ciemny kolor oleju po zmianie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marek Łętowski
    Classic
    • 2010
    • 7

Zamieszczone przez misiek^wro
    Czyli co, tego nowego Bolero z S2 nie da sie zapakowac do o2?

Jak zamawiałem swoją O2 FL to rozważałem przełożenie radia Swing z O2 FL do F2 którą sprzedałem, na to sprzedawca odparł że nazwy są takie same ale różnią się kształtem frontu, ta sytuacja dotyczy zarówno F2, O2 Jak i S2.
  • pascal
    Rider
    • 2009
    • 510
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

nie wiem gdzie toto wrzucić. mianowicie powiedzcie panowie, czy to możliwe żeby na drugi dzien po zmianie oleju w moim silniku (1,4tsi) miał on bardzo ciemną, niemalże czarną barwę ? moze juz ktoś zmieniał po 30 tys? wydaje mi się to dziwne bo po zmianie olej jest ciemniejszy niz jak dolewałem przy ok 20 tys kilometrów. wczesniej jak miałem dyszla taki objaw mnie nie dziwił bo olej robił się czarny od razu, a tu - czy mogę mieć podejrzenie ze nie został wymieniony? wlany olej to castrol edge 5w30. wczesniej w fabryce wlano jakis shell.

Komentarz

• yogii
      Drive
      • 2009
      • 93

U mnie po kilkuset kilometrach od wymiany jest w miarę czysty.Na pewno nie czarny.Olej magnatec 5w40.Byłeś przy wymianie swojego oleju?

Komentarz

• pascal
        Rider
        • 2009
        • 510
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

no własnie nie byłem

Komentarz

• yogii
          Drive
          • 2009
          • 93

Może nie spuścili dobrze całego starego i sie wymieszał z nowym.Ja wymieniam sobie sam.Albo co gorsza nie wymienili.

Komentarz

• AdamB
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 8030
            • Octavia IV (NX3)
            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

pascal, w benzynach olej silnikowy raczej nie zmienia koloru znacznie. A jeżeli jest prawie czarny jak dieslu to coś nie tak jest.
            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

W moim poprzednim aucie, olej po zmienie utrzymywał czystość jeszcze przez kilkaset km. W obecnym aucie jeszcze nie zmianiałem, ale chyba tak odrazu nie powinien być czarny.

Być może wpływ na to ma turbo.

Komentarz

pascal, to jest nie możliwe, ja po zmianie na drugi dzień miałem czyściutki olej na bagnecie także albo nie spuścili całego ale w ogóle nie zmienili.
                W ASO zmieniałaś olej?

Komentarz

• pascal
                  Rider
                  • 2009
                  • 510
                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

no w aso ... cóż gwarancje mam i to jeszcze grubo ponad rok to pojechałem do aso. obawiam się ze niestety nie wymienili,ale pewnie nie da się tego udowodnić.

ps. moje podejrzenie bierze się stąd , że kiedyś miałem do czynienia z mechanikiem ,który pracował w aso, a w swoim garażu po godzinach. zawsze miał do sprzedania olej po bardzo atrakcyjnych cenach i wcale się nie krył skąd go ma.

Komentarz

• Mihau
                    RS
                    • 2009
                    • 7460
                    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Ja jak odebrałem samochód to olej czyściutki, teraz po 7500km jest noooo dużo ciemniejszy, więc albo nie wymienili albo połowę wymienili albo nie wiem sam

Ja to jak pojadę na wymianę oleju to od razu mówię, że jak mnie nie będzie przy wlewaniu MOJEGO oleju to zmieniam serwis i pozdro. Nasłuchałem się już jak to się w ASO olej zmieniają....
                    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• pcbs
                      Drive
                      • 2007
                      • 42

Też mnie to zastanawia, w poprzednim 1.8T nie zdążyłem do domu wrócić, a już był czarny.

Komentarz

• rlapinski
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 138

Ja zmieniałem ostatnio przy przebiegu 16k też na Castrola 5w30 i rzeczywiście nowy olej jeszcze tego samego dnia po wymianie zabarwia się na ciemniejszy kolor - nie jest on jednak na pewno czarny, stary olej z resztą też nie był.

Zmieniałem w ASO ale auto było za szybką jakieś 2 metry ode mnie, więc widziałem jak wlewany był olej, który sam przyniosłem i zmieniony został filtr. Stary olej spłynął cały.

Komentarz

• szkoda
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 22543

Zamieszczone przez Mihau
                          teraz po 7500km jest noooo dużo ciemniejszy, więc albo nie wymienili albo połowę wymienili albo nie wiem sam
                          Michał, bez przesady będzie ciemniejszy zawsze, ale nie czarny jak w dieslu.
                          przynajmniej tak jest w wolnossakach, TB miałem jedną, jeździła na mineralnym selektolu i nie pamiętam już jak było :?
                          saport techniczny baj DGW
                          była BKD+DSG '05 120kkm
                          była BXE '08 190kkm
                          no i nie ma :-)

Komentarz

• keraj998
                            Rider
                            • 2008
                            • 359
                            • Volkswagen

Zamieszczone przez rlapinski
                            Stary olej spłynął cały.
                            napewno nie ok. 400 ml pozostaje w chłodnicy oleju, można go z tamtąd wyssać bo na pewno nie spłynie grawitacyjnie :diabelski_usmiech
                            "Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"

Komentarz

• firmek
                              Rider
                              • 2008
                              • 477

Jeszcze jedna sprawa. Nie wiem ile wchodzi oleju do CAXA ale u mnie jest to 4.5 l. Przywoze 4l i 1l banke i zawsze do zwrotu dostaje ta 1l przy czym jest w niej rowno 0.5l. Jest to przynajmniej jakies potwierdzenie tego ze spuscili caly stary olej do konca (chociaz jak sie upra to moga i to co nie wlali wylac do wiadra zeby pasowalo).
                              No i sa tez dwa podejscia - albo odkrecaja korek i spuszczaja albo potrafia wysysac olej przez co przy niedokladnej robocie moze go troche zostac.
                              Silnik mam bez turbo ale u mnie olej jest czysty przez spory okres czasu - Mobil 1 5W50. Chociaz na poczatku auto bylo zalane Castrolem 5W30 i ten znacznie szybciej ciemnial.

Komentarz

• rlapinski
                                Ambiente
                                • 2010
                                • 138

Zamieszczone przez keraj998
                                Zamieszczone przez rlapinski
                                Stary olej spłynął cały.
                                napewno nie ok. 400 ml pozostaje w chłodnicy oleju, można go z tamtąd wyssać bo na pewno nie spłynie grawitacyjnie :diabelski_usmiech
                                Miałem na myśli, że jak zakręcano korek, to z miski już nie kapało

Komentarz

• Mihau
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7460
                                  • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

szkoda, dlatego poprawiłem bo na początku napisałem, że był czarny ale jednak mój zmysł rozpoznawania kolorów podpowiedział mi, że jest on jednak taki brązowawy :roll: i napisałem, że jest dużo ciemniejszy niż nowy :szeroki_usmiech
                                  O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez Mihau
                                    szkoda, dlatego poprawiłem bo na początku napisałem, że był czarny ale jednak mój zmysł rozpoznawania kolorów podpowiedział mi, że jest on jednak taki brązowawy :roll: i napisałem, że jest dużo ciemniejszy niż nowy :szeroki_usmiech
                                    no i to jest naturalne
                                    saport techniczny baj DGW
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm
                                    no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...