Zamieszczone przez szkoda
1.6 BFQ czesta dolewka oleju
Zwiń
X
-
Re: 1.6 BFQ czesta dolewka oleju
Zamieszczone przez mateo15Witam szanownych skodziarzy mam takie pytanko. czy często dolewacie oleju do swojej skodziny? chodzi o silnik 1.6 BFQ. Często mam na myśli literek na 3000tys. Autko z 2003r z grudnia.
A powaznie, troche dużo, choć do 1,5 litra na 1000 km to jeszcze nie musi być awaria.
Dużo zależy od stylu jazdy ...
Niektóre silniki (konkretne egzemplarze, nie typy) od nowości dużo oleju biorą, inne nie - jeśli zawsze tak było, to nie tak źle. Gorzej, jeśli to się zaczęło niedawno - tu już zachodzi podejrzenie nadmiernego zużycia silnika, zużycie pierścieni tłokowych, rysy w gładzaich cylindrów itp.
No - i jaki olej tam lejesz???
Komentarz
-
-
hmmm... no byłem w Skodzie i mi powiedzieli ze ten silnik ma jeździć na oleju LONG LIFE... teraz jeżdżę na pełnym syntetyku i to ponoć źle. Znowu w innym serwisie mi powiedzieli że mam zmienić na mineralny... ale z tego co się orientuje mineralny wlewa się do starszych silników, brat ma felicie 2000r na gazie i jeździ na pełnym syntetyku bez dolewki ! w sklepie SKODY powiedzieli mi że nie ma prawa brać w ogole oleju... sam juz nie wiem... miałem octavke 1.6 AEE i tylko lałem do niej PB i jeździłem... ehh, doradźcie co zrobic z tym fantem...
Castrol...
Komentarz
-
-
co ile robisz wymiany oleju ? jeśli masz zmienny okres to trzeba lać Long Life. Od mineralnego trzymaj sie z daleka. ja mam na ta sposób że po prostu po dłuższej trasie rzędu 500 - 600 km sprawdzam sobie olej i tyle, jeśli trzeba dolać to dolewam. Jak jeźdzę po mieście to mam spokój bo wiem że nie bierze
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez W1Michałmoja ma przebieg 120 000, generalnie jak sie leci po trasie z prędkościami ok 150 i wiecej to 0,4 litra na 1000 km potrafi nie raz łyknąć, wydaje mi sie że te silniki tak mają po prostupozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
O ile rozumiem temat konsumpcji oleju- wg mnie do 0.5L/1tkm spoko o tyle zsatanawiam sie, jak jest z biegami w nowej OII 1.6?? Czy tam cos zrobili cos z tym??
Co do przechyłów- wg mojej skromnej opinii a siedzialem tylko w OII są zupełnie rózne wysokosci na których sie siedzi, pozycje rózne w OII jakby lezało sie niżej przez co niżej środki ciężkości, OII sama juz w sobie ciezsza o chyba 100 kg natomiast OI jaka jest to jest- z g()a bata nie ukrecisz, siedzi sie wyzej(ja akurat preferuje tak), lzejsza opinie juz czytalem, ze BFQ czuje to.
A tak z innej beczki OII Tour takze bedzie miec silnik BFQ?? co w nim zrobiono, ze spelnia Euro5??OI mozna troche zarzucić, owszem ale coś za coś, mało kto mówi o prostocie, dostepności podczas napraw/wymian.OI Combi 1.6 LPG BFQ
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Agamek12O2 Tour nie bedzie miało silnika BFQ
Wracając do tematu, od zakupu auta zrobiłem 5tys. i oleju jest na bagnecie tyle ile było na początku (no może minimalnie mniej). Czyli mój motor ma minimalny apetyt na oliwę, przy czym warto nadmienić iż ma to zastosowanie przy bardzo spokojnej jeździe (zużycie Pb około 7,1l/100km w cyklu mieszanym).
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrfaziZamieszczone przez Agamek12O2 Tour nie bedzie miało silnika BFQ
Wracając do tematu, od zakupu auta zrobiłem 5tys. i oleju jest na bagnecie tyle ile było na początku (no może minimalnie mniej). Czyli mój motor ma minimalny apetyt na oliwę, przy czym warto nadmienić iż ma to zastosowanie przy bardzo spokojnej jeździe (zużycie Pb około 7,1l/100km w cyklu mieszanym).
Ganinex K-Ce powiedziano ze ten sam (fakt niezapytalem czy BFQ, ale jesli sprzedawca
mówi ze ten sam to dokladnie ten sama nie ta sama pojemność tylko).
2.Ciezar, fakt masy niemal te same-około1220kg, niewiem skad sie to wzielo, ze o 100kg
ciezszy OII, wracam honor i nerwy, gdzies chyba ktos napsal, niopatrznie przyjałem za
pewnik to.OI Combi 1.6 LPG BFQ
Komentarz
-
Komentarz