[O2] 175/65/R15

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Grabosz
    Classic
    • 2011
    • 27

[O2] 175/65/R15

dzisiejszy wyjazd do Myślęcinka

• fileiro
    Classic
    • 2010
    • 4

[O2] 175/65/R15

Czesc,

przegladalem duzo watków odnosnie opon zimowych, ale nie znalazlem teamtu dot. zamontowania na zime 175/65/R15 zamiast 195/65/R15 w O2. Jakie beda skutki?

dzieki

FR

Komentarz

• Rekin Chlebojad
      Rider
      • 2010
      • 474

Zamieszczone przez fileiro
      Jakie beda skutki?
      mniejsze spalanie , to napewno, i jak ktos patrzy na wyglad to jednak to też. mysle ze nic innego zazucic nie mozna, w innym aucie napisał bym jeszcze kontrole trakcji(przy dynamicznej jezdzie) ale Skoda jest troche nafaszerowana elektronika i to mu nie grozi.
      [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• bohen
        L&K
        • 2009
        • 1260
        • Audi
        • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

1. Przekłamanie wskazań prędkościomierza.
        2. Ponieważ nie jest to rozmiar homologowany do O2 to w razie jakiejś szkody to może być problem z wypłatą odszkodowania.

Tyle w tej chwili przychodzi mi do głowy.

Komentarz

napewno lepiej pojdzie przez glebszy snieg i blota po sniegowe, ale gorzej na oblodzonej nawierzchni. ja lubialem zawsze cienkie oponki bo w naszych warunkach drogi raczej nie sa za dobrze odsniezone nie mowiac o parkingach i osiedlowych sciezkach, a na takich duzo lepiej sie zachowuja waskie gumy. no ale teraz mam 195 ki.

Komentarz

• Rekin Chlebojad
            Rider
            • 2010
            • 474

1. Przekłamanie wskazań prędkościomierza.
            a co ma szerokosc opony do predkosci no chyba że na wezszych bedzie sie szybciej zbierał to zwracam honor..
            a tak serio to 195/65 15 r sa dedykowane wiec czy ktos wezmie 175 czy inne predkosc bedzie pokazywana ta sama.
            Zamieszczone przez bohen
            2. Ponieważ nie jest to rozmiar homologowany do O2 to w razie jakiejś szkody to może być problem z wypłatą odszkodowania.
            hmmmm.... z tego co czytałem na 4-um to wiele osob do nowych aut kupuje oponki o indeksie "t" a ztego co wiem to honorowany jest indeks predkosci "h" i tu tez moga byc problemy z ubezpieczycielem a jakos mało osob tego przestrzega.
            [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• tomil
              L&K
              S_OCP Member
              • 2008
              • 1179

Nie wiesz jak dobrać zamienniki opon do Twojego samochodu? Skorzystaj z naszych narzędzi i dopasuj odpowiedni rozmiar.

[ Dodano: Pią 29 Paź, 10 15:35 ]
              Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
              a co ma szerokosc opony do predkosci
              Raczej wysokość profilu- jak sprawdzisz o ponad 4% mniejsza... Dalej można policzyć.
              It doesn't matter what we're losing
              It only matters what we're going to find!

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                Rider
                • 2010
                • 474

tomil, albo ja juz jestem za stary zeby to pojac albo ten program "kiepsko działa" w pierwszym wpisuje 205/55 r16 w drugim 195/65 r15 a w trzecim 175/65 r 15 i wyskakuje mi w ostatnim inne parametry niz w drogim, a jak może byc rożna srednica koła w takich samych profilach a innych szerokosciach?? jesli logicznie myslac srednica i obwod obu rozmiarow (2 i 3) powinien byc taki sam, no chyba że ten "kalkulator" oblicza jak by koło lezało na ziemi i by srednice liczyc na płask (czyli tak jak powinno + szerokosc opony i srednice z dugiej strony, to rozumiem taki wynik ale to nie ma sensu)

Komentarz

• abrymarz
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 200
                  • Octavia III (5E3)
                  • DKTB 2.0 TSI RS 245 KM

a co ma szerokosc opony do predkosci
                  Szerokość 175 i profil 65 na 15 calach oznacza że kółko jest po prostu niższe (mniejsze). Ma mniejszy obwód. I jeżeli "zrobisz" kołem 10 tys. obrotów to przejedziesz krótszy dystans niż kołem wyższym (większym) a prędkościomierz jest wyskalowany właśnie na ilość obrotów koła.
                  Przy takiej zmianie trzeba się też liczyć z przekłamaniem licznika kilometrów.
                  Zamieszczone przez fileiro
                  dot. zamontowania na zime 175/65/R15 zamiast 195/65/R15 w O2
                  Moja rada - lepiej nie eksperymentuj :|
                  A zakładanie 175/75 15R (aby zachować rozmiar koła) do octawki to chyba nieporozumienie :? - za wysoki profil (IMO)
                  albo ten program "kiepsko działa"
                  program działa dobrze :!: profil to nic innego jak procentowa wysokość opony w stosunku do jej szerokości czyli 175/65 to 65% z 17,5 cm a 195/65 to 65% z 19,5 cm

Komentarz

• tomil
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2008
                    • 1179

abrymarz, słusznie prawisz, jeszcze tylko wódki Ci dać :wink:
                    It doesn't matter what we're losing
                    It only matters what we're going to find!

Komentarz

• oizo
                      Rider
                      • 2010
                      • 394
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • AZJ 2.0 MPI 115 KM

O2 na 195 juz wyglada kiepsko a co dopiero 175. masakra. i nie wiem czy znajdziesz takie opony zeby sie na wysokosc zgadzaly bo prędko miske stracisz
                      Moja furka
                      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• piotrek_gdy
                        RS
                        • 2008
                        • 7723
                        • Volkswagen
                        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez oizo
                        prędko miske stracisz
                        oizo, to nie O1
                        tu nie ma tego problemu
                        ale takich opon bym nie polecal
                        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• oizo
                          Rider
                          • 2010
                          • 394
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • AZJ 2.0 MPI 115 KM

ale jak to wygląda. jakbys jezdzil na kolach od bryczki konnej hehehe no i trakcja w zakretach bedzie duzo gorsza ale co kto lubi widzialem golfa 3 na 135/80/13 i porazka była
                          Moja furka
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29517

Komentarz

• paulob1
                            Rider
                            • 2008
                            • 470
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

W wyciągu z homologacji są opisane rozmiary jakie można stosować w danym modelu i nawet konkretnej wersji. Mam na myśli nie tylko rozmiar,profil ale też i nośność opony. Np dla golfa 4ki hatchbacka nośność wynosi 91 kN a dla kombi już jest 95kN.
                            Poza tym warto pomyśleć o tym, że jeśli np źle dopasowana(niehomologowana do auta) opona będzie głównym powodem wypadku czy kolizji, wtedy ubezpieczyciel może nie wypłacić części lub całości odszkodowania. Bo jak dojdzie do złego, wtedy szukają byle pierdoły żeby tylko nie wypłacić.
                            Ja w polonezie Atu miałem letnie 185/70R13 a zimowe 165R13 (pełny profil), ale byłem spokojny, bo obydwa rozmiary były stosowane jako fabryczne.
                            Należałoby się też zastanowić jak to auto się będzie zachowywać na tak cienkich oponach.
                            Zapytałem kiedyś z ciekawości kierownika serwisu Skody Interauto w Krakowie o rozmiar 175/80R14 i gość jednoznacznie dał mi do zrozumienia, że dobrych parę lat temu wycofali ten rozmiar ze względu na własności trakcyjne.
                            Auto z tak wysokim profilu jest fatalne w prowadzeniu. Auto pływa na koleinach a w zakrętach podpiera się klamkami asfaltu.
                            Zdecydowanie polecam lekturę wyciągu z homologacji.To będzie najbezpieczniejsze posunięcie.

[ Dodano: Sob 30 Paź, 10 09:41 ]
                            Aha i jeszcze jedno.
                            Najlepiej jest sprawdzić obie opony przykładając jedną do drugiej czyli tą 175 i 195 do siebie. Będzie widać o ile cm będzie niższe auto(różnicę w wysokości podzielić trzeba przez dwa). Jak nie zerwiesz miski olejowej to będzie sukces.

Komentarz

• rss
                              L&K
                              • 2009
                              • 1098

wypada jeszcze wspomniec ze ta wezsza o 20mm opona zupelnie inaczej ulozy sie na feldze
                              i zupelnie inaczej bedzie pracowac. po to zeby byla dobrze 'dopchnieta' do rantow bedzie potrzebne zwiekszenie cisnienia, a i tak przy podjezdzaniu pod krawazniki pod malym katem ranty felgi beda bardziej narazone na otarcia a kolpaki na zgubienie..... co do 'wielkosci' kola - posluchaj tego co pisali chlopaki powyzej - bedzie mniejsze
                              65% ze 195 to wysokosc oryginalu, 65%ze 175 - tego co chcesz zalozyc.
                              jak juz sie upierasz, to zainwestuj w nieco wezsze felgi, albo kapcie nei wezsze niz 185/70 lub 185/75.
                              kazdy nowy dzien rodzi nowe paranoje ...

Komentarz

• mirek_p11
                                RS
                                • 2010
                                • 6630
                                • Volkswagen
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

do takiej mocy auta i jeszcze napędu 4x4 takie wąskie kółka :shock: :?: takie opony zakładane są do samochodów małych,miejskich. po założeniu do octavi 1.8 TSI przewiduję :

- gorsze prowadzenie auta przy większych prędkościach
                                - kiepski wygląd
                                - opony nie są zgodne z zaleceniami producenta ( nie wim jak z indeksem prędkości będzie bo do 1.8 TSI to minimum indeks H, indeks nośności trzeba sprawdzić )
                                - wydłużenie drogi hamowania
                                - pogorszy się trzymanie auta na zakrętach i zmniejszy stabilność jazdy
                                - mniejszy prześwit

radzę zastanowić się i kupić minimum 195/65/15 indeks H

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                Fotki

Komentarz

• Jacek Wo.
                                  Ambiente
                                  • 2010
                                  • 221

a co ma szerokosc opony do predkosci no chyba że na wezszych bedzie sie szybciej zbierał to zwracam honor..
                                  a tak serio to 195/65 15 r sa dedykowane wiec czy ktos wezmie 175 czy inne predkosc bedzie pokazywana ta sama.
                                  Szerokość nic nie ma, ale wielkość koła ma.
                                  Rozmiar 195/65/15 oznacza, że opona ma:
                                  a) szerokość 195 mm
                                  b) profil (czyli wusokośc boku opony) = 65% szerokości opony, w tym przypadku 0,65*195=127 mm
                                  c) rozmiar (srednicę) felgi 15", czyli ca. 381 mm
                                  łącznie średnica takiej opony (albo zmontowanego koła) to 381 + (2 x 127) = 635 mm

Opona o mniejszej szerokości, a takim samym profilu, jest automatycznie "mniejsza", czyli ma mniejszą średnicę.

175/65/15 ma średnicę 609 mm, czyli jest o 26 mm mniejsza

Komentarz

• kmink
                                    L&K
                                    • 2007
                                    • 1360
                                    • Superb III (3V3)

Zobacz tutaj:
                                    Załączone pliki
                                    Chiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
                                    https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793

www.tuneforce.pl
                                    www.dpfserwis.pl

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

fileiro, możliwe kolego że się na oponach nie znasz ale większej bzdury to jeszcze na tym forum chyba nie było :twisted:
                                      dziwię się adminom że nie zamknęli tego tematu od razu.
                                      O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                      tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

Pracuję...