Poranne szarpanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • viper
    Classic
    • 2006
    • 8

Poranne szarpanie

Kazdy L&K ma ABS, przeciez to jest full opcja. Nie wiem czy na naklejce pod dywanikiem w bagazniku, sa tylko kody wyposazenia, czy sa tez jakies wyrazy rozpoznawalne odrazu. Generalnie chyba, latwiej bedzie powiedziec czego to auto nie ma niz to co ma :wink:
    VIPER
    KOCHAM SWOJA OCTAVIE
  • lencza
    Classic
    • 2005
    • 34

Poranne szarpanie

Mam octavie 2004 rok .Rano jak ruszm to jakby sprzęgło szrpało, ale po przejechaniu ok 10 km wszystko wraca do normy.W serwisie nic nie mogą poradzić bo te objawy nie są częste. Według mnie to wina ABS . Czy ktoś może poradzić co to może być? :roll:

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

A silnik jaki, bo sprzegiel i tego jak chodza jest wiele opcji
      Spritmonitor.de

Komentarz

• lencza
        Classic
        • 2005
        • 34

1.9 TDI

Komentarz

• nico21
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 2640
          • Volkswagen

lencza, maicroft`owi chodzi ło o oznaczenie silnika
          DACAR.team

Komentarz

• Ziomal
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 5841
            • Octavia I (1U2)
            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

lencza, http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=238 tutaj masz oznaczenia silników , ale głównie znajdziesz pod podłogą co przykrywa bagażnik na naklejce z kolorem.
            Już nie serwisuje w Białostockim ASO bo jak zwykle powiedzą: Ten typ tak ma , albo silnik do wymiany :evil:
            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• lencza
              Classic
              • 2005
              • 34

Oznaczenie silnika ALH. Dodam tylko że po dłuższej trasie tak powyżej 70 km , nie szarpie a jak postoi z 2 dni trzeba wolno ruszać ,bo szarpie jakby sprzegło miało bicie . Zauważyłem jeszcze że jak przy uruchamianiu kontrolka ABS zapali się na chwilę to szrpie przy ruszaniu , a jak nie zapali się to rusza spokojnie.

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

Trzeba diagnozowac tzn zapiac VAG-a, bo jak sie kontrolka zapala to moze cos byc na rzeczy, ale nie musi. Jak jest zimno, to rano tez mi sie codziennie zapala kontrolka ABS i ASR - diagnoza - nie szukac dziury w calym(to u mnie).

Cos takiego, ze po nocy szarpalo przy pierwszym ruszaniu to mialem, kiedys jak padalo sprzeglo, a lozysko bylo w stanie rozsypki.

Sprzegla ALH niestety sa dosc delikatne, ile masz przejechane i od kiedy to sie dzieje.
                Spritmonitor.de

Komentarz

• lencza
                  Classic
                  • 2005
                  • 34

W sumie przejechane 33000km,pierwszy raz zdażyło się po przejechanie ok 20000km potem było trochę spokoju.A tak na dobre zaczeło się w tamtym roku latem i trwa z przerwami do dziś.Byłem w ASO na gwarancji ale nic nie znależli.Taki pech jak zajadę do ASO to w porządku.Nawet zostawiałem na noc, zby sprawdzili na zimnym silniku , i o dziwo rano ruszł idealnie i jeżdziłem ok 2 tygodni bez problemu a potem znów to samo.

Komentarz

Po 30 kkm zaczęło się u mnie to pojawiajace się od przypadku szarpanie, za kilka dni zostawiam auto w ASO i zobaczymy. Daj znać proszę jeśli u Ciebie jest już załatwiony temat

Komentarz

• harnas75
                      Ambiente
                      • 2006
                      • 102

Czy ktoś z Was zdiagnozował to "poranne szarpanie sprzęgła"? Widzę, że parę osób miało zamiar zawalczyć z problemem, niestety zapomniało podzielić się spostrzeżeniami :cry: Mam to i ja tylko nie potrafię ( przynajmniej na razie uchwycić związku przyczyna-skutek). Objaw jest tylko na jedynce w momencie ruszania. Wygląda to jakby samochód przez moment się dusił, szarpnięcie (czasem z efektem dźwiękowym - stuknięcie) i jazda. Wrażenie jest takie jakby samochód nie miał siły ruszyć z miejsca i nagle startował jak ogier wypuszczony z boxa na wyścigach
                      Raczej pojawia się to kiedy jest zimno i mokro, po nocy. Sugerowało by to problem elektryczny (mieszanka? inne?), tym bardziej że objaw po paru (nastu) kilometrach znika. Czy TTTM? Ciężko z tym problemem jechać do mechanika (szczególnie do ASO) bo pojawia się i znika. Macie jakieś pomysły - rozwiązania - co sprawdzić organo - leptycznie? Miał ktoś podobne problemy?

Komentarz

Cześć ASO nie potrafiło określić problemu. Mam teraz 52kkm i problem zanikł przy ruszaniu. odczuwam lekkie wibrację przy prędkosciach 150-180, ale to pewnie coś innego??

Komentarz

• harnas75
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 102

Zamieszczone przez Bogut
                          Cześć ASO nie potrafiło określić problemu.
                          To właśnie mnie wkurza. Typowa odpowiedź jak jest jakiś problem Pewnie do tego godzinę albo dwie stali nad samochodem i medytowali drapiąc się w czuprynę, a potem wystawili kwiecistą fakturę .....

Komentarz

Pracuję...