Kazdy L&K ma ABS, przeciez to jest full opcja. Nie wiem czy na naklejce pod dywanikiem w bagazniku, sa tylko kody wyposazenia, czy sa tez jakies wyrazy rozpoznawalne odrazu. Generalnie chyba, latwiej bedzie powiedziec czego to auto nie ma niz to co ma :wink:
Poranne szarpanie
Zwiń
X
-
lencza, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=238 tutaj masz oznaczenia silników , ale głównie znajdziesz pod podłogą co przykrywa bagażnik na naklejce z kolorem.
Już nie serwisuje w Białostockim ASO bo jak zwykle powiedzą: Ten typ tak ma , albo silnik do wymiany :evil:Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Oznaczenie silnika ALH. Dodam tylko że po dłuższej trasie tak powyżej 70 km , nie szarpie a jak postoi z 2 dni trzeba wolno ruszać ,bo szarpie jakby sprzegło miało bicie . Zauważyłem jeszcze że jak przy uruchamianiu kontrolka ABS zapali się na chwilę to szrpie przy ruszaniu , a jak nie zapali się to rusza spokojnie.
Komentarz
-
-
Trzeba diagnozowac tzn zapiac VAG-a, bo jak sie kontrolka zapala to moze cos byc na rzeczy, ale nie musi. Jak jest zimno, to rano tez mi sie codziennie zapala kontrolka ABS i ASR - diagnoza - nie szukac dziury w calym(to u mnie).
Cos takiego, ze po nocy szarpalo przy pierwszym ruszaniu to mialem, kiedys jak padalo sprzeglo, a lozysko bylo w stanie rozsypki.
Sprzegla ALH niestety sa dosc delikatne, ile masz przejechane i od kiedy to sie dzieje.
Komentarz
-
-
W sumie przejechane 33000km,pierwszy raz zdażyło się po przejechanie ok 20000km potem było trochę spokoju.A tak na dobre zaczeło się w tamtym roku latem i trwa z przerwami do dziś.Byłem w ASO na gwarancji ale nic nie znależli.Taki pech jak zajadę do ASO to w porządku.Nawet zostawiałem na noc, zby sprawdzili na zimnym silniku , i o dziwo rano ruszł idealnie i jeżdziłem ok 2 tygodni bez problemu a potem znów to samo.
Komentarz
-
-
Bogut
Po 30 kkm zaczęło się u mnie to pojawiajace się od przypadku szarpanie, za kilka dni zostawiam auto w ASO i zobaczymy. Daj znać proszę jeśli u Ciebie jest już załatwiony temat
Komentarz
-
Czy ktoś z Was zdiagnozował to "poranne szarpanie sprzęgła"? Widzę, że parę osób miało zamiar zawalczyć z problemem, niestety zapomniało podzielić się spostrzeżeniami :cry: Mam to i ja tylko nie potrafię ( przynajmniej na razie uchwycić związku przyczyna-skutek). Objaw jest tylko na jedynce w momencie ruszania. Wygląda to jakby samochód przez moment się dusił, szarpnięcie (czasem z efektem dźwiękowym - stuknięcie) i jazda. Wrażenie jest takie jakby samochód nie miał siły ruszyć z miejsca i nagle startował jak ogier wypuszczony z boxa na wyścigach
Raczej pojawia się to kiedy jest zimno i mokro, po nocy. Sugerowało by to problem elektryczny (mieszanka? inne?), tym bardziej że objaw po paru (nastu) kilometrach znika. Czy TTTM? Ciężko z tym problemem jechać do mechanika (szczególnie do ASO) bo pojawia się i znika. Macie jakieś pomysły - rozwiązania - co sprawdzić organo - leptycznie? Miał ktoś podobne problemy?
Komentarz
-
-
Bogut
Cześć ASO nie potrafiło określić problemu. Mam teraz 52kkm i problem zanikł przy ruszaniu. odczuwam lekkie wibrację przy prędkosciach 150-180, ale to pewnie coś innego??
Komentarz
Komentarz