[Inne] Kredyt 2,99% na nowe Skody

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mykines
    Classic
    • 2012
    • 19

Witam jaka cena wkładu zapalniczki do O2
  • marektbg
    Elegance
    • 2010
    • 861

Jako, że chyba targnę się przy zakupie na ten kredyt - bo jest chyba najtańszy - mam pytanie jak wygląda spawa ubezpieczenia w następnych latach. Sprzedawca zaproponował mi pakiet na pierwszy rok za 2000zł i się zgodziłem - jestem tylko ciekaw czy w kolejnych latach gdy auto jest w kredycie będę zmuszony do wykupywania ubezpieczenia w salonie czy mogę też wykupić pakiet OC/AC w dowolnej firmie (np. Avivie bo mam z nimi dobre doświadczenia)?

Komentarz

• wjabl
      Ambiente
      • 2009
      • 120

Będziesz mógł się ubezpieczyć gdziekolwiek, tylko do momentu spłaty kredytu będziesz musiał zrobić cesję polisy na bank.
      Kraków
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=40087

Komentarz

• Hienut
        Classic
        • 2010
        • 2

Na Twoim miejscu zastanowiłbym się nad tym rzekomo promocyjnym kredytem..... oprocentowanie jest na poziomie 2,99 % ale bank już nie mówi o tym, że w momencie udzielenia kredyt musisz obowiązkowo ubezpieczyć się oraz zapłacić opłatę za przyznanie kredytu co daje łącznie około 10% wartości auta, do tego wartość samochodu wzrasta o około 1500 zł a zatem oprocentowanie tego kredytu nie wynosi wcale 2,99%. A teraz najlepsze.......... Przy tym kredycie musisz wpłacić 10% wartości auta, ale te pieniądze nie są wcale zaliczane na poczet ceny auta tylko bank zalicza te pieniądze na ubezpieczenie oraz opłatę za przyznanie, czyli wpłacając 10% wartości auta okazuje się, że kredytujesz ponad 100% wartości auta... Moim zdaniem poszukaj jeszcze innych ofert.

Komentarz

• baca10
          RS
          • 2009
          • 6225

marektbg, Jesli chodzi o pakiet ubezpieczenia, bierz na dwa lata, lepiej ci sie oplaci

Komentarz

• EFENDI
            Drive
            • 2010
            • 97

Zamieszczone przez baca10
            marektbg, Jesli chodzi o pakiet ubezpieczenia, bierz na dwa lata, lepiej ci sie oplaci
            Na dwa lata powiadasz, a co za tym przesadza
            auto w tym czasie traci na wart, od jakiej kwoty drugi rok ubezp od kwoty z dn zakupu
            jesli szkoda, kradiez np w 18 mies ile dadza, tzle co za nowke co wzieli
            za duzo traci sie w ciagu roku
            ja odradzam osobiscie

Dodano: Pią 05 Lis, 10 18:16
            Zamieszczone przez baca10
            Na dwa lata powiadasz, a co za tym przesadza
            auto w tym czasie traci na wart(1 rok ok 17-20%) , od jakiej kwoty drugi rok ubezp od kwoty z dn zakupu
            jesli szkoda, kradiez np w 18 mies ile dadza, tzle co za nowke co wzieli
            za duzo traci sie w ciagu roku
            ja odradzam osobiscie
            OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• marektbg
              Elegance
              • 2010
              • 861

Hienut mam wysokość raty zapisana na zamówieniu auta w uwagach. Czarno na białym - kredyt biorę na 30% wartości auta - reszte pokrywam ze swoich środków - nie wiem specjalnie o czym mówisz ale ja dokładnie wiem ile ten kredyt będzie mnie kosztował - jestem klientem Multibanku i jednak oferta VW jest trochę - może nie bardzo - ale jednak lepsza. Sprawdzałem w Lukasie i też jest kilkanaście złotych drożej. Chyba ten kredyt to nie jest jednak ściema - a warunki sprawdzałem u 3 dealerów. Trochę z racji wykonywanego zawodu na kredytach się znam i warunki kredytu 2,99% w porównaniu do np. Renault czy Kii są dobre.

Komentarz

• Hienut
                Classic
                • 2010
                • 2

marektbg
                masz trochę inne parametry kredytu, u mnie sytuacja wygląda następująco. Ja wpłacam 10% wartości.
                Auto kosztuje 70.000 zł, żeby dostać oprocentowani 2,99% bank wycenia auto na 72000 zł. Dodatkowo aby mieć takie parametry muszę wpłacić 7200zł jako 10% udział własnego, tyle że ta wpłacona kasa wcale nie pomniejsza mi kredytu tylko jest zaliczana na koszty ubezpieczenia i prowizji za przyznanie kredytu. Wychodzi zatem na to, że pomimo tego, że wpłaciłem na wstępie około 9000 zł to biorę kredyt na 72000 zł, więc jak słyszę, że oprocentowanie kredytu wynosi 2,99% to ogarnia mnie pusty śmiech. Bank ukrywa oprocentowanie w dodatkowych opłatach. Załóżmy teraz, że kradną Ci auto w pierwszym roku jego użytkowania, nie dostajesz wcale kasy pomimo tego że auto jest ubezpieczone na 100% wartości. Zwróć uwagę w kalkulacji jaką otrzymałeś, od jakie kwoty kapitału są liczone raty.

Komentarz

• roberta
                  Rider
                  • 2006
                  • 413
                  • Superb III (3V3)
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

jeśli chodzi 2,99% czy 6,99% raty wychodzą na prawie takie same bo przy 2,99% jest wyższa kwota za ubezpieczenie kredytu oprócz tego przy 6,99% możesz liczyć na upust od Skody przy Octavi to 5000zł czego przy kredycie 2,99% niema. Jeżeli chodzi o ubezpieczenie to warto zastanowić się nad RTI bo przy kredycie 54000zł na 4 lata to 80zł wyższa rata ale wrazie kradzieży czy szkody całkowitej zwracają wartość fakturową nawet do trzeciego roku urzydkowania.
                  pozdrawiam
                  roberta

Skoda SuperB 1,4 TSI iV Hybryda

http://chomikuj.pl/Roberta9

Komentarz

• marektbg
                    Elegance
                    • 2010
                    • 861

Ja i tak biorę Toura II a na niego rabatów nie ma więc dla mnie to nie ma różnicy, ten kredyt 6.99% wyszedł u mnie parę złotych drożej.

Komentarz

• EFENDI
                      Drive
                      • 2010
                      • 97

..juz sam nieraz niewiem, moze troche w tym wszystkim uznaniowości jedni łaczą pewne opcje, rzeczy inni oddzielają pewne profity, ze nie łączą sie wg SkodyAUTO, w temacie kredytów rzeczywiście trzeba mieć pojecie bo wysokością oprocentowania moga zasłonić oczy innymi niekorzystnymi zapisami.
                      OI Combi 1.6 LPG BFQ

Komentarz

• michalx
                        Classic
                        • 2010
                        • 34

Ponieważ to mój pierwszy występ na forum, WITAM WSZYSTKICH !!!

W kwestii tzw. kredytu 2,99% - oferta wydaje się być atrakcyjna, nawet po uwzględnieniu dodatkowych opłat. Dodatkowo "za" przemawia dokładane do niego promocyjne ubezpieczenie - o 800 PLN tańsze, jeśli dobrze policzyłem.
                        Jest jednak jeden haczyk, który może niepokoić. Oprocentowanie jest ustalane decyzją zarządu banku i może zależeć od 4 (!) czynników, z których jeden to "poziom kosztów refinansowania Banku", trudny do weryfikacji. Pomijając "poziom kosztów", przy tak skonstruowanej umowie oprocentowanie na pewno będzie rosnąć przy wzroście inflacji, natomiast przy jej spadku niekoniecznie musi maleć. W efekcie zyski z pierwszego okresu spłaty pod koniec możemy oddać z nawiązką.

I tu mam pytanie do forumowiczów, którzy są już klientami Volkswagen Bank: jaka jest praktyka? Jak bank zmienia oprocentowanie i na jakie czynniki zazwyczaj się powołuje?

Komentarz

• roberta
                          Rider
                          • 2006
                          • 413
                          • Superb III (3V3)
                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ja właśnie spłaciłem drugi kredyt w VW Bank i powiem tak przy pierwszym kredycie oprocentowanie zmieniło się trzy razy i z 6,99% po 6 miesiącach 7,24%, po następnych 4m 7,74%, no i po 5m urosło do 8,24% (cały okres kredytu to 20miesięcy), ale przy drugim jak podpisałem 8,99% tak było przez cały okres tj 2 lata

promocyjne ubezpieczenie obowiązuje niezależnie czy bierzesz kredyt 2,99 czy 6,99 ważne że w VW Banku
                          pozdrawiam
                          roberta

Komentarz

• michalx
                            Classic
                            • 2010
                            • 34

Dzięki za informację.
                            Potwierdza to moje obawy - bank skwapliwie podnosi oprocentowanie, gdy tylko może to zrobić, natomiast obniżki ani grama. Nie wiem, kiedy brałeś drugi kredyt, ale domyślam się, że w czasie jego spłaty inflacja i wszystkie stopy procentowe głównie spadały...

Komentarz

• roberta
                              Rider
                              • 2006
                              • 413
                              • Superb III (3V3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

pierwszy XII.2006-2008
                              drugi X.2008-X.2010
                              pozdrawiam
                              roberta

Komentarz

• michalx
                                Classic
                                • 2010
                                • 34

OK, mając te dane możemy pobawić się w kalkulacje.

W pierwszym okresie zmieniały się:
                                inflacja: z 1,0 do 4,4, czyli o 3,4 %
                                WIBOR 1M: z 4,13 do 6,25, czyli o 2,12 %.
                                Oprocentowanie kredytu: tylko o 1,25%

Drugi okres:
                                inflacja: spadła z 4,4 do 2,6, czyli zmiana to -1,8%
                                WIBOR 1M: z 6,25 do 3,64, wychodzi -2,61%
                                Oprocentowanie nie zmieniło się.

Wynika z tego, że chociaż VW Bank nie obniża oprocentowania przy spadających wskaźnikach, to jednak jego podwyżki są mniej drastyczne, niż miałyby miejsce dla kredytów np. sztywno związanych ze stawką WIBOR.
                                Wniosek byłby taki, że warto brać ten kredyt przy wzrastających stopach (a w najbliższym czasie zapewne będą rosły), natomiast przy spadających - już nie.
                                Oczywiście nie jest to takie proste, bo:
                                1) ciężko przewidzieć ruchy stóp w dłuższym okresie
                                2) nie ma gwarancji, że bank zachowa się zawsze tak samo, a umowa pozwala mu na zmianę oprocentowania o maksymalną wartość zmiany jednego z 4 wskaźników

Komentarz

Pracuję...