Zamieszczone przez x_cite
O2FL - gwarancja, wymiana oleju.
Zwiń
X
-
O2FL - gwarancja, wymiana oleju.
Witam serdecznie.
Sprawa jest tego typu: auto za 5 miesięcy będzie miało dwa lata, w związku z tym kończy mu się gwarancja. Na dzień dzisiejszy przebieg auta to 15tys. km.
I teraz tak się zastanawiam, czy jest w ogóle sens udawać się do ASO na pierwszy przegląd w marcu. Po przeglądzie i tak tracę gwarancję na silnik i na elektrykę (tak?) - zostaje tylko perforacja nadwozia, ale tym się nie przejmuję. Co byście zrobili na moim miejscu? Olać ASO? Jakie są minusy takiej decyzji?
Druga sprawa: wymieniać olej na zimę? Silnik 1,9 TDI.
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
pzdr
-
-
znane są przypadki, że klient po upływie gwarancji reklamuje jakąś usterkę i właśnie ze względu na serwisowanie tylko w ASO - uznają jakąś reklamację mimo upływu gwarancji. Ale są to rzadkie przypadki. Poza tym jeśli Ty nie zamierzasz dalej serwisować w ASO to i tak Ci to się nie przyda - przy wymianie oleju zbyt dużo się nie da spie#$%^& ;-) więc wymieniaj gdzie Ci wygodnie/taniej/lepiej- O2FL Combi 1.4TSI DSG , [SPRZEDAM]--> ramka do SWING/BOLERO - WOOD
Komentarz
-
-
Re: O2FL - gwarancja, wymiana oleju.
Zamieszczone przez bobolinoWitam serdecznie.
Sprawa jest tego typu: auto za 5 miesięcy będzie miało dwa lata, w związku z tym kończy mu się gwarancja. Na dzień dzisiejszy przebieg auta to 15tys. km.
I teraz tak się zastanawiam, czy jest w ogóle sens udawać się do ASO na pierwszy przegląd w marcu. Po przeglądzie i tak tracę gwarancję na silnik i na elektrykę (tak?) - zostaje tylko perforacja nadwozia, ale tym się nie przejmuję. Co byście zrobili na moim miejscu? Olać ASO? Jakie są minusy takiej decyzji?
Druga sprawa: wymieniać olej na zimę? Silnik 1,9 TDI.
Będę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi.
pzdr
jeśli masz ustawione że wymiana oleju co 15kkm to trzeba olej zmienić bo
cały czas świeci inf. na wyświetlaczu,
jeśli masz ustawione co dwa lata lub 30kkm (ale nie wiem czy w dieslu tak może być)
to bym czekał do końca gwarancji i wymienił poza ASO .
Można również tylko przestawić w komp. że wymiana była ale to się mija z celem.
Można również wymienić od razu poza ASO i jak już to ewentualnie stracić gwarancję
na silnik i to tylko na elementy związane bezpośrednio ze smarowaniem olejem
silnikowym.
Ale najlepiej to porównaj ceny w ASO i poza ASO może różnica jest do przełknięcia
i zrobisz tak by nie stracić gwarancji.
[ Dodano: Czw 04 Lis, 10 18:20 ]
a i jeszcze zapomniałem na zimę warto zaleć nowy olej bo zimą silnik najbardziej cierpi
a nowy olej ma lepsze własciwości smarne i lepkosciowe więc krócej silnik pracuje
bez smarowania
Komentarz
-
-
Dzięki chłopaki za odpowiedzi. Szkoda, że nie ma cytowania selektywnego, ale po kolei:
Mihau
Tak, kupiłem to auto od ojca, a on tyle nabił
Jac_ek, winni77, Psycho Dad
Mieszacie mi w głowie :wink:
Gdybym teraz wymienił olej we własnym zakresie, to straciłbym gwarancję?
alfee
Rejestrowałem się na forum, jak jeszcze nie miałem tego autka. Wiedziałem tylko, że 105KM. Jak się dowiem jaki kod silnika to poprawię.
maba8
Mam co dwa lata lub co 30tys. km, dlatego mam dylemat.
Proszę, napiszcie mi tylko jeszcze, czy gdybym teraz wymienił olej poza ASO, to stracę gwarancję? Bo jeżeli nie, to się nie będę zastanawiał - wymieniam i tyle. A jeśli tak, to cholera wie - niby nic się nie powinno stać do marca w tym silniku, ale jednak pewna nuta niepewności zostaje.[/b]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobolinoSzkoda, że nie ma cytowania selektywnego
Zamieszczone przez bobolinoWiedziałem tylko, że 105KM.
[ Dodano: Czw 04 Lis, 10 19:07 ]
Zamieszczone przez bobolinoJak się dowiem jaki kod silnika to poprawię.Alfee
Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
Kawasaki ER5 :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobolinoMieszacie mi w głowie :wink:
Gdybym teraz wymienił olej we własnym zakresie, to straciłbym gwarancję?
Zamieszczone przez bobolinoWiedziałem tylko, że 105KM.O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauIMO jedź na wymianę oleju i zrób total przegląd i tyle. Jak coś wykryją to może jeszcze przed końcem gwarancji Ci zrobią.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauIMO jedź na wymianę oleju i zrób total przegląd i tyle. Jak coś wykryją to może jeszcze przed końcem gwarancji Ci zrobią.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaZamieszczone przez MihauIMO jedź na wymianę oleju i zrób total przegląd i tyle. Jak coś wykryją to może jeszcze przed końcem gwarancji Ci zrobią.superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
inna sprawa, że przy tym przebiegu to z mojego doświadczenia wynika, że absolutnie nic się nie powinno dziać, tak więc gdybym miał zamiar prowadzić książkę serwisową w ASO to pojechałbym do nich a jeśli nie to nie i tyle.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Kurcze, no dobra. Bo już całkiem głupi jestem.
Jest jeszcze taka sprawa - gdybym pojechał teraz do ASO na samą wymianę oleju (ze swoim olejem, bo tak się składa, że ja prowadzę sklep z częściami zamiennymi i olejami), to liczyłoby się to jako pierwszy przegląd? Czy tylko zapłaciłbym za usługę + oryginalny filtr?
Bo tak jak wcześniej pisałem, "obowiązkowy" przegląd mam dopiero po 2 latach lub po 30tys. przebiegu. Póki co nie spełniam żadnego warunku.
Wiecie o co mi chodzi (?) - jadę na wymianę oleju do ASO, mam swój olej, filtr kupuję w ASO - ile mi policzą i czy skasują komputer po wymianie?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobolinoto liczyłoby się to jako pierwszy przegląd?
Zamieszczone przez bobolinoCzy tylko zapłaciłbym za usługę + oryginalny filtr?
Zamieszczone przez bobolinoskasują komputer po wymianie?saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobolinogdybym pojechał teraz do ASO na samą wymianę oleju (ze swoim olejem, bo tak się składa, że ja prowadzę sklep z częściami zamiennymi i olejami), to liczyłoby się to jako pierwszy przegląd?
Sama wymiana oleju kosztuje ~50zł. Te ceny to sama robocizna - bez materiałów.
Komentarz
-
Komentarz