w widelkach allegrowych raczej norma lub nawet powyzej sredniej (patrzac na baniaki 4 litrowe). We Wrocku mozna (przynajmniej kiedys) kupic 5 litrow Castrola za 130-135 PLN. Podobna cena byla u niejakiego kolegaberlin, ktory wysylal oleje z Berlina. Sam nie wiem, czy to sciema, czy sklepy nakladaja 70-90% marze (np. w Norauto taki Castrol to 220 PLN).
[Inne] Kupno nowej Octavii kilkaset km od miejsca zamieszkan
Zwiń
X
-
[Inne] Kupno nowej Octavii kilkaset km od miejsca zamieszkan
Witam,
Na poczatek chcialem powiedziec, ze to jest moj pierwszy raz jak kupuje nowy samochod, wiec nie jestem zbytnio obeznany w temacie papierkowej roboty. Otoz zamowilem nowa Octavie w salonie podpisujac umowe + wplata zaliczki. Teraz czekam. Problem (chyba problem) polega na tym, ze kupuje u dealera kilkaset kilometrow (Warszawa) od mojego miejsca zamieszkania (Wroclaw). Tutaj pojawia sie kilka pytan (bo w googlach nie znajduje za duzo informacji. Wiekszosc dotyczy kupna uzywanych aut, a nie nowych :/):
1. Czy poza kosztami rejestracji (ok. 170zl) dochodzi cos jeszcze?
2. Czy poza wydzialem komunikacji musze sie udac jeszcze do jakiegos urzedu?
3. Czy moge zalatwic wszystkie formalnosci wczesniej, a sfinalizowania kupna auta dokonac w innym dniu? Nie chce jechac dwa razy do W-wy, a z tego co czytam to podczas rejestracji trzeba miec fakture zakupu, co rowna sie z tym ze musze pojechac, zaplacic, wroci do urzedu celem rejestracji pojazdu, a nastepnie wrocic z tablicami po auto :/
Dzieki za porady no i wybaczcie troche temat, ale nie znalazle czegos podobnego na forum
Pozdro 8)VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
-
-
Witam,
Tylko jesli dobrze zrozumialem pojawia mi sie bledne kolo poniewaz: jesli chcialbym zalatwic to za jednym zamachem to musze tez zaplacic np. przelewem, dostac fakture i pojechac po blachy. I tutaj jest jeden zonk...jesli zaplace, to juz kupione, wiec moge sie nadziac jak przyjade po auto i okaze sie ze cos z nim nie tak (np. cos urwane, malowane itp.).
Dobrze rozumuje, ze jesli chcialbym dokladnie obejrzec auto i w razie czego wyrazic swoje opinie, to musze to zrobic przed zaplata?
Dzieki 8)VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
Komentarz
-
-
no przecież fakturę wystawia się zawsze z terminem płatność, można dac np. przelew 14 dni lub 7 albo gotówka - i tak zrobił danielcio i jest OK. idas pogadaj ze swoim dealerem żeby taką fakturę ci wystawił i tyle. Celem zarejestrowania potrzebujesz tylko fakturę a nikogo w wydziale komunikacji nie interesuje czy zapłaciłeś za nią czy nie.
Ja jak kupowałem wczesniejsze auto na kredyt to podpisałem umowę kredytową dostałem fakturę od dealera i zanim bank przelał kasę to ja juz miałem zarejstrowane auto, a salon mi wydał samochód po przelewie pieniędzy z banku i tyle. Tu masz podobną sytuacje.
Komentarz
-
-
Re: Kupno nowej Octavii kilkaset km od miejsca zamieszkan
Zamieszczone przez idasWitam,
...kupuje u dealera kilkaset kilometrow (Warszawa) od mojego miejsca zamieszkania (Wroclaw). T...u jakiego dilera wybrałeś skodę?
Sprzedam czarnulkę...
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=1000063
Komentarz
-
-
Re: Kupno nowej Octavii kilkaset km od miejsca zamieszkan
Zamieszczone przez machuZamieszczone przez idasWitam,
...kupuje u dealera kilkaset kilometrow (Warszawa) od mojego miejsca zamieszkania (Wroclaw). T...u jakiego dilera wybrałeś skodę?
Komentarz
-
-
Sam kupiłem auto 400km od miejsca zamieszkania.
Wszystko odbyło się przez kuriera.
Najpierw zaliczka 1000-zł a przy odbiorze auta - całość.
W swoim urzędzie komunikacji zarejestrowałem i to wszystkie formalności.
Radzę dobrze oglądnąć auto przed podpisaniem umowy !!!
U mnie brakło kilku dupereli - oczywiście uzupełnili w ciągu kilku minut i dorzucili coś gratisowo.
Kumpel przy odbiorze odkrył wgniecenie lekkie na dole tylnego zderzaka i odprysk lakieru koło znaczka skody na masce.
Dobrze poprosić aby samochód wyprowadzili na zewnątrz salonu i obejrzeć w świetle dziennym a nie w salonie gdzie światło jest przytłumione - no i nie dac się zbajerować i ponieść emocjom z okazji kupna nowych 4 kółek.
Wnętrze też przeglądnąć dobrze - szczególnie na łączeniach elementów ...
Naprawili mankamenty i cena spadła o 6000 zł.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez cezaryaksumWażne żeby ubezpieczyć tego samego dnia auto co się rejestruje.
Zamieszczone przez set(...)
Jesli chodzi o pytania 1 i 2 to cos jeszcze pominalem?
Dzieki.VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez loydEeeeee no co wy.
Mi Danielcio przysłał fakturę baz żadnych wcześniejszych wpłat.
Zarejestrowałem auto, pojechałem do Krakowa z blachami i na miejscu po oględzinach i sprawdzeniu wyposażenia podpisałem dopiero wymagane dokumenty.
Ja osobiście odebrałem FV od Danielcia a przelew zrobiłem dnia następnego.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzysnDealer przysyla fakturebyła Octavia II 1.9 TDI
jest Octavia III Scout 2.0 TDI
Komentarz
-
-
Witaj idas,
Jestem z wawy, kupowałem u Danielcia w Krakowie - wszystko załatwiałem telefonicznie i mailowo, Danielcio wystawił fakturę w oparciu o którą zarejestrowałem i potem w salonie (zupełnie innym) w wawie ubezpieczyłem (tego samego dnia), potem przelałem pieniądze i za jakieś kilka dni pojechałem do Krakowa do Danielcia i odebrałem autko.
Wszystko bez problemów. Na tyle pozytywnych opinii o Danielciu możesz w ciemno u Niego zamawiać. Nie wciśnie Ci "kitu".
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abrymarzWitaj idas,
Jestem z wawy, kupowałem u Danielcia w Krakowie - wszystko załatwiałem telefonicznie i mailowo, Danielcio wystawił fakturę w oparciu o którą zarejestrowałem i potem w salonie (zupełnie innym) w wawie ubezpieczyłem (tego samego dnia), potem przelałem pieniądze i za jakieś kilka dni pojechałem do Krakowa do Danielcia i odebrałem autko.
Wszystko bez problemów. Na tyle pozytywnych opinii o Danielciu możesz w ciemno u Niego zamawiać. Nie wciśnie Ci "kitu".
Komentarz
-
-
Panowie, kolega pytał o formalności przy zakupie auta, a nie gdzie ma je kupić. Wpłacił już zaliczkę, więc raczej odwrotu nie ma.
Co do formalności, to o ile pamiętam, przy rejestracji potrzebne były:
- faktura
- karta pojazdu (jest zatrzymywana u Wydziale Komunikacji do czasu wydania "twardego" dowodu rejestracyjnego)
- wyciąg ze świadectwa homologacji
Ja te wszystkie papiery dostałem od dilera zanim auto fizycznie dotarło do salonu (papiery przyjechały wcześniej). Z rejestracją i uruchomieniem kredytu wstrzymałem się jednak do oględzin auta. Ubezpieczyć trzeba najpóźniej w dniu rejestracji auta (zarejestrowane auto nie może nie mieć OC, nawet przez jeden dzień, za niedopełnienie tego obowiązku mogą przywalić grzywnę). Być może można ubezpieczyć wcześniej, ale tego nie jestem pewien, bo chyba potrzebny jest do ubezpieczenia dowód rejestracyjny, więc najlepiej tego samego dnia co rejestracja. Nie jest to akurat problem moim zdaniem, bo zajmuje kilkanaście minut.
Co do papierów, to zapewne diler może jest wysłać kurierem, jednak auto przez rejestracją warto obejrzeć, co na odległość może być trudne. Ale można to przecież komuś zlecić, choćby koledze, a nawet rzeczoznawcy (najpewniej).
Komentarz
-
Komentarz