turbiny często wysrywa się do IC, a także dalej - do przepustnicy. Może w wolnossących też przy brudnym filtrze jakieś zanieczyszczenia lecą do przepustnicy...

Pozdro!
        Bartek
        była mocna Octa, a jest konik
        Greckie Delikatesy

Komentarz

• borut
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 299

Tez stuka mi zawor N80 ( zbiornik z węglem aktywnym ) i też nie mam na to sposobu.... U mnie ma to miejsce w 1.8T